Božićna poruka biskupa Roka Glasnovića

Poruku dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića za Božić 2023. prenosimo u cijelosti.

Bog nam i danas u svojoj Riječi iskazuje ljubav

Ljubljena braćo i sestre!

Usprkos svemu, Božić je! Buku svakodnevnice osvaja tišina i jedna Riječ koja tijelom postaje. Bog progovara čovjeku u svome Sinu. Rađa se kao dijete potpuno nemoćno i ovisno o brizi i ljubavi drugih ljudskih stvorenja. Istovremeno, nama toliko blizak, on postaje naš vjerni prijatelj, suputnik, Spasitelj i Otkupitelj. U Isusu, Bog nam otvara vrata života, stvarnoga života, otvara nam vrata vječnosti.

Bogu je toliko stalo do čovjeka i njegova spasenja da postaje jedan od nas. I to nisu samo iznova ponovljene riječi kojima pokušavamo približiti ovo otajstvo, to je milosni Božji dar koji nam i ovoga Božića daje priliku da prepoznamo istinu i dopustimo Isusu da se rodi u našem srcu. Zato Božić nikada nije isti. Liturgija nas uvijek stavlja posred spasenjskog događaja i posadašnjuje ga. Mi možemo ponovno pripremiti iste jaslice kao i prethodne godine, ponovno okititi bor i podijeliti darove svojim bližnjima, ali Božić je svaki put nova stvarnost. Zatiče nas u različitim životnim situacijama i uvijek nam iznova daje priliku da uđemo u otajstvo Božjeg utjelovljenja i rođenja te obnovimo svoju vjeru, nadu i ljubav.

Zato se ove godine nemojmo zaustaviti samo na svjetlećim lampicama kako se ne bismo udaljili od istinskog Svjetla koje je došlo na svijet raspršiti tamu naših srdaca i života. Zaustavimo se pred jaslicama i dopustimo na trenutak svojoj duši da je obuzme svjetlost djeteta Isusa, blizina, toplina i nježnost Božića. Bog želi da predahnemo u prisutnosti novorođenog Djeteta i da se odmorimo od svih napetosti i nemira koje proživljavamo. Bog nam je blizu u malom Djetetu koje je proživjelo i patnju, i samoću, i progonstvo i, ljudski gledano, neuspjeh. U ovom skromnom i poniznom Djetetu možemo naći hrabrost, snagu i uporište za svaku našu situaciju. Isus, ljubav Očeva, želi nas, miljenike Božje, blizu sebe kako bi nas mogao obdariti. On, nemoćno Dijete u jaslama, samo želi da mu vjerujemo i dopustimo da nas vodi jer ćemo, živeći u njegovoj blizini, postajati njemu sličniji, radosniji i ispunjeniji.

Božić nam ima toliko toga reći o nama samima. Dopustimo da nam progovori i prisjetimo se svojih baka i djedova, očeva i majki, koji su, unatoč skromnijim mogućnostima slavlja, bili i ostali čuvari i svjedoci Božića u punini, bogatstva liturgije i otvorenosti životu. Priprema jaslica u koje ćemo smjestiti Mariju, Josipa i djetešce Isusa, okićeni bor, darovi i objed s obitelji, uvijek su nova prilika da uđemo u otajstvo Božića, zagrlimo naše najmilije i dopustimo da se u nama pomiri ljudsko i božansko, nebesko i zemaljsko, vremenito i vječno, staro i novo. Jedino tako naša radost postaje potpuna i mi rastemo u zajedništvu s Bogom i jedni s drugima.

Bog nas želi ispuniti svojom Riječju i svojim Svjetlom kako bismo i mi, u svojoj obitelji i na svakom mjestu, mogli svjedočiti puninu njegove ljubavi i puninu Života koji nam se daruje. „Da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama“ (1 Iv 1, 2).

Milosni dar Božića otvorio nam oči da prepoznamo Boga u svakom čovjeku i nesebično mu pružimo ruku pomoći, oprosta, brige i suosjećanja. Neka Božić bude prisutan i u svim našim razmišljanjima i planovima za opće dobro. U svojim mislima i molitvama na poseban način ovoga Božića budimo blizu onima koji proživljavaju teške trenutke patnje, samoće, ratnih sukoba, osobnih nemira, žalosti i neuspjeha. Neka u nama progovara istina utjelovljene Riječi, Isusa Krista. „Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama“ (Lk 2, 10-12).

Bog nam i danas u svojoj Riječi iskazuje ljubav. I zato neka nam ništa ne bude važnije od djeteta Isusa! Radujući se novom životu u djetešcu Isusu, poklonimo mu se i, kao uzdarje, prinesimo zahvalu i povjerenje. „Radujte se narodi, kad čujete glas, da se Isus porodi u blaženi čas. Svaki narod čuj, čuj, i Betlemu pristupljuj!“

Svima vama, ljubljena braćo i sestre, želim čestit Božić. Neka nas slavljenje ovoga Otajstva promijeni u dubinama našega bića kako bismo bili nositelji Božjeg blagoslova, istine, pravde, ljubavi i mira u novoj 2024. godini.

+ Roko Glasnović
dubrovački biskup

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne