Apostolski nuncij mons. Chullikatt predao vjerodajnice, nastupno misno slavlje u petak

Srpski član i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, 28. prosinca 2022. primila je vjerodajno pismo novoimenovanog apostolskog nuncija Svete Stolice u BiH mons. Francisa Assisija Chullikatta, objavljeno je na mrežnoj stranici Predsjedništva BiH.

Predajući vjerodajna pisma, mons. Chullikatt je prenio srdačan pozdrav Njegove Svetosti pape Franje, zaželjevši Božju pomoć u svim nastojanjima novog saziva tročlanog Predsjedništva BiH, usmjerenog ka rješavanju tekućih izazova s kojima se svakodnevno suočavaju svi žitelji, a posebice oni iz najpotrebitijih i najranjivijih skupina.

Dodatno, nadbiskup Chullikatt je iskazao odlučnost da će Katolička crkva, kroz svoje odgovarajuće institucije i službene strukture, nastaviti promicati međureligijski i međukonfesionalni dijalog, te surađivati sa svim ljudima dobre volje, s ciljem društvenog, kulturnog, obrazovnog i duhovnog napretka svih ljudi u BiH, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

Predsjedateljica Cvijanović zahvalila je apostolskom nunciju na njegovim riječima potpore suživotu.

U tom kontekstu naglasila je opredijeljenost daljnjem jačanju regionalne suradnje i nastavku provedbe aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, te vođenje politike dobrosusjedstva.

Razgovarano je i o ukupnim bilateralnim odnosima za koje su sugovornici ocijenili da su prijateljski i vrlo dobri. Također, konstatirali su da Temeljni ugovor između dviju država, koji, pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obveza koju obje strane nastavljaju provoditi.

Na kraju ceremonijala je srpski član i predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović novoimenovanom apostolskom nunciju mons. Francisu Assisiju Chullikattu zaželjela uspješnu diplomatsku misiju, stoji u spomenutoj vijesti.

Nastupno Misno slavlje u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Bogojavljenja, u petak 6. siječnja 2023. u 10.30 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu novi apostolski nuncij nadbiskup Francis Assisi Chullikatt predvodit će nastupno Euharistijsko slavlje u zajedništvu s članovima Biskupske konferencije na čelu s predsjednikom BK BiH mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH. Na Misno slavlje pozvani su i svi provincijalni poglavari i poglavarice u BiH te svi svećenici, redovnici i redovnice kao i svi vjernici u glavnom gradu BiH i šire kojima to bude moguće.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je, 1. listopada 2022. da je papa Franjo imenovao nadbiskupa Francisa Assisija Chullikatta, naslovnog nadbiskupa Ostre, apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Nuncij Chullikatt stigao je u svoje sjedište u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu, 18. prosinca 2022.

Mons. Francis Assisi Chullikatt rođen je 20. ožujka 1953. u Bolgattyju u Indiji. Za svećenika je zaređen 3. lipnja 1978. Inkardiniran je u biskupiju Verapoly. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 15. srpnja 1988., a obavljao ju je u papinskim predstavništvima u Hondurasu, Južnoj Africi, na Filipinima, pri Organizaciji Ujedinjenih naroda u New Yorku, te na Odjelu za odnose s državama Državnog tajništva Svete Stolice. Apostolskim nuncijem za Irak i Jordan imenovan je 29. travnja 2006.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku 17. srpnja 2010.; stalnim promatračem Svete Stolice pri Organizaciji Američkih država (OAS) 11. svibnja 2021.; apostolskim nuncijem u Kazahstanu i Tadžikistanu 30. travnja 2016., a 24. lipnja 2016. apostolskim nuncijem u Kirgistanu. Govori engleski, francuski, talijanski i španjolski jezik. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne