4.4 C
Međugorje
30.11.2323.

Četiri novaka položila prve privremene zavjete, a u subotu devetorica oblače franjevački habit

Nakon završene godine novicijata, u subotu 2. srpnja na večernjoj misi u novoj crkvi na Humcu četvorica novaka Hercegovačke franjevačke provincije položili su prve privremene redovničke zavjete, izvijestio je Hercegovački informativni portal.

Privremene zavjete položili su fra Luka Bešlić (župa Posušje), fra Ante Dodig (župa Seonica), fra Davorin Krtalić (župa Cim) i fra Danijel Milićević (župa Čerin) koji su novicijat proveli u samostanu na Humcu. Njih četvorica mladih franjevaca obećali su da će godinu dana živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći.

Misno slavlje predvodio je provincijal fra Jozo Grbeš, u koncelebraciji s meštrom novaka fra Stankom Mabićem, gvardijanom fra Darijom Dodigom, župnicima zavjetovanika i još dvadesetak svećenika. Fra Jozo se obratio prigodnim riječima zavjetovanicima i govorio im o važnosti riječi koju će izgovoriti, te da te riječi zavjetovanja ne znače ništa ako iza njih neće stajati svjedočanstvo njihova života. Fra Jozo je ohrabrio novozavjetovanike na njihovom redovničkom putu. Nakon propovijedi uslijedio je obred zavjetovanja.

Istinska radost za Franjevačku zajednicu ili Provinciju je i oblačenje novih kandidata u franjevačko odijelo (habit), te ulaska u Novicijat u kojem započinju svoju temeljnu formaciju u franjevačkom Bratstvu. Mladići koji oblače franjevačko odijelo, imaju priliku kroz godinu dana bolje upoznati svetog Franju i franjevačku duhovnost, svoju Provinciju i ono što su braća kroz povijest činila za Crkvu.

Godina Novicijata ispunjena je traženjem Božje volje po primjeru našega oca Franje koji je u središte Pravila stavio Evanđelje: „Pravilo i život manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći!” Ove godine u Hercegovačkoj Franjevačkoj Provinciji, franjevačko odijelo obući će devetorica novih kandidata.

Sadašnja generacija postulanata će imati oblačenje habita pod svetom misom u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u subotu 9. srpnja 2022. u 18 sati.

Kandidati za novicijat su: Petar Bunoza (župa Humac), Bože Dodig, (župa Seonica), Stipe Iličić (župa Ružići) Josip Pavlović (župa Međugorje), Karlo Šakota (župa Čitluk), Frano Šego (župa Posušje), Andrija-Ante Vasilj (župa Međugorje) i Franjo Vasilj (župa Međugorje).

Crkva nas posebno poziva da budemo ustrajni u molitvi za svoje Duhovne pastire, te redovnike i redovnice kao i nova Duhovna zvanja iz naših župa.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne