3.4 C
Međugorje
18.10.2121.

Biskup Palić na blagdan sv. Franje posvetit će novu crkvu na Humcu

Mons. Petar Palić, biskup mostarsko duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije, u ponedjeljak, 4. listopada, na svetkovinu sv. Franje, stiže na Humac gdje će na svečanoj misi posvetiti novu crkvu na Humcu. Misa posvete crkve počinje u 18 sati.

U obredu posvete crkve, osim zaziva svetaca u litanijama, oltar se maže krizmanim uljem koje simbolizira Krista – Pomazanika.

Kako se navodi u Humačkom glasniku, posveta crkve je obred kojim se jedna crkva određuje za bogoštovlje gdje vjernici iskazuju javno obavljanje bogoslužnih čina.

”Ove godine slavimo 35 godina od početka gradnje nove crkve i 15 godina da smo uselili i počeli obredne čine. Time iskazujemo i određujemo ovaj prostor posvećen isključivo za slavlje i svete čine. Posveta crkve je liturgijski čin kojim se veće crkve namjenjuju isključivo i trajno okupljanju Božjeg naroda i slavljenju svetih otajstava”, navodi se u Humačkom glasniku, a objavio je ljportal.com.

Ovo je veliki događaj za čitavu župu Humac, jer kako se navodi, crkva na Humcu je „majka svih crkava naše župe.“

„Dragi vjernici, to je izuzetan događaj za sve nas. Stara crkva je posvećena 1. studenoga 1903. Očekujemo sve vas na ovom velikom događaju u velikom broju“, poručuju humački fratri.

Blagdanu sv. Franje i posveti nove crkve prethodit će i trodnevnica, a prvog dana, 1. listopada svetu misu u 18 sati predslavit će čitlučki župnik fra Miro Šego, drugog dana župnik u Tihaljini fra Branimir Musa, a posljednjeg dana trodnevnice misu će slaviti župni vikar u Širokom Brijegu fra Dane Karačić.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne