Duhovni poticaj Živo vrelo od 31. 7. do 5. 8. 2023. – fra Zlatko Ćorić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata i u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovaj tjedan od 31. srpnja do 4. kolovoza ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao fra Zlatko Ćorić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, trenutno na službi u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova duhovna promišljanja pročitajte/poslušajte i ovdje na našoj web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. kolovoza 2023.

Ako Boga nemamo, ništa nemamo

“Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.“

Riječi su ovo Isusove koje zapisa evanđelist Marko i govore nam o tome koliko će primiti onaj koji se odrekne svega što ima poradi Krista i njegove riječi. Božja riječ uvijek je istinita i njegovo obećanje ostaje za sva pokoljenja, a on onome tko njega ljubi i stavlja na prvo mjesto u svoj život obećava dati stostruko onoga što je zapravo samo prividno i ostavio. Čovjek koji ima sve, a Boga nema, zapravo nema ništa, a onaj koji ljubi Boga i to svojim životom pokazuje on upravo ima sve, jer Bog je sve. Isus onome tko ga odluči u potpunom predanju posvećenog života slijediti osim što mu stostruko umnaža ono što je ostavio, daje i još nešto više od toga, nešto što nije od ovoga svijeta, a vrijedi više nego cijeli svijet, a to je život vječni.

On je najveće blago i najljepše obećanje Kristovo svakome onome koji ga ljubi i svoj život stavlja na raspolaganje u Božje ruke. Odvaži se brate i sestro i ljubi Krista svim svojim bićem, ne dopusti da te vežu ovozemaljske stvari, budi slobodan od svega da cijelo tvoje srce može ljubiti Boga, te ga duša uživati u sve vijeke vijekova.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. kolovoza 2023.

Sloboda – najljepši Božji dar

„Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.“ Riječi su ovo braćo i sestre koje svima nama upućuje naš Gospodin Isus Krist i one nas potiču na molitvu koja će nam biti izvor snage da se u brojnim kušnjama i previranjima odlučimo na radikalno življenje Evanđelja. One su Kristov poziv svakom kršćaninu da svakodnevno sve više umire sebi i čežnji za ovozemaljskim, te se odluči čvrsto biti onaj koji će poput proroka Izaije reći, „Evo me, mene pošalji!“

Odgovoriti na Božji poziv danas zna biti jako teško, jer današnji čovjek navikao je na sigurnost i vlastiti komfor, a Gospodin poziva u nepoznato, ali upravo u tom nepoznatom krije se najveća ljepota i radost življenja. Bog čovjeku nikad unaprijed ne otkriva niti pokazuje sve svoje planove s njim i čovjek nikad do kraja ne može znati niti shvatiti Božje namisli.

Taj prostor nesigurnosti koji nam Bog ostavlja zove se sloboda i najljepši je Božji dar i iskaz Božje ljubavi. U novosti života i u nepoznatom čovjek se najviše oslanja na Boga jer tu osjeća nesigurnost i najveću potrebu za njegovom pomoći, tu u nepoznatom i novom čovjeku je potreban oslonac sigurnosti koji više ne može pronaći u vlastitom ja nego samo u Bogu. S pouzdanjem i vjerom u Boga u potpunoj tami i neznanju u nepoznato i novo odlaze redom Abraham, Mojsije, proroci i brojni sveci našega vremena i tek tada kroz kušnje vlastitog života njihova vjera i pouzdanje u Boga raste i sazrijeva.

Draga braćo i sestre, napravimo i mi iskorak u našim životima, odlučimo se slijediti Krista još više, usudimo se biti radnici na najljepšoj njivi gdje je najveća žetva, a radnika malo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. kolovoza 2023.

Dopustimo da kroz nas struji Božja ljubav

U svakodnevnom životu čovjek neprestano dobiva priliku da izrazi ljubav koju je Bog u njega utisnuo. Naše odluke koje donosimo danas mijenjaju naše sutra. Čovjek je uvijek pred odabirom između puta dobra i puta zla, između života i smrti, između ljubavi i grijeha, između oprosta i mržnje. Isus nas uči da je lako ljubiti one koji nas ljube, ali nas poziva na veću ljubav, i govori nam da ljubimo one koji nas mrze. Svi znamo da je Isusov zahtjev jako težak, ali ne i nemoguć onome koji se sve više suobličava Kristu.

Ljudima je nemoguće, ali Bogu je sve moguće. Apostol Petar postavlja Isusu pitanje: „Koliko puta da oprostim bratu svome ako se ogriješi o mene“, te sam nudi ljudski odgovor da je to možda do sedam puta. Isus ga ispravlja i uči nas da trebamo opraštati uvijek, da oprost ne poznaje brojeve niti ima granice, jer oprostiti znači ljubiti, a ljubav nikad ne prestaje. Čovjek koji ne oprašta ne nanosi zlo samo drugome, nego još više samome sebi, tovari na sebe teret grijeha koji nijedan čovjek ne može sam nositi.

Stoga trebamo dopustiti da kroz nas struji Božja ljubav koja svako naneseno zlo od drugoga može oprostiti znajući da je Bog nama prvi oprostio i neprestano nam oprašta i otpušta sve naše grijehe. Oprost ljubavi sa sobom u naše živote donosi brojne plodove i blagoslove, budimo stoga nositelji mira i ljubavi svjedočeći tako Krista našega Gospodina. Neka nam poticaj na tom putu bude i ona molitva koju često izgovaramo, „otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim“.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 2. kolovoza 2023.

Božja nas ljubav miluje i oblikuje

Najsretniji trenutci našeg životu su oni koji provedemo pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, govorio je župnik Arški, sveti Ivan Marija Vianney. To su trenutci susreta sa svojim Stvoriteljem, trenutci kada se naša duša napaja na izvoru žive vode koja teče u vječni život. To su trenutci predokusa vječne radosti i blaženoga gledanja, trenutci najveće milosti. Kada bi čovjek samo shvatio vrijednost toga susreta nikada ne bi više nikuda išao nego zauvijek bi ostao u smiraju Božje prisutnosti. To su trenutci kada čovjek još više postaje čovjekom i Božja nas ljubav miluje i oblikuje da budemo što više njemu slični.
Naša duša tada osjeća neopisivu radost koju ne može pronaći nigdje drugdje nego samo u Bogu. U tom osobnom odnosu s Bogom bez buke ovoga svijeta čovjek raspoznaje Božji plan za svoj život, naša volju usklađuje se s Božjom voljom i spremni smo podnositi sve nevolje i patnje, te nositi s radošću svaki svoj križ. Kod svake naše životne odluke kleknimo pred Gospodina i zavapimo da nas on vodi i uvijek ćemo ići pravim putem, noga nam nikad neće posrnuti jer Gospodin je naš zaklon i utvrda.
Neka nas sve prati Božji blagoslov da svojim životom navijestimo i proslavimo Krista našega Gospodina koji je sve nas proslavio otvorivši nam svojom mukom, smrću i uskrsnućem put u svoje nebesko kraljevstvo.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 1. kolovoza 2023.

Čovjek ne može bez Boga

Tuga, strah i depresija česta su stanja današnjega čovjeka, a nažalost i čovjeka kršćanina. Unatoč brojnim dostignućima čovjek u svijetu nemira ne uspijeva pronaći mir i spokoj, a jedini razlog za to je jer ga traži na krivim mjestima. Sve ono što čovjeka ispunja, a od ovog je svijeta dolazi brzo i traje kratko.

Čovjek je pogubljen u moru informacija i ponuda dok mu srce žudi da uzme sve što mu život pruža. U takvom svijetu zbunjenosti čovjek nema vremena za svoga bližnjega, a još manje za onoga u čijim je rukama njegov život, za svoga Stvoritelja. Iz takvoga stanja udaljenosti od Boga i čovjeka dolazi do brojnih problema u nutrini čovjeka koja se očituju na vanjskome području.

Čovjek ne može živjeti bez Boga i to je najveća istina, jer život bez Boga nije život nego tuga i strah te konstantno odumiranje i patnja, jednom riječju preživljavanje. Krist Gospodin ljude pak poziva na obraćenje i na radost života, i za to nam je dovoljno kako i sam kaže samo jedno saznanje.

On nam poručuje, „radujte se jer su vam imena zapisana na nebesima“. Ne postoji veća radost od te, znati da si Božje dijete, da te Bog ljubi, da te otkupio i da ćeš jednom zauvijek s njim živjeti. Neka nam ove riječi našega Gospodina Isusa Krista podsvijeste da na licu kršćanina uvijek treba biti naslikana radost, jer smo krvlju njegovom spašeni i otkupljeni od tuge, boli i žalca smrti. Sveti Pavao nam u svojoj poslanici jednako poručuje, „Radujte se u Gospodinu uvijek, ponavljam radujte se“.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 31. srpnja 2023.

Kraljevstvo nebesko cilj je našega života

Kraljevstvo nebesko središte je i konačni cilj našega života. Isus je to kraljevstvo u svojoj osobi donio na zemlju među svoje stvorenje, čovjeka. Naviještao ga je i o njemu zborio sve dane svoga javnog djelovanja, na svim mjestima i u svakom vremenu. To kraljevstvo pripravljeno je za nas od postanka svijeta, za svakog čovjeka, jer svatko od nas izraz je Božje ljubavi i svatko od nas na svojoj duši nosi otisak Božjega prsta po kojem smo stvoreni.

Isus ga najčešće naviješta u prispodobama, a jedna od onih koja možda ponajviše pokazuje njegovu vrijednost je prispodoba o blagu skrivenom na njivi. Čovjek koji pronalazi to blago kraljevstva nebeskog, odlazi prodaje sve što ima da bi kupio tu njivu. Eto tolika je vrijednost kraljevstva Božjega, vrijedi više nego skupa sve drugo što posjedujemo i radi njega vrijedi ostaviti sve.

Posjedovati to kraljevstvo i biti njegov sudionik najveće je bogatstvo i ostvarenje koje jedan čovjek može postići. Tražimo stoga i mi svaki dan njivu na kojoj je ono skriveno, da bi jednog dana postigli svrhu naše vjere, spasenje svoje duše i gledali Boga licem u lice. Neka nas na tom putu prati zagovor naše nebeske majke, Blažene Djevice Marije, Kraljice mira.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne