Pitajte svećenika: Fra Nikola Jurišić o odlascima na koncert za vrijeme korizme

Našu slušateljicu zanimalo je smije li u korizmi slušati glazbu? Pojašnjenje je potražila u našoj rubrici ‘Pitajte svećenika’, a naglašava kako je mislila na glazbu primjerenog sadržaja.

”Meni je poznato da se u velikom tjednu ne sluša glazba te da također nedjelja nije pokornički dan i da je svaka nedjelja Uskrs. Može li se onda otići na koncert koji je nedjeljom u korizmi?”, pita se ova slušateljica i pojašnjava kako se radi se o koncertu hrvatskog pop benda koji, kako kaže, ima pristojnu glazbu.

”Korizma je posebno vrijeme u Crkvi darovano svima nama da pogledamo kako stojimo u odnosu s Bogom. Mnogi od nas se u korizmi odriču raznih stvari koje, često, ne pripadaju korizmenom odricanju. Može se tako čuti kako će se većini odricanje sastojati u sustezanju od uzimanja određene vrste hrane ili pića, cigareta i slično. A bit korizme je u tome da uđemo u pustinju s Bogom, sa sobom ponesemo samo najnužnije i u samoći s Njime radimo na sebi kako bismo na kraju korizme i sami ustali na novi život s Kristom”, kazao joj je na početku svoga odgovora fra Nikola Jurišić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, trenutno na službi župnog vikara u Tomislavgradu.

”Kad je u pitanju glazba u vremenu korizme onda možemo vidjeti da čak i liturgijska glazba za slavlja podliježe promjenama. Sviranje glazbala dopušta se samo kao podržavanje pjevanja. Pjesme su, također, drugačijeg karaktera nego inače. Nema ni poklika Aleluja, ni himna Slava Bogu na visini. Iako nedjelja, sama po sebi, nije pokornički dan, korizmena nedjelja zadržava sva obilježja korizmenog vremena koja se odnose i na svagdane u korizmi”, pojasnio je fra Nikola naglašavajući kako bi ”bilo dobro i poželjno svakako pripaziti kakvu vrstu glazbe slušamo cijelo korizmeno vrijeme ako želimo ući u tišinu i bliskost s Gospodinom”.

”Prema svemu ovome navedenome, možda bi bilo dobro, pa ni nedjeljom, ne ići na koncerte zabavne glazbe da ne narušimo ono što smo kroz dugo vrijeme u korizmi postigli”, zaključio je fra Nikola Jurišić.

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne