PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Renato Galić o neizvršavanju zavjeta

”Odlučio sam se na post srijedom i petkom o kruhu i vodi. Prakticiram to već neko vrijeme između šest mjeseci i godinu dana. U zadnje vrijeme mi je to sve teže i teže, ali još i to je manje bitno nego što mi je žena rekla da u biti duhovno ne rastem tim danima. Zbog posta sam postao svadljiv, nervozan, zatvoren u sebe…

Gledajući i razmišljajući uvidio sam da jesam sve to i u biti sam duhovno manji te sam postao opterećen kad se bliže srijeda i petak”, riječi su kojima nam se obratio naš slušatelj Tomislav (41), suprug i otac troje djece, koji je zatražio savjet i pomoć, odnosno riječ utjehe je kaže da ima osjećaj kako će ako prekine razočarati Boga i sebe.

U emisiji ‘Pitajte svećenika’ odgovorio mu je fra Renato Galić, dosadašnji župni vikar u Međugorju, a ubuduće pomoćni magistar bogoslova u Zagrebu, koji je početku posvjedočio ”kako mnoge osobe, bilo u razgovoru ili u ispovijedi, postavljaju ovakva ili slična pitanja”.

”Dali su neko obećanje ili zavjet Gospodinu te s vremenom postaju svjesni kako više nisu u mogućnosti izvršavati taj isti zavjet”, kazao je fra Renato napominjući kako je ”zavjet svjesno i slobodno obećanje Bogu, kojim se osoba obvezuje da će nešto ispuniti”.

”Svakako treba naglasiti kako je važno biti pažljiv prema obećanjima, prema danoj riječi koja u današnjem vremenu gubi na vrijednosti. To se posebno odnosi na obećanja dana Gospodinu. Ne obećavati nešto iz nekoga hira ili iz nepromišljenosti. Potrebno je uvijek gledati dugoročno. Tako mnoge osobe, kada daju obećanja, imaju dojam da će cijeloga života to moći ispunjavati, ali s vremenom stvarnost postaje drugačije. Stoga je korisno da se osoba, prije nego što nešto obeća, posavjetuje s ispovjednikom i traži od njega pomoć.

Našem slušatelju savjetujem da se javi svom ispovjedniku ili svom župniku budući da on, po zakoniku kanonskog prava,(usp. Kan 1191. – 1197.) može, iz opravdanih razloga, osloboditi osobu od danog zavjeta. Naš slušatelj može na primjer taj svoj zavjet zamijeniti nekim drugim.

Ukoliko osoba smatra kako se njen pristup zavjetu ne može promijeniti, smatram kako nije korisno da osoba ustraje u takvom zavjetu ne samo što više nije u mogućnosti to izvršavati, već i stoga što taj post ne donosi dobre plodove, već svađu, nervozu i slično. Iz njezina pitanja se može primjeriti kako joj je stalo do vjere u Boga jer smatra da Ga time razočarati ako prestane sa zavjetom. Neka osoba ispovjedi nemogućnost izvršavanja nakon što bude oslobođena. Bog u svakoj ispovijedi daruje novu mogućnost, ne gleda što je bio te nas poziva da idemo naprijed”, kazao je fra Renato o rekao kako bismo svi mi željeli biti vjerni u velikim stvarima, ali…

”Korisnije je biti vjeran u malim, svagdanjim stvarima te potičem oca da ide u tom smjeru i da uz zajedništvo i obiteljsku molitvu ide naprijed”, zaključio je fra Renato Galić, a emisija ‘Pitajte svećenika’ dostupna vam je i u audiozapisu.

Ako i vi imate neka pitanja, dvojbe i nejasnoće iz područja vjere, duhovnosti… javite nam se porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne