9.4 C
Međugorje
28.11.2323.

Pitajte svećenika: Fra Stipan Klarić govori o ljubljenju oltara na početku i na kraju mise

U današnjoj emisiji ‘Pitajte svećenika’ gostovao je fra Stipan Klarić, a pitanje je bilo zašto svećenik na početku i na kraju svete mise poljubi oltar?

”Prije nego započne sa svetom misom pristupajući oltaru svećenik mu iskaže počast poljupcem. Jasno je da poljubac u našem životu znak ljubavi, čin sklapanja i obnove prijateljstva i volje za dubljim druženjem. Stoga je to znak kojim svećenik izražava svoje veliko poštovanje Isusu Kristu, svoje pokajanje za grijehe i svoju volju i želju da živi pod Kristom i da bude sve bolji i bolji. Jednostavno rečeno, oltar simbolizira Krista. Zato naši oltari su žrtva nebeskog žrtvenika koji je sam Krist Uskrsli”, govorio je fra Stipan Klarić ovoga ponedjeljka (25. siječnja 2021.), naglašavajući kako svećenik ljubi oltar, jer oltar simbolizira samoga Krista.

”Taj poljubac, kojim svećenik iskazuje počast oltaru, ali naš naklon i poklon pokazuju zapravo da mi želimo postati sami Kristovi oltari. Upravo stoga treba nam biti jasno da to nije ljubljenje nikakvog namještaja, niti je oltar samo nekakav namještaj u crkvi, nego je njegovo značenje, njegova simbolika puno veća. Zato počast koju iskazujemo oltaru – svećenici, đakoni i biskupi poljupcem, vjernici dubokim naklonom – zapravo su iskazivanje poštovanje i ljubavi samome Kristu” pojasnio nam je fra Stipan Klarić, a cijelo njegovo pojašnjenje možete poslušati i u audiozapisu.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne