Biskup Petar Palić govorio o odluci Dikasterija za nauk vjere o župi Međugorje

Biskup mostarsko-duvanjski mons. Petar Palić održao je danas u Mostaru konferenciju za novinare u vezi s objavom Note ‘Kraljica Mira’ Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje i svog Dekreta u vezi s duhovnim iskustvom vezanim za Međugorje koji je jučer objavio.

Biskup Palić potom je zahvalio svojim prethodnicima na biskupskoj stolici te svećenicima i pastoralnim djelatnicima koji su bili na usluzi svima koji su dolazili i posjećivali Međugorje.

”Nota o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorju počinje riječima: ‘Stigao je trenutak da se zaključi duga i složena povijest oko duhovnih fenomena Međugorja’. Ja ću je parafrazirati i reći: Prošao je trenutak kojim je zasad zaključen, duga i složena povijest oko duhovnih fenomena Međugorja. Na svima nama, koji iz različitih razloga, a ponajprije iz pobožnih i duhovnih, i na svima onima koji iz istih razloga budu dolazili u Međugorje – kao na i svim svećenicima dijecezanskim i redovničkim – ostaje da se izgrađujemo u pravoj vjeri, nadahnjujemo se na Marijinu životu, njezinoj poniznosti, otvorenosti Bogu i njegovim planovima s nama i da budemo odgovorni graditelji mira. Marijo, Majko Crkve i Kraljice Mira, moli za nas”, kazao je biskup Palić, koji se osvrnuo i na različita tumačenja Note Dikasterija za nauk vjere o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje.

Ponovio je da su se priznali duhovni plodovi i to je ono na što se stavio fokus u Noti, te je ”također i iz Dekreta, koji je baziran na normama iz svibnja, jasno da se ti duhovni plodovi cijene, odnosno ono što je do sada postignuto u Međugorju” te da su to ”važni naglasci koji bi za svakog dobronamjernog čovjeka i vjernika trebali biti jasni.

Novinari su biskupa Palića pitali mogu li se razdvojiti plodovi Međugorja i ukazanja?.

”Iskreno ja ne znam što je u temeljima marijabistričkog štovanja, u sinjskom znamo, trsatskog pretpostavljamo… Što će za dvjesto godina nakon mene i vas netko reći o ovom vremenu teško je iz naše perspektive govoriti. Ono što smatram da je u ovoj cijeloj situaciji i u ovoj cijeloj priči bitno – tu je i ta mudrost Crkve koja je i Majka i Učiteljica – da se u nekom fenomenu nastoji prepoznati ono što je dobro, što je pozitivno i što može upućivati ili pomoći životu vjernika da svoje kršćansko opredjeljenje i svoju vjeru žive iskreno od svega što prati taj fenomen”, kazao je Palić.

Jučer dok je prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Víctor Manuel Fernández objašnjavao Notu o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje govorio je i o odnosu mostarskog-duvanjskih biskupa sa Sveti Ocem i kazao kako je danas sveti papa Ivan Pavao II. planirao posjetiti Međugorje, ali se to nije dogodilo jer tadašnji biskup nije želio taj posjet pa smo biskupa Palića pitali hoće li on uskoro pozvati Svetog Oca u svoju biskupiju.

”S obzirom na to da smo, pa i prema ovim notama kao što znate i kao što ste jučer vidjeli s obzirom na duljinu same konferencije za medije, da smo negdje u fokusu i mi… Očito da smo, evo i radi početka ove Note, da je došlo vrijeme da se konačno zaključi ta povijest od 43 godine na ovaj način,  očito da smo imali posebnu pozornost samih papa, ali i Dikasterija Svete Stolice.

Papin posjet, iako je on uvijek pastoralni događaj važan za jednu Crkvu, on je uvijek i državnički posjet. Prema tome, mora se poklopiti puno tih situacija, razina, da bi se taj posjet mogao i ostvariti. S obzirom na činjenicu da je papa Franjo već posjetio Bosnu i Hercegovinu, govorim konkretno o pontifikatu papa Franje, teško je sada negdje iznositi neka predviđanja.

Naravno, da bi smo bili sretni da Papa ponovno posjeti Bosnu i Hercegovinu, gdje će on doći, to je pitanje organizacije i zdravstvenoga stanja samoga Svetoga Oca. Ja bih kao biskup bio sretan da Papa posjeti moju biskupiju, bilo gdje pa i unatoč svim onim obvezama i zahtjevima takve organizacije, jer im je to poznato iz dubrovačkih dana 2003. i pohoda Ivana Pavla II. Dubrovniku, ali bih kao biskup bio sretan da Papa posjeti moju biskupiju, kao što bih bio sretan da Papa posjeti bilo koji dio Bosne i Hercegovine.

Smatram da je Papin posjet, u prvom redu posjet pastira zajednici vjernika kojoj je na čelu, to svakako i državnički posjet koji pomaže da se u jednom društvu daju posebni naglasci koji mogu usmjeriti budućnost toga društva”, kazao je biskup Palić.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne