Biskup Petar Palić o Benediktu XVI.: Poniznost ne čini malima, nego uistinu velikima

Pokazao je da kršćanska vjera nije teorija ili mudra filozofija, nego je središte u jednoj osobi: Isusu Kristu

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić uputio je svećenicima ovih biskupija odredbe u povodu smrti pape u miru Benedikta XVI.

‘’Kako bismo se vjernički i dostojanstveno spomenuli i oprostili od pape u miru Benedikta XVI.’’, biskup Palić odredio je da se ‘’na dan sprovoda, 5. siječnja 2023., jednokratnom petominutnom zvonjavom svih zvona župnih crkava nakon podnevnog anđeoskog pozdravljenja vjernike pozove na molitvu’’, a najavio je i kako će se taj dan slaviti ‘’euharistijsko slavlje za pokoj duše pape u miru Benedikta XVI. u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru s početkom u 18 sati’’.

Na temelju svega onoga što je učinio, ostaje činjenica da se prema Benediktu XVI. čovjek uvijek mogao pouzdano orijentirati. Cijeli svoj život ostao je vjeran svome biskupskom geslu ‘suradnici istine’

U svom dopisu biskup Palić naveo je i kako ‘’čvrsto vjerujemo da on sada gleda ono što je vjerovao i naviještao cijeli život’’.

‘’Na temelju svega onoga što je učinio, ostaje činjenica da se prema Benediktu XVI. čovjek uvijek mogao pouzdano orijentirati. Cijeli svoj život ostao je vjeran svome biskupskom geslu „suradnici istine“. Na životu pape u miru Benedikta XVI. moglo se vidjeti da poniznost ne čini malima, nego uistinu velikima. Svojim trima velikim enciklikama pružio je bitan pogled na vjeru i osvijetlio središnje dimenzije kršćanstva. Pokazao je da kršćanska vjera nije teorija ili mudra filozofija, nego je središte u jednoj osobi: Isusu Kristu. On je živa Istina koju je papa u miru Benedikt XVI. naviještao. Vjerujemo da će sjeme Riječi, koje je ovaj ponizni i neumorni pastir Crkve tako obilno sijao, uroditi plodom. Molimo da Gospodin Isus, Dobri Pastir, nagradi vječnim životom svoga ‘poniznog i jednostavnog slugu u vinogradu Gospodnjem’’, naveo je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petar Palić.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne