Misa u sarajevskoj katedrali uoči redovitog zasjedanja BK BiH

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati u nedjelju, 5. studenog slavili su Euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uoči 88. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH.

Svetu misu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, a prigodnu propovijed uputio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt.Tek kad postignemo dosljednost, suglasje i sklad između vjere i djelâ kršćanskog života, postajemo istinski Kristovi učenici, istaknuo je nuncij u svojoj propovijedi.

U svemu je, dakle, prisutan poziv na dosljednost, suglasje i sklad između vjere i života, između naše volje i Božje volje, upravo onako kako nas je Isus učio i kako je On sam potpuno i predano živio. Stoga, samo život koji se živi u savršenom skladu između vjere i djelâ pomaže nam da, poput Isusa, pobijedimo tamnu noć grijeha i vidimo sjaj svjetla Krista uskrsloga koji daje život našemu danas i našemu sutra.

Jedan slavni pripadnik jedne nekršćanske religije, poznat kao prorok dvadesetog stoljeća (1869.-1948.), u jednom trenutku je osjetio želju postati kršćaninom, ali se ipak predomislio. Navodno je rekao ovako: “Volim Krista, ali ne volim vas kršćane. Vi kršćani ispovijedate vjeru u Krista samo riječima, ali ne i životom”. Iako službeno nije postao kršćanin, na svoj način se trudio oponašati Kristov primjer ljubavi i postao je poznat kao “apostol nenasilja”, mira, sloge i bratstva u svojoj zemlji i u cijelome svijetu.

Ako je Krist svojim životom imao tako velik utjecaj na život ovog slavnog nekršćanina, a zasigurno i na život mnogih drugih slavnih, manje slavnih i nepoznatih osoba, koliko tek njegove riječi trebaju utjecati na vjeru i djela nas koji se nazivamo pristašama Krista ili kršćanima?, zapitao se nuncij Chullikatt u homiliji.

Puno je lakše obećati da ćemo nešto učiniti, negoli ispuniti obećanje. Znamo da je vrlo teško teoriju pretvoriti u praksu. Stručnjaci tvrde da biti dosljedan samome sebi i uskladiti misli i djela jedan je od najboljih načina da osigurate vlastitu sreću i blagostanje, kao i mentalno ili psihičko zdravlje. U tom smislu, prevažno je brinuti o našim kršćanskim načelima i vrjednotama, i paziti na to da se po njima ravna svako naše ponašanje, svaka naša riječ, svaka naša gesta!

Ako je Krist Riječ tijelom postala, život kršćanina mora nužno biti Evanđelje koje se primjenjuje i ostvaruje u svakodnevnom životu. Ne možemo se deklarativno izjašnjavati kršćanima a živjeti u stalnom rascjepu s Božjom voljom. Tkogod živi u takvoj bivalentnosti, nije prikladan za kraljevstvo nebesko. Njegovo će kršćanstvo uvijek biti krinka, privid bez dosljednosti: i malo će trebati da se ta kuća od karata sruši [usp. Mt 7,27]. Vjera mora biti životna praksa, inače će postati zbroj riječi koje ne ostavljaju trajan i uvjerljiv trag. Vjera znači vjerovati, a vjerovati u Krista znači živjeti za Krista, u Kristu i s Kristom. Ako tvrdimo da smo Kristovi, onda se moramo prepustiti njegovoj Riječ i živjeti dosljedno s onim što On od nas traži. To je jedini način da naše životno svjedočanstvo bude slično kući sagrađenoj na stijeni koju ništa neće poljuljati i koja ostaje postojana u svim nevoljama, i po kiši i po suncu, u zgodno vrijeme i u teškim danima, rekao je nuncij Chullikatt u homiliji na misi uoči 88. redovitog plenarnog zasjedanja BK BiH.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 6. i 7. studenog 2023. s početkom u 9,00 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu održat će svoje 88. redovito zasjedanje. Predsjedat će nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, uz sudjelovanje članova Biskupske konferencije BiH i delegata Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalih točaka dnevnoga reda, osvrnuti se na provedbu zaključaka donesenih na prethodnom zasjedanju održanom sredinom srpnja ove godine u Banjoj Luci, saslušati izvješće svoga delegata na upravo završenoj XVI. Općoj redovitoj skupštini Biskupske sinode i delegata s drugih važnih susreta, dogovoriti pripremu dorađenog dokumenta s načelima i smjernicama formacije svećeničkih kandidata pod nazivom „Ratio institutionis sacerdotalis“ BK BiH, usuglasiti predstojeće termine i razmatrati druga pitanja važna za život i djelovanje biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Uoči 88. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, biskupi su u nedjelju, 5. studenog, uz sudjelovanje Božjega naroda, slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, a propovijedao apostolski nuncij nadbiskup Francis Assisi Chullikatt.

Biskupi će također u ponedjeljak, 6. studenog ujutro slaviti Svetu misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovnom zajednicom. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputit će srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

Biskupi će završiti svoje zasjedanje konferencijom za novinstvo koja će biti upriličena u utorak, 7. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13. (kta)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne