2.4 C
Međugorje
07.02.2323.

PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o liturgijskoj godini, završetku, trajanju, dijelovima…

S jučerašnjom proslavom Krista Kraja Crkva ulazi u posljednje dane ove liturgijske godine, a upravo kraj jedne i početak druge liturgijske godine bila je tema emisije ‘Pitajte svećenika’ u kojoj je gostovao fra Renato Galić, župni vikar u Međugorju.

”Iz ovoga odmah možemo razumjeti da se ne podudara početak građanske i liturgijske godine. Za razliku od građanske godine koja započinje 1. siječanja, liturgijska godina ima svoj početak na prvu nedjelju došašća te da nema određenog datuma početka kao građanska godina nego uvijek varira nekoliko dana. Tako da prva nedjelja došašća pada na najbližu nedjelju blagdanu svetog Andrije, odnosno u nedjelju između 27. studenoga i 3. prosinca. Kao što sam već spomenuo, liturgijska godina završava svetkovinom Krista Kralja svega stvorenoga. Isto tako za razliku od građanske godine, u liturgijskoj nije naglasak na mjesecima kroz godinu već na tjednima u kojoj posebno obilježje ima nedjelja”, kazao je fra Renato objašnjavajući i kako je podijeljena liturgijska godina?

”Gledajući kronološki, na početku godine stoji vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja koje služi kao priprava za Božić, rođenje Gospodina našega Isusa Krista. Nakon proslave Božića, slijedi nam božićno vrijeme koje traje do svetkovine Krštenja Gospodnjega. Tada započinje prvi dio vremena kroz godinu te traje do Pepelnice ili Čiste srijede s kojom započinje vrijeme korizme. Ona nas vodi prema vrhuncu i središtu jedne liturgijske godine koje je sveto vazmeno trodnevlje, muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. S Uskrsom započinje uskrsno ili vazmeno vrijeme koje traje do svetkovine Duhova nakon koje slijedi drugi dio vremena kroz godinu koje traje kao što smo već spomenuli do Krista Kralja”, kazao je fra Renato naglašavajući kako ”svako vrijeme u liturgijskoj godini ima svoje vlastitosti počevši od boja u crkvi, ukrašavanja, teoloških naglasaka, ali isto svako vrijeme traži i od nas drugačiji pristup srca kako bi na jedan što kvalitetniji način mogli crpsti iz toga blaga koje Crkva stavlja pred nas”.

Objasnio je pojmove liturgijska, odnosno crkvena, jer s eu govoru čestu mogu čuti oba pojma.

”U kršćanskom, kao i u židovskom vremenu spasenje, odnosno Božje djelovanje se događa i ostvaruje u vremenu te je posebno obilježeno liturgijom jer nam ona omogućuje da mi sada, u ovom vremenu, sa svakim njezinom slavljem imamo udjela u onom što slavimo. U svakoj liturgijskoj godini vjernik može pobliže upoznati cijeli Kristov život, njegovu poruku i djelovanje. Ona bi trebala biti hod kršćana prema upoznavanju otajstva iz Kristova života”, kazao je fra Renato Galić, a cijelu emisiju ‘Pitajte svećenika možete poslušati u audiozapisu.

Javite nam se sa svojim pitanjima i dvojbama porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne