PITAJTE SVEĆENIKA: Fra Stipan Klarić o ‘Djelima apostolskim’

”U Novom zavjetu, odmah nakon Evanđelja, nalazi se knjiga Djela apostolska. Većina novozavjetnih knjiga zove se prema autoru, primjerice Evanđelje po Ivanu, Luki, Marku… ili prema onima kojima je napisana knjiga, na primjer Poslanica Korinćanima, Rimljanima… Zanima me, znali se tko je autor Djela apostolskih?”, a odgovor n aovo pitanje dao je fra Stipan Klarić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi gvardijana samostana sv. Jeronima u Slanom.

Fra Stipan je odmah kazao kako se zna tko je autor Djela apostolskih i da je to sveti Luka, isti onaj koji je napisao i Evanđelje po Luki.

”I Djela apostolska su zapravo samo svojevrsni nastavak evanđelja po Luki”, kazao je fra Stipan i nastavio kako odmah na početku, u proslovu Djela apostolskih, sveti Luka piše ovo: Prvu sam knjigu, Teofile, sastavio o svemu što je Isus činio i učio do dana kad je uznesen pošto je dao upute apostolima koje je izabrao po Duhu Svetome.

”Dakle, prvom knjigom Luka naziva svoje Evanđelje i nastavlja s ovom drugom knjigom, a to su Djela apostolska, koja se mogu doista smatrati nastavkom Evanđelja po Luki, u kojem sveti Luka pokazuje kako se širi evanđelje, radosna vijest o Isusu Kristu i Njegovu spasiteljskome dijelu, kako nastaju kršćanske zajednice počevši od Jeruzalema i kako se kršćanstvo iz Jeruzalema onda širi dalje i Judejom, Antiohijom, Malom Azijom i cijelim tada poznatim svijetom”, kazao je fra Stipan pojašnjavajući i kako su ”vjesnici Kristova evanđelja prvom redu apostoli koje pokreće Duh Sveti, a onda kasnije i njihovi suradnici koje su apostoli zaredili”.

Fra Stipan je pojasnio i kako ”Djela apostolska u prvom redu govore o jeruzalemskoj crkvi, o počecima Crkve u Jeruzalemu apostolskom djelovanju, o prvim misijama…”

”Onda se koncentriraju na svetoga Pavla, njegovo obraćenje i na Pavlova i Barnabina misijska putovanja počevši prvoga, drugoga, trećega misijskoga putovanja i konačno do Pavlova uhićenja i njegova putovanja u Rim, gdje će biti suđen i gdje će podnijeti mučeničku smrt”, kazao je fra Stipan zaključujući kako Evanđelje po Luki i Dijela apostolska zajedno zovemo Lukino dvostruko djelo.

Ako i vi imate pitanja ili nejasnoća javite nam se. Pitanja se mogu postaviti porukom (SMS, Viber, WhatsApp) na broj mobitela 00387 63 455 655 ili e-mailom na adresu: radio-mir@nullmedjugorje.hr.

Rubrika ‘Pitajte svećenika’ u programu Radiopostaje Mir Međugorje je ponedjeljkom od 8 sati i 20 minuta, te u reprizi ponedjeljkom navečer u 20 sati. U njoj na pitanja slušatelja odgovaraju svećenici, suradnici Radiopostaje Mir Međugorje.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne