Mons. Pero Zeba: Neka se zastava sveta s razrušenog ognjišta digne u tvom srcu

Svetkovina Krista Kralja, crkvena svetkovina istoimene župe na Ceru u Bosanskoj Posavini svečano je u nedjelju 26. studenog proslavljena misnim slavljem koje je predvodio mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije, povratnik u Bijelo Brdo. Uz domaćeg župnika  Jozu Batinića suslavili su plehanski gvardijan fra Anto Tomas, Josip Senjak, sin te župe i fra Franjo Dalibor Stjepanović župnik susjedne župe u Foči.

U prigodnoj homiliji mons. Zeba je naglasio kako je taj dan, dan slavlja pobjednika Krista Kralja. Pojašnjavajući je kakav je to Krist Kralj naglasio kako je to Kralj koji je došao posvjedočiti za istinu, Kralj koji je govorio narodu razumljivim, prihvatljivim riječima.

“Mi slavimo Kralja koji ima veliko srce, koje kuca za sve nas. Slavimo Kralja koji je spreman za nas dati život svoj. Pred ovim ste oltarom krštenjem sklopili s Kristom savez. Učili su nas naši roditelji da Krista ne smijemo nikada iznevjeriti. To je ispravna škola evanđelja“, naglasio je u homiliji mons. Zeba.

Svjestan što je zadnji rat učinio cijelom puku i tom pustom kraju, prisjetio se kako su nekada te porušene kuće bile pune života.

„Ove ranjene zidine još uvijek snažno i moćno svjedoče i govore o svijetu koji je nekoć bio, a i danas živi, jer Krist je i danas Kralj. Molim te brate i sestro, ako ne možeš obnoviti svoju kuću, pristupi joj kao kući života, kući u kojoj počivaju snovi velikih ljudi. S pažnjom iščupaj onu divlju travku da ljepše vidiš, osjetiš onu blizinu. Nemoj platiti bager da je sruši. Kad je srušiš nema više tebe. Izvor tvog identiteta će iščeznuti. Postupi pažljivo kao kad dolaziš na grob svojih otaca. Pomiluj zidine ruševne kuće u kojoj si se rodio i zahvali onima koji su ti toliko toga dali. Poučavaj svoje potomke odakle su došli, katehiziraj ih. To je smisao ovoga slavlja. Neka zastava sveta ponovno i s tako razrušenog ognjišta digne se u tvom srcu snažno i visoko ma gdje god živiš. Upiši svojim potomcima u srce taj ponos“, poručio je mons. Zeba okupljenim Posavljacima, a bilo ih je dvjestotinjak kako povratnika i okolnih župljana tako i župljana te župe koji su na slavlja došli iz raznih krajeva svijeta u koji su u jeku zadnjega rata 1992. napuštajući svoja ognjišta morali u izbjeglištvo.

Druženje su poslije mise nastavili uz zajednički ručak.

Brankica Lukačević

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne