9.4 C
Međugorje
28.11.2323.

Duhovni poticaj Živo vrelo od 3. do 8. svibnja 2021. – don Ivan Bijakšić

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 3. do 8. svibnja 2021. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Ivan Bijakšić, koji je na službi župnika u župi Ravno te župnog  i upravitelja župe Trebinja u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Ako ste ih propustili u našem programu, njegova svakodnevna promišljanja donosimo i na web stranici.

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. svibnja 2021.

Marija put koji nas vodi do Isusa

Svako od nas ima jedno posebno poslanje od Boga.

Ono poslanje koje je naša nebeska Majka Marija dobila jest biti Majka Kristova i cijelome svijetu pokazati put ka Kristu.

Bio je to neizmjerno težak zadatak, kroz devet mjeseci nosila je živoga Boga pod svojim srcem, njegovala ga,  savršeno ljubila, da bi ga na kraju pokazala te darovala cijelome svijetu.

Zato je bila potrebna velika vjera,  vrlo veliko požrtvovanje  i predanost.

Kroz sva ova stoljeća vjerni narod Božji u njoj prepoznaje ne majku čovjeka Isusa, nego Majku samoga Boga, našeg Spasitelja Isusa Krista .

To je sigurna nauka vjere!

No, taj narod Božji prepoznaje u Mariji još nešto više, naziva je Majkom Crkve, jer ova Crkva i nije ništa drugo nego Krist koji dalje živi, njegovo tajanstveno mistično tijelo u kojemu je On prisutan.

Marijino majčinstvo prema Crkvi objavljeno je ispod Gospodinovog križa gdje je od svih učenika koji su se u strahu razbježali ostao apostol Ivan. On stoji pod križem Isusovim kao zastupnik cijele Crkve Kristove. Riječi Mariji ne odnose se samo na toga Ivana, nego na cijelu Crkvu: „Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke! (Iv 19, 26)

Marija je Majka cijele Crkve, Majka svakoga kršćanina.

Kao što je Marija  rodila svijetu Isusa (SPASITELJA), tako se i Gospodin Isus mora roditi u nama ako želimo spasenje. To je božanski život u nama, to je milost Kristova u nama.

Narod Božji izražava svoju vjeru bezbrojnim molitvama punim povjerenja, da je Marija naš put ka Kristu, naša zagovornica, naša Majka.

Iskustvo takve pobožnosti i vjere pokazalo je da molitva Majci Božjoj može isprositi milost od Gospodina te da mogu ostvariti duboku vjeru u Krista.

Sami sveci su je poštivali najsrdačnije te ih to štovanje nije udaljilo od Krista, nego, suprotno od toga, vratilo ka najboljem sjedinjenju s Kristom koji od čovjeka stvara sveca.

Marija nije i ne može biti smetnja ili zapreka nego put ka Kristu.

Ona je prvi tabernakul, svi oni koji su je stavili po strani ili pak obezvrijedili njezinu ulogu, njezino poslanje od Boga, na kraju više ili manje su izgubili Krista, njihovi tabernakuli su prazni a često je uzdrmana i njihova vjera u Božanstvo samoga Krista.

Stoga, dragi brate i sestro, ako želimo doći do Isusa na jedan poseban, intiman način, potražimo pomoć od Majke, Njegove Majke i naše Majke Marije.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 7. svibnja 2021.

Mi smo od svjetla i za svjetlo

Ja, svjetlo, došao sam na svijet da nijedan koji u mene vjeruje ne ostane u tami! (Iv 12, 45)

Ove Isusove riječi nama su veliki poticaj i ohrabrenje, je danas još manje razumijemo cjelokupnu stvarnost nego ikada prije. Danas se svodi na brojke i mjerenje prevlasti nad drugima. Znanje koje je dar Božji sveo se samo na stvari, težnju za moći.

Dragi brate i sestro, pristali smo, nažalost, uz stvari a ne uz Boga.

Kako je došlo do toga?

Postoje dva tipa ljudi: JA – ljudi, i BOŽJI – ljudi. JA – egoista, želi samo dominirati. Takvomu je znanje sredstvo za moć. Egoista vidi samo sebe. On više ne može vidjeti Boga, ne može ga više spoznati, ne može u njega više vjerovati. On ne želi slušati Isusov glas, želi biti slobodan, slijediti svoje želje i sam određivati što je to dobro a što zlo. Tako moderni čovjek zapada u ludilo, te nesvjesno prezire Boga. Materijalizam koji vlada u takvom čovjeku zanijekao je Oca, nije primio Sina i ubio je Duha u sebi.

No, BOŽJI čovjek pita se za smisao i vrijednost, razmišlja o dobru i zlu, odakle i kamo, o istini i posljednjem trenutku života na ovoj zemlji. Time se razvija onaj nutarnji čovjek koji u sebi otkriva ono sveto, uzvišeno, apsolutnu vrijednost ljubavi, samoga Gospodina koji je beskonačna stvarnost.

On je svjetlo koje prosvjetljuje svakoga čovjeka. Prijatelju, nemoj se prepustiti ovom vrtlogu zla, koje danas želi ugasiti Isusovo svjetlo u našim crkvama i u našim dušama. Neka te ne povuče za sobom val laži i bezbožnosti.

Isus nas i danas pita: pristajemo li uz Njega?

Isuse, zahvaljujem ti što mi tvoje svjetlo otvara nove vidike. Iz tvojih riječi izvire nam životna snaga. Od kada svakodnevno čitam Tvoju riječ bliži si mi nego prije, govoriš mi, vodiš me, tješiš i jačaš. Vjerujem tvojoj riječi koja me vodi iz smrti i tame ovoga svijeta u život koji ima smisla. Hvala Ti!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 6. svibnja 2021.

Postati i biti Kristov svećenik

Potreban je poseban čovjek koji će odgovori Božjem pozivu i postati Kristov svećenik.

U svijetu koji veliča moć, užitak i samodostatnost, teško je razumjeti hrabrost, žrtvu i samoodricanje koje treba obećati, da će živjeti život čistoće, siromaštva i poslušnosti, za dobro drugih.

Međutim, što god mislili ljudi, da smo budale (što prihvaćamo živjeti takav život) ili sveci, uvijek se čini da ne mogu u potpunosti prepoznati i ljudskost svećenika Crkve.

Katolici i nevjernici podjednako drže svećenike ne potencijalno u visokim standardima, samo da budu razočarani kada ne uspijemo ili nas čak vide kao licemjere jer govorimo istinu usprkos vlastitoj grešnosti.

Jedne prilike stari župnik je posjetio bolesnu staricu, a nije znala na koji se način dovoljno potužiti pa mu je rekla: blago tebi Dumo (velečasni) što nisi čovik!

Svećenici su nekada i ljudi 😂 (malo šale) te ponajviše trebamo molitve… pa čak usudio bih se reći veliku žrtvu povjerenih im vjernika: post, molitvu, klanjanje, hodočašće koje će vjernici prikazati za rast Crkve i svetost svećenika.

Na kraju dana, i mi smo na putovanju prema Kraljevstvu Božjem, tj. posljednjem sudu, baš kao i svi, jer nikada ne znamo kada će nastupiti Božji poziv na odgovornost.
Ali za razliku od ostalih, svećenikov poziv je pred Bogom stavljen na prikaz, za sve, katolike ili ne, na kritiku ili pohvalu…

Svećenici trebaju vaše molitve!!!

Molimo za one dobre i za one koji se bore da nađu dobro u svom pozivu.

Razmišljajmo o nebrojenim zadacima koje rade svaki dan a koji su često neopaženi ili omalovažavani: posjete bolnicama, društveni kontakt s mladima, starima, obiteljima, kontinuirani obrazovni programi (vjeronauk), duhovne obnove, Euharistijska klanjanja, iznad svega toga Misna žrtva, tolike ispovijedi, duhovni razgovori, upravljanje župnom zajednicom… Čudo je da bi se netko pridružio tom pozivu.

A ipak, ima hrabrih koji žele sve to činiti iz ljubavi prema Kristu i Crkvi.

Znajući žrtvu, ismijavanje i nezahvalnost koju će doživjeti iz svijeta, nešto još uvijek tjera mlade ljude da se na najvažniji posao u ovom mračnom svijetu odgovori: Dovoditi Krista u srce svih potrebitih milosrđa, ljubavi i nade!

Molimo vas, molite za svetost svećenika!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 5. svibnja 2021.

Poziv na preobraženje

Ako smo pročitali događaj iz  Evanđelja kako se Isus preobrazio, u puninu svoje slave, primijetit ćemo kako to Isus nije učinio zbog sebe, već zbog svojih učenika, koji su u svojoj biti mlaki te slabe vjere.

Primijetiti ćemo,  također, kako je jedan od učenika reagirao previše ljudski zbog čega je vizija kraljevstva Božjeg istog trena  i prestala. No ne i zaboravljena! Petre… Petre…

Ipak takve Isus želi, želi i njih preobraziti potpuno. No kako bi preobraženje bilo moguće, kako bi mogli primiti puninu Božjeg spasenja, kako bi mogli dopustiti milosti Duha Svetoga da djeluje, čovjek mora najprije postati svjestan svoje slabosti.

Dragi moji prijatelji!

Popnimo se na goru preobraženja, dopustimo Isusu da nas obnovi na sliku pravog Božjeg djeteta.

Je l’ znamo gdje potražiti pomoć?

Je l’ znamo put do te Božje uzvisine?

Je l’ znamo kako se zove danas ta gora preobrženja?

Odgovor je OLTAR, a sv. ISPOVIJED je put koji nas vodi prema tom vrhuncu, gdje Isus čeka da nas preobrazi.

U ovo sveto uskrsno vrijeme SVI pohitimo prema tom vrhuncu!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 4. svibnja 2021.

Odlike svetosti u suvremenom svijetu

NEGATIVNE

  1. Nervoza i jaka tjeskoba!
  2. Udobnost života!
  3. Sebičnost!
  4. Lažna pobožnost!

POZITIVNE

  1. Usredotočeni i usmjereni prema Isusu, pravom Bogu!
  2. Vjernost u ljubavi, nutarnja jakost jer svetac ne jadikuje!
  3. Ne uzvraćati zlo za zlo!
  4. Bdjeti nad našim egocentričnim stavom, kako ne bi pustio korijenje. (Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom… )

Iz ovoga jasno možemo vidjeti kako nas poniženje i borba sa slabostima nas približuje Isusu. Sami su apostoli bili radosni što su mogli podnijeti poniženja u ime Isusovo. Jer gdje je patnja i križ tu nas On čeka.

Sv. Augustin je jedan puta izjavio: Glup sam bio kada sam razmišljao da sve mogu sam postići, tek kada si mi ti Isuse pritekao u pomoć, uspio sam!

Dakle, bez Isusa sve one pozitivne odlike ne možemo postići.

Mnogi će reći a gdje je Isus, zar se Bog skriva u malenoj hostiji???

Da, skriva se! I ima mnoštvo primjera koji nas mogu usmjeriti prema najdubljoj potrazi za Isusom, jedan od tih primjera je primjer sante leda. Kada promatramo santu leda, vidimo samo malu površinu, ili pak vrh, a ispod nje je mnogo skrivenoga, velika površina. Tako možemo reći i za tu malu hostiju, vidimo samo djelić, no u njenoj biti, ako zaronimo u to otajstvo, u dubinu, vidjet ćemo duhovnu veličinu, vidjeti ćemo Raj.

Upamti, vjera u Euharistiju svece je preoblikovala!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 3. svibnja 2021.

Pomoći sebi – pomoći drugima

Gospodine, u tvoj Hram dolazimo s nadom da nam možeš pomoći. Želimo se mijenjati, preobraziti, oprati prljave haljine u sakramentu pomirenja i zamoliti Tebe da ih izbijeliš kao što to čini najbolji bjelilac.

Želimo početi iznova i sagraditi most vjere koji će nam olakšati pristup do Tebe.

Želimo promijeniti retoriku svjetovnog govora i početi govoriti onim glasom kojim si Ti govorio, a to je govor ljubavi.

Posebice danas osjećamo Tvoj poziv kojega si nam uputio preko sv. Pavla koji se obratio Glaćanima: Nosite bremena drugih i tako će te ispuniti zakon! (Gal 6,2)

Sada je to vrijeme kada se trebamo probuditi i preko poniznosti doći do srca onih koji žive u tami. Ti Gospodine Isuse od nas očekuješ da nastavimo tvoje djelo, budemo liječnici duša, jer mnoštvo je onih koji žive u tami i beznađu, koji su bolesni.

Naravno, ništa nismo učinili, niti možemo pomoći drugima ukoliko svoj život ne sredimo. A da bi u tome uspjeli potrebno je tražiti sabranost, koristiti tišinu kako bi Ti progovorio, pohoditi Tebe u Presvetom Oltarskom Sakramentu i izvan rasporeda, čeznuti za trenutkom kada ćemo moći sudjelovati u žrtvi sv. Mise.

Jednostavno moramo postati ljudi, vjere, molitve i žrtve!

Govori Gospodine, sluga tvoj sluša! (1 Sam 3, 9)

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne