Biskup Marko Semren u emisiji Susret: Za što se ne umire, to odumire

U prvoj emisiji Susret, nakon ljetne stanke, 12. rujna 2022. Gostovao je mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjalučki, predsjednik Vijeća za obitelj BKBiH. Razgovor je snimljen u lipnju, kada je na uočnicu i na sam blagdan sv. Ante predslavio misu na Humcu, najvećem svetištu sv. Ante u Hercegovini.

Prisjetio se kako je prije gotovo 50 godina, po završetku franjevačke klasične gimnazije u Visokom, 1973. godine došao u novicijat na Humac. Bio je kantor tj. svirao mise i pratio novački zbor, pjevao povremeno i u zboru župe Humac. Tu je stekao veliko iskustvo jer je tada u novicijatu bilo preko 50 kandidata.

„Bio je to najbrojniji novicijat u svijetu“ s radošću nam je kazao biskup Semren govoreći o bogatstvu života kada se odluči za duhovnom poziv. U sjećanju nosi dobre veze Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kojoj pripada.

Kao dječak rano je, prije nastave, služio mise na različitim oltarima i pomagao u samostanima. Svaki je posao radio s užitkom i ništa mu nije bilo teško. Potvrdio je to riječima: „Za što se ne umire, to odumire, ono što nam nije dragocjeno nema nikakve vrijednosti u našim očima. I za to nismo spremni ništa učiniti. Ono što volimo i do čega nam je stalo, ma kakva bila težina, s lakoćom se nadvladava.“

Malo je poznata i uloga pjesme, ali i da je osim pjesme u njegovim mladim danima značajno mjesto zauzimao nogomet. Igrao je od dječačkih dana, i za reprezentaciju škole…

„A na poslijediplomskom u Rimu, u ekipi sastavljenoj od Brazilaca, Španjolaca, Talijana, Hrvata, Meksikanaca, ako ja nisam bio spreman odgađale su se utakmice. Nekako sam bio motor ekipe i nikad nije bilo izgubljene utakmice. Uvijek je bio motiv – možemo stići i pobijediti“, kazao je biskup Semren.

U emisiji nam je kazao i gdje ga je zateklo imenovanje biskupom, te o službama, pored ostalih onoj predsjednika Vijeća za obitelj Biskupske konferencije BiH s koje, od početka, za Dan života upućuje sadržajne poruke, predslavi mise uoči Obiteljskog dana na Kupresu te sudjeluje u njegovoj pripremi… Cijelu emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne