Nadbiskup Tomo Vukšić: Slušati srcem i srcem odgovoriti na potrebe ljudi

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija se u Katoličkoj Crkvi obilježava u mjesecu svibnju, a iz praktičnih razloga biskupi BK BiH donijeli su odluku da u Bosni i Hercegovini to bude u posljednju nedjelju mjeseca rujna.

Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini 25. rujna 2022. obilježava 56. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija kada su svi katolici u biskupijskim zajednicama u BiH pozvani moliti za medijske djelatnike i razmišljati o Poruci Svetog Oca koju upućuje svake godine za tu prigodu.

U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju u 11 sati predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, slavit će Svetu misu u župi sv. Ante Padovanskog u Bihaću

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ove godine pripremilo je prigodnu knjižicu u kojoj se nalazi i ovogodišnja Poruka pape Franje za 56. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pod naslovom: „Slušati uhom srca“ i drugi prigodni materijali.

Mons. Tomo Vukšić gostujući u programu našega radija kazao je kako je papa Franjo ovom svojom porukom „Slušati uhom srca“ želio poručiti da se pravo slušanje sugovornika vrši srcem, mnogo više nego li uhom.

„Kaže Papa na jednom mjestu u toj svojoj poruci kako često i oni koji imaju dobre uši i dobar sluh i dobro čuju ono što netko govori zapravo imaju zatvorene uši i srca, jer nedovoljno su otvoreni za ono što se čuje od drugoga i za drugoga kao takvoga. Kad on govori o potrebi da se sluša srcem, zapravo govori o potrebi da se slušajući druge, komunicirajući s drugima uočavaju njihove potrebe i da se onda srcem čuje, odnosno da se reagira, da se odgovori na njihovu potrebu, da se izgrađuje solidarnost i prijateljstvo među ljudima“, kazao je nadbiskup Tomo Vukšić, koji je svim novinarima, sadašnjim i budućim  poručio da ostanemo kod misli sadašnjega Pape, da svi učimo što je god moguće više ”slušati srcem, odnosno da srcem znademo odgovoriti na potrebe ljudi i biti solidarni”, a svim pastoralnim djelatnicima je poručio da upamte kako je ”pastoral slušanja prvi korak ozbiljnoga pastorala”.

Vedrana Vidović

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne