5.9 C
Međugorje
27.11.2222.

Kardinal Puljić predslavi misu na Kedžari za Divin dan

I ove godine, župa sv. Ilije Proroka iz Doljana poziva Vas na hodočašće na Keždaru koje će biti 3. srpnja 2022. Program obilježavanja Divinog dana započet će misom uočnicom 2. srpnja u 18:00 h. Predvodi i propovijeda fra Ante Marić.

Na Divin dan, 3. srpnja od 8:00 sati, mogućnost za ispovijed. Svečanu sv. Misu u 11 sati predvodit će i pod njom propovijedati kardinal Vinko Puljić. Liturgijsko pjevanje predvodit će Etno skupina “Čuvarice”, a Divin pozdrav koji govori o Divinom životu izreći će mlada djevojka iz Rame Ivana Jozić.

“Divin dan”, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine sv. Petra i Pavla.

Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran-planini ispred Kedžare u blizini Prozora, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

”Diva je ponos i godinama se na toj lokaciji slavi njezin život i njezina smrt za svoje ideale. Diva je tako na neki način primjer svim mladim djevojkama, a također i mladićima, koji započinju neki svoj i kršćanski i bračni život, kako se treba živjeti svoja vjera”, kazao je Feni župnik župa sv. Ilije Proroka iz Doljana fra Stjepan Pavličević.

Dodao je kako su franjevci iz Rame, odnosno iz župe Rumboci, zadnjih nekoliko godina na Zahumu sagradili Divin dom, gdje je po predaji Diva rođena, i tu je izgrađen jedan kip – skulptura Dive u nekom pokretu razigranosti kao mlade djevojčice.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne