Duhovni poticaj Živo vrelo od 6. do 11. svibnja 2023. – s. Mira Majić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 6. do 11. svibnja 2024. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremala je i kazivala sestra Mira Majić, školska sestra franjevka Krista Kralja, Provincije Svete obitelji u Hercegovini, koja je trenutno na službi predstojnice samostana Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Ako ste ih propustili u našem programu, sve ih možete poslušati ovdje na našoj web stranici.

 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. svibnja 2023.

Obnovimo svoj odnos s Isusom

„Otac vas ljubi jer ste mene ljubili i vjerovali u me.“

Koliko je naše srce sposobno i spremno ljubiti, ovisi  o sadržaju koje je u njemu. Sebeljubnost  je prva zapreka, koja se često lukavo pretvara kao briga i odgovornost za same sebe… Takav stav najprije gasi našu nutarnju sposobnost za ljubiti, iako je posijana odozgor nema uvijete za razviti se, dozrjeti… Onome tko ne prepozna i ustraje u ovoj zamki, nije lako, uvijek će mu drugi biti kriv, nedovoljno dobar, svima će biti bolje i ljepše nego njemu, svi imaju pravo i priliku osim njih… Idu i do Boga, jer ni On nije pravedan.

Dok čitamo ove riječi analizirajmo samo sebe, jer je to jedini način da uđemo u radost življenja i da ovaj svijet popravimo. Zaištimo od Gospodina sve što nam treba i to će nam dati.

Svoju volju stavimo u Njegovu, sve svoje potrebe prepustimo Njegovu davanju…

Obnovimo svoj odnos s Isusom i naše srce će biti sposobno ljubiti Boga i čovjeka. Molimo da ustrajemo na ovom putu.

O dođi, Stvorče, Duše Svet!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. svibnja 2023.

Radosti vaše nitko vam oteti neće!

Evo nas u još jednom danu u kojem svatko ima svoje mjesto pod ovim nebom, u stanju fizičkome i duhovnom koje je samo nama znano. Drugi nas a i mi druge gledamo svatko svojim očima ,zato vrijedi ona izreka: Jedino ja znam, kako mi je. Ostanimo danas kod sebe, otvorimo današnja misna čitanja, ohrabrimo se Gospodinovim  riječima koje je uputio jedne noći u viđenju sv. Pavlu: Ne boj se, govori i ne daj se ušutkati! Ta ja sam s tobom i nitko se neće usuditi da ti naudi. Zastanimo u sebi, zapitajmo se i budimo iskreni sebi.

Koliko se družimo s Božjom riječju?

Koliko joj vjerujemo?

Koliko od nje živimo?

Treba nam cijeli život da damo odgovor na ova pitanja .Ti odgovori su kao rijeka koja ima svoj izvor, teče,teče i teče…

Biti kršćanin nikad nije bilo lako,pa ni danas. Po ljudsku gledano  život je pun tuge i žalosti ,jauka i plača… da za onoga koji nije s Kristom,koji hoda u svome a ne Kristovu ruhu.

Vjerujmo Isusovu obećanju iz ove spoznaje širimo ga u susretu s drugima, svojim radosnim življenjem.

Kako reče: ”Radosti vaše nitko vam oteti neće!”

U tom raspoloženju, molimo:

O dođi, Stvorče, Duše Svet!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. svibnja 2023.

Silazak Duha Svetoga

Danas crkva slavi blagdan Isusova Uzašašća na nebo.

Isus je prije svog odlaska dao upute svojim učenicima koje je izabrao po Duhu Svetome. Bili su tužni jer opet ostaju bez Isusa, biti s Isusom značilo je ne imati straha, biti zaštićen. I kaže im: ”Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci… sve do kraja zemlje”.

Apostoli su se bojali za svoj život, skrivali su se od onih za koje su znali da ih žele uhvatiti i pogubiti. Isus im daje obećanje, silazak Duha Svetoga.

Mi današnji kršćani  poput Isusovih učenika,  često smo u muci, u nesigurnosti zbog svoga načina življenja, svoje sebičnosti u vlastitom životu i kad  trebamo posvjedočiti svoju vjeru okrenemo se lijevo i desno, tko je to pored mene hoće li me ismijati ako stavim na sebe znak križa kad blagujem u javnom prostoru, kad nas zovu na zabavu a znamo da nismo bili na sv. misi… Na kojem je to mjestu Isus u mom životu. Uvijek i jedino što ima smisla, a Isus nam daje priliku preispitati se,pokajati i odlučiti se na promjenu u životu. Isus  nam se daruje ,darujmo i mi sebe njemu da možemo jednom kad se začuje trublja uzići i ući u radost Gospodara svoga.

O dođi, Stvorče ,Duše Svet!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. svibnja 2023.

Svakodnevni susret euharistijskom zajedništvu

Bog koji stvori svijet i sve na njemu, On neba i zemlje Gospodar prebiva u svakom od nas. Vjerujem da smo ovaj dan započeli u ime Oca i Sin i Duha Svetoga, ako nismo učinimo to sada. Izručimo se i stavimo pod zaštitu naše nebeske majke u čijem se mjesecu nalazimo.

Slaba smo, krhka bića, počesto i s fizičkim poteškoćama, potrebna nam je Majčinska utjeha, a nju ako želimo imamo u Onoj koja je stajala podno križa i primila u svoje krilo mrtvoga sina, u onoj koja je prva došla na grob i pronijela Radost uskrsnuća.  Danas ne dopustimo da nam ovaj dan prođe, a da se ne susretnemo s njom u molitvi u dubini svoga srca. Koje li utjehe kad znamo da smo ljubljena djeca jedne takve žene, Majke koja je bezgrješna, Majke koja je Kraljica neba i zemlje.

Dragi prijatelji, stavimo se u stav dubokoga poštovanja prema Mariji, otvorimo se kako bi smo potpuno sudjelovali  u svakodnevnom  euharistijskom slavlju u euharistijskom zajedništvu. Svaki dan imamo priliku za taj susret. Nađimo vrijeme za biti i piti na IZVORU koji je Život. Blagujući Kristovo Tijelo mijenja se sve u nama, postajemo novi, jer smo dopustili Božjoj ljubavi da se nastani u nama.

O dođi, Stvorče, Duše  Svet!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. svibnja 2023.

Čovjek čini sve da ostane u svojoj volji

Misao današnjega dana je: Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama.

Razumljivo, ljudski, da su se učenici osjećali nesigurno bez Isusove nazočnosti, ali oni nisu znali što Isus zna, da nema sigurnosti i slobode bez otići iz svoje volje.

Današnji čovjek sve, baš sve i pod svaku cijenu čini da ostane u svojoj volji misleći da zna najbolje što je za njega dobro. Isus se našao u istom iskušenju, ali je rekao: Oče, neka bude volja tvoja!

Ne propustimo ovo jutro koje nam je darovano da možemo mijenjati svoj život, svoje navike, svoju volju… Možda ćete reći, ne znam kud udaram od posla i obveza ili pak: Sve sam stavio u Njegove ruke…

Tek ćemo vidjeti  svoje pravo stanje ako zastanemo. Kako zastati? Otići u Njegovu i našu kuću, u crkvu. Naći svoje mjesto, pred Svetohraništem u tišini, zašutjeti i slušati  otkucaje svoga srca, ne bojati se tišine, ni zbunjenosti koja nas često ispunja. Ne bojte, se!, kaže Isus.

Psalmist kliče:

Zahvaljujem ti, Gospodine, iz svega srca, jer si čuo riječi mojih usta.
Zahvaljujem imenu tvojemu za tvoju dobrotu i vjernost.
Kad sam te zazvao, uslišio si me, dušu si moju pokrijepio!

Otvorimo se,  Duhu Branitelju, neka se nastani u nama i bit ćemo njegovi svjedoci, ne riječju nego djelom.

U tom Duh, želim vam Mir i dobro!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. svibnja 2023.

Korov koji nas guši je JA

Ušli smo u Gospin mjesec svibanj, u kojem se priroda budi. Sve postaje življe, šarenije… Izlazimo u svoje vrtove, obrađujemo ih, pripremamo i sadimo nove stabljike. Trudimo se oko njih. Molimo Gospodina da blagoslovi djelo naših ruku. Bog i čovjek na djelu u prolaznosti, za vječno.

Jutros budimo hrabri ući u nutrinu svoga bića, u svoju dušu i očima vjere prepoznati korov koji nas guši, a njegovo je ime JA… Ja i opet JA.

Sv. Ivan Pavao II Djevicu Mariju navodi kao uzor ustrajnosti u vjernosti Onomu koji je vjeran. I poziva: Imajte u Mariji svoj glavni oslonac.

Iskoristimo blizinu, nježnost naše nebeske Majke i po njoj i s njome i pod njenim plaštem ljubavi, obnovimo i obnavljajmo svakodnevno tu vezu da bi mogli rasti u mudrosti i istini. Neka naše JA bude, Ti Gospodine, naše NEMAM, IMAM SVE kad imam tebe o GOSPDE.

Reče Isus svojim učenicima: „Kada dođe Branitelj koga ću vam ja poslati od Oca -Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene.“

Nalazimo se u vremenu žurbe, ne hodamo, nego trčimo, a opet ne stižemo. Vremenu kupovanja, a uvijek nam nešto nedostaje, jedemo a gladni, obučeni a nikad dosta i tako u nedogled … Da se ne bi ovako osjećali otvorimo se Duhu kojeg šalje Otac nebeski. Obucimo se u to ruho, naša duša će biti u miru a tijelo u spokoju.

O dođi, Stvorče, Duše Svet!

U tom Duhu, mir vam i dobro!

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne