Duhovni poticaj Živo vrelo od 8. do 13. svibnja 2023. – don Filip Pavlović

Kratku emisiju ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje mogu čuti od ponedjeljka do subote u 3 sata, te u 7:10. Emisije priređuju svećenici i časne sestre u tjednim ciklusima.

Ovog tjedna, od 8. do 13. svibnja 2023. godine, ‘Duhovni poticaj – Živo vrelo’ pripremao je i kazivao don Filip Pavlović, koji trenutno obnaša službu upravitelja Župe bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu. Njegova svakodnevna duhovna promišljanja možete pročitati i(li) poslušati i ovdje na našoj web stranici.

Ovotjedne duhovne poticaje don Filip je zamislio kao “Malu školu blaženog Alojzija Stepinca o pobožnosti prema Djevici Mariji”.

Duhovni poticaj Živo vrelo 13. svibnja 2023.

Molite svaki dan svetu krunicu

Lijep je običaj da uoči Marijanskih blagdana i svetkovina pripravljamo svoje duše devetnicom ili trodnevnicom, da dajemo Gospi u čast odslužiti koju svetu misu, da postimo, dajemo milostinju i primamo pričest u čast Blažene Djevice. Sasvim je sigurno da će Blažena Djevica Marija koja se u velikodušnosti ne da nadvisiti ni od koga i na nas izliti obilni majčinski blagoslov za svaki čin pobožnosti koji joj iskažemo.
Najčešća pobožnost koju Majci Božjoj iskazujemo je molitva svete krunice. Ovako o toj pobožnosti govori blaženi Alojzije Stepinac:

“Kako je krunica draga Majci Božjoj vidi se po tome, što se u Lurdu ukazala svetoj Bernardici s krunicom u ruci. Vidi se po tome što se onim malim pastirima u Fatimi u Portugalu ukazala isto tako s krunicom u ruci i na upit pastirice Lucije: “Tko si ti?” – odgovorila je: “Ja sam Majka Božja Presvete Krunice!” Šest puta je Blažena Djevica Marija prigodom ukazanja u Fatimi opomenula one sretne pastire, a preko njih čitav svijet, da rado i pobožno mole krunicu. Samo oholice i neznalice mogu se izrugivati molitvi krunice. A svi veliki i razboriti ljudi visoko su cijenili molitvu svete krunice.”
Danas slavimo blagdan Gospe Fatimske, lijepo je vidjeti da o tom ukazanju piše i nadbiskup Stepinac.

Kao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je poticao vjernike da se molitva svete krunice uvede u svaku obitelj, u svaku hrvatsku kuću, poticao je također da se osnivaju bratovštine i da se vjernici uključuju u organizaciju “žive krunice”, te da čitaju duhovno štivo o Blaženoj Djevici Mariji.

“Molite svaki dan svetu krunicu, u svakoj obitelji, navečer prije počinka da vam krunica na taj način što više omili, da je onda što pobožnije i revnije molite. Budite uvjereni da ćete brzo iskusiti divne plodove te molitve.” (A. Stepinac)

Drago mi je da mogu istaknuti koliko se u Međugorju revno moli krunica i koliki u svijetu zahvaljujući Međugorju redovito mole ovu pobožnost Blaženoj Djevici Mariji.

Neka nam ovo vrijeme bude vrijeme molitve krunice u čast Nebeskoj Majci.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 12. svibnja 2023.

Sjećanje na Mariju, znak je duhovnog života

Ovako govori blaženi Alojzije Stepinac: “Dok god u čovjeku srce kuca, znak je da još živi. A dok god se čovjek sjeća Blažene Djevice Marije, znak je da još živi duhovnim životom.”

Ove godine slavim 10. obljetnicu svog svećeničkog ređenja. Kada pogledam ovih deset godina, jedna stvar mi je bila prva na pameti. Htio sam u onoj sredini gdje djelujem kao svećenik potaknuti ljude na veću pobožnost prema Nebeskoj Majci. Tako sam kao svećenik na nekoliko mjesta postavio kip Kraljice mira na štovanje vjernicima. U kapeli Srca Isusova u Ključu Brdovečkom, u novoj župnoj crkvi posvećenoj Hrvatskim mučenicima u Hrnetiću, a ovdje u Lupoglavu prošle smo godine napravili lijepu kapelu ispred župne crkve blaženog Augustina Kažotića i u nju postavili kip Kraljice mira s natpisom “Evo ti Majke” (Iv 19,26)

Ondje gdje je majka tu je čovjek kod kuće, tako sam se i ja osjećao svugdje gdje bi bila slika ili kip Kraljice mira. U tom smislu mogu razumjeti i zahtjev blaženog Alojzija Stepinca kada je zamolio da mu se donese slika Pomoćnice Kršćana iz njegove rodne kuće u njegovu sobu mučeništva u župnoj kući u Krašiću.

Blaženi Alojzije Stepinac kada nas uči kako biti predan, pravi Marijin štovatelj ističe kao sredstvo da u svakoj kući bude slika Majke Božje i da štujemo Njezine slike.

“Kako je lijepo vidjeti u mjesecu svibnju kad su u kući nalazi okićena slika Majke Božje ili kad pobožni katolici pale pred njom, kroz čitavu noć, svjetlo, da joj na taj način iskažu svoje štovanje kroz mjesec koji je njoj posvećen. I kako je lijep kršćanski katolički običaj kada vjernici nose trajno sliku Marijinu uza se u obliku medaljice na vratu. Kolikima je već takva medaljica spasila život tijela, a što još važnije, život duše.

U spavaćoj sobi blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću, kako sam već spomenuo, iznad blaženikova kreveta stoji i dan danas slika Marije Pomoćnice, koju je on donio iz svoje rodne kuće. Tu je sliku jako voljela njegova majka Barbara. Iako je ta slika nakon majčine smrti pripala njegovoj sestri, on ju je zamolio da mu je donese, da mu bude utjeha u sobi njegova mučeništva i boli. Pred ovom istom slikom izmolila je majka zvanje sinu, a sin je izmolio da sam Gospodinu ostane vjeran do konca, te da primi Gospodina onom čistoćom srca i duše kako ga je primila Nebeska Majka.

I ovaj poticaj završavam riječima kardinala Stepinca: “Ako hoćemo osigurati trajan zagovor Marijin, da nas trajno prati Njezina majčinska ljubav, ljubimo poput nje svetu čistoću, poniznost, milosrđe, strpljivost, odanost svetoj volji Božjoj, sveto siromaštvo, umjerenost i druge kršćanske kreposti.”


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 11. svibnja 2023.

Marijin zagovor kod Boga je najmoćniji

Svima nam je poznata ona molitva: “Spomeni se o predobrostiva Djevice Marijo, kako se nije čulo od vijeka da se itko u tvoju zaštitu preporučio, tvoju pomoć zatražio, tvoj zagovor zaprosio, a da je bio odbijen!”

Oslanjajući se na riječi molitve “Memorare” koja je našem blaženom kardinalu Stepincu bila draga te ju je često molio, on sam u svojoj okružnici, navodi još jedan razlog zašto Blaženu Djevicu Mariju častimo više nego sve druge svete i odgovara: “Zbog toga jer je Njezin zagovor kod Boga najmoćniji.”

I zaista, o moćnom zagovoru naše Nebeske Majke možemo se uvjeriti i u Svetom Pismu u Kani Galilejskoj kada je Gospodin Isus učinio svoje prvo čudo pretvorivši vodu u vino. Možemo ovako razmišljati ako je Isus tako rado uslišio Mariju na zemlji u jednoj čisto zemaljskoj stvari, tko bi mogao sumnjati da će odbiti njezinu molbu u Nebeskoj slavi?

Ovako nas savjetuje blaženi Alojzije Stepinac: “Ako navale na te vjetrovi kušnji, ako naletiš na grebene tuge, zazovi Mariju. Ako te bacaju amo-tamo valovi oholosti, častohleplja, ogovaranja, zavisti, zazovi Mariju. Ako potresa lađicom tvoje duše srdžba ili lakomost ili podražaj tijela pogledaj na Mariju. Ako si zbunjen radi strahota, opačina, smeten radi prljave savjesti, preplašen od užasa suda, ako te počinje proždirati bezdan žalosti, ponor očaja, misli na Mariju. U pogibeljima, u tjeskobama, u dvojbenim stvarima, zazivaj Mariju.”

Komentirajući stanje u tijeku II. svjetskog rata, blaženi Alojzije je rekao: “Dragi moji vjernici! Kolika zla danas biju svijet ne trebam vam dokazivati jer ste sami svjedoci strahota kakvih svijet nije još vidio u svoj svojoj povijesti. A vidjeli ste sada ukratko što mi katolici imamo u Blaženoj Djevici Mariji. Imamo u njoj lijek za sva zla, utjehu za svaku žalost, pomoćnicu u svakoj nevolji, utočište kad nas tište grijesi, nadu kad nas hvata očaj!”

Ako je blaženi Alojzije ovako veliki štovatelj Blažene Djevice onda i mi po njegovu primjeru stavimo sebe u ruke naše Nebeske Majke!


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 10. svibnja 2023.

Stepinac o Lauretanskim litanijama

Dragi slušatelji, u duhovnom poticaju ovoga tjedna želimo učiti od najsvjetlijeg lika Crkve u Hrvata blaženog Alojzija Stepinca, kako biti pobožan prema Blaženoj Djevici Mariji. U svojoj okružnici “O štovanju Blažene Djevice Marije” od 14. svibnja 1944. kardinal Stepinac navodi još jedan razlog zašto tako častimo BDM, i odgovara: “Jer ju je Bog među svim anđelima i ljudima najviše odlikovao?”

Prije nekoliko tjedana u zajedništvu sa svećenicima i vjernicima dugoselskog dekanata krenuli smo na hodočašće u Italiju na grob blaženog Augustina Kažotića i kao prvu postaju na tom hodočašću posjetili smo svetište Svete Obitelji i nazaretsku kućicu u Loretu. Upravo je ovo mjesto poznato po Gospinoj kući također i mjesto porijekla molitve Litanija Blažene Djevice Marije poznatih pod nazivom Litanije iz Loreta ili Lauretanske litanije, koje su se u Loretu molile već 1558. godine.

Blaženi Alojzije ovako govori o njima: “Mi nazivamo Blaženu Djevicu Mariju u Litanijama lauretanskim – Majko Divna!” i jest divna! Jer koji anđeo, pa bio i najvišeg stupnja, može reći Isusu, Bogu našemu, moj sinko? To je pravo pridržano samo jednom stvoru, a to je Blažena Djevica Marija.”

“Bog je nadalje BDM odlikovao nad sve ljude time što ju je izuzeo od istočnoga grijeha… Obećanje koje je Bog dao u Edenu vidimo ispunjeno na Mariji koju anđeo zove “Milosti puna.” Sveci je nazivaju “neokaljanom”. Da su imali pravo potvrdila je i sama Djevica u Lurdu kada je rekla: “Ja sam Bezgrješno začeće.”

Blaženi Alojzije Stepinac ovako opisuje Gospu: “Ona dakle jedina među ljudima sliči cedru kojega nikada ne nagrize crv, jedina sliči ljiljanu među trnjem, jedina među ljudima sliči ogledalu bez mrlje, jedina sliči onom Tornju što ga je kralj David podigao u Jeruzalemu, a koji se izdizao iznad najvišeg vrhunca u gradu jer joj u svetosti nitko nije ravan na zemlji.”

“Bog je Blaženu Djevicu Mariju odlikovao time što nije dopustio da njezino sveto tijelo istrune u grobu, nego ga je odmah iza smrti uskrisio i uzeo na nebo. Sveta Crkva po čitavom svijetu slavi spomen na taj događaj svetkovinom Uznesenja u kolovozu.”

Svetu Mariju nazivamo Kraljicom anđela, Kraljicom patrijarha, Kraljicom proroka, Kraljicom apostola, Kraljicom mučenika, Kraljicom ispovjedalaca, Kraljicom djevica i Kraljicom svih svetih, zato braćo i sestre neka nam današnji duhovni poticaj i riječi našeg blaženog Alojzija Stepinca o Mariji posluže kao primjer da i sami često uzmemo u ruke molitvenik i molimo zazive u čast Gospi napisane u Lauretanskim litanijama.


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 9. svibnja 2023.

Dopustite Majci Božjoj da dođe k vama

-Zašto Blaženu Djevicu Mariju štujemo više nego sve ostale svece? Prvi je razlog: “Jer je Majka Božja!”

U okružnom pismu: “O štovanju Blažene Djevice Marije”, 14. siječnja 1944. blaženi Alojzije ovako odgovara na ovaj upit:

“Gospodina Boga svoga dužni smo ljubiti svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim. A može li onaj koji istinski ljubi Gospodina Boga svoga, ne ljubiti i ne častiti Majku Božju više nego li svece? Jer sva čast koja se daje Majci Božjoj ide konačno Bogu koji ju je uzvisio nad sva stvorenja. Ako prođemo povijest Svete Crkve nećemo naći nijednog jedinog sveca, koji ne bi bio iskreni štovalac Marijin. I obratno, što su više štovali Mariju, tim su više rasli u ljubavi Božjoj, u kršćanskom savršenstvu, jer ništa Majci Božjoj nije toliko na srcu, koliko slava Božja i napredak duša. Nadalje, Marija nije samo Majka Božja nego je i naša Majka!”

Blaženi Alojzije pišući ovaj redak spominje se kako nam je sam Isus dao Mariju za majku na drvu križa. “Evo ti Majke” te je riječi Isus izgovorio Ivanu, a po riječima svetog Augustina, Ivan je bio naš zastupnik te što je rečeno njemu vrijedi za svakog čovjeka. “Pa ako je razumljivo da dijete rado boravi uz majku, posve je razumljivo i to da svaki pravi kršćanin ljubi i časti Blaženu Djevicu Mariju više nego li ikojeg sveca.”

Čitajući ove retke i znajući tadašnje ratne prilike u Domovini i u svijetu koncem II. svjetskog rata možemo se uvjeriti koliko je pouzdanje našeg Blaženika u Gospin zagovor. Kardinal Stepinac će dvije godine kasnije kao odgovor na poratno pustošenje svetišta na Mariji Bistrici, odgovoriti tako da načini odljev kipa Majke Božje Bistričke koji je simbolički pohodio župe Zagrebačke nadbiskupije. Vjernici su to gledali kao veliku milost – kad mi ne možemo u Bistricu, Majka Božja ide k nama.

Pišem ove povijesne crtice ponajviše radi vas bolesnika, radi vas koji biste htjeli hodočastiti a ne možete. Neka ovo bude vaše hodočašće, dopustite Majci Božjoj da dođe k vama, u vašu bolesničku sobu, da bude uz vaš krevet i da se pobrine kao Majka za vas. Uzvratimo joj moleći: “Pod obranu se tvoju utječemo Sveta Bogorodice!”


 

Duhovni poticaj Živo vrelo 8. svibnja 2023.

Blažena Djevica Marija – Posrednica milosti

Danas Crkva slavi jedan poseban spomendan u čast Blaženoj Djevici: “Blažena Djevica Marija – Posrednica milosti!”

Ova tema je posebno zanimljiva u raspravi s protestantima koji naš katolički nauk o BDM u ovom pitanju ne razumiju najbolje, pa je dobro i nama podsjetiti se što misli Crkva kada kaže o Gospi da je ona Posrednica milosti.

Lijepo obrazloženje o Gospinom naslovu “Marija Majka i posrednica milosti” nalazimo u Konstituciji o Crkvi II. vatikanskog sabora. “Marijina materinska uloga prema ljudima nikako ne potamnjuje i umanjuje Kristovo jedino posredništvo nego pokazuje njegovu snagu. Jer sav spasonosni utjecaj Blažene Djevice na ljude ne nastaje iz neke nužde, nego iz Božje dobrohotnosti te izvire iz preobilja Kristovih zasluga, temelji se na njegovu posredništvu, potpuno zavisi od njega i iz njega crpe svu snagu, a nikako ne priječi neposredno sjedinjenje vjernika s Kristom, nego ga olakšava.” (LG 60)

Danas je i rođendan našeg hrvatskog blaženika zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca koji se rodio na današnji dan 8. svibnja 1898. u Brezariću kod Krašića.

U svojoj okružnici: O štovanju Blažene Djevice Marije, 14. siječnja 1944. naš Blaženik kaže: “Marija nije samo Majka Božja nego je i naša Majka”

Blaženi Alojzije odgovara na pitanje: zašto Mariju častimo više nego ostale svece?

Tako ističe kako su Gospu već za života častili što se vidi prilikom događaja Navještenja u pozdravu koji joj upućuje anđeo Gabrijel, a također i prilikom susreta s Elizabetom te na mnogim drugim mjestima.

“Crkva svakom Očenašu dodaje i Zdravo Marijo da si tako vjernici usade u srce neizmjerno dostojanstvo Blažene Djevice Marije. U tu svrhu ustanovila je i razne svetkovine. “

Blaženi Alojzije nastavlja: “Sveta Mati Crkva časti Blaženu Djevicu Mariju kroz cijeli mjesec svibanj, kada se svećenici širom svijeta natječu, da riječju s propovijedaonice što ljepše iskite sve divne povlastice Majke Božje.”

Blaženik završava prvi dio okružnice o štovanju Blažene Djevice Marije ovako: “Krivo međutim imaju inovjerci koji bi htjeli katolicima predbaciti, da Blaženoj Djevici Mariji odaju Božansku čast zato što je toliko časte. Bog je samo jedan i Njemu jedinome pripada Božanska čast. Ali da katolici toliko štuju Blaženu Djevicu, da je štuju više nego sve svece, ima svoj duboki razlog i opravdanje.”

Upravo ćemo o tim razlozima govoriti u duhovnom poticaju ovoga tjedna kojeg sam zamislio kao “Malu školu blaženog Alojzija Stepinca o pobožnosti prema Djevici Mariji”.

Srdačno vas pozdravljam i potičem na naše tradicionalne svibanjske običaje, a jedan od najljepših je otići na obiteljsko hodočašće u obližnje Gospino svetište.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne