Papa mladima: Riskirajte, ako želite izgraditi bolji svijet

U videosnimci s molitvenom nakanom za svibanj, posvećenom mladićima i djevojkama u cijelom svijetu, papa Franjo traži hrabrost i slušanje, te potiče na puni život koji je plod darivanja sebe u služenju drugima. Osim toga, potaknuo ih je da razgovaraju s djedovima i bakama jer njihova mudrost vodi dalje od trenutačnih problema, izvijestio je Vatican News.

Slušanje, služenje, ali ponajviše hrabrost jer, ako se želi izgraditi nešto novo, bolji svijet, valja riskirati. Papa Franjo potiče kreativnost i entuzijazam novih generacija u videoporuci s molitvenom nakanom za svibanj, posvećenom vjeri mladih, kako bi mogle iznova oblikovati budućnost drugačiju od sadašnjosti, obilježene raznim dramama, prije svega onom ratnom. Istodobno, Papa potiče na dijalog sa starijim osobama, te želi veći protagonizam mladih na javnim područjima.

Triptih o mladima, obitelji, starijim osobama

Želje i preporuke podsjećaju na „Christus vivit“, apostolsku pobudnicu objavljenu nakon sinode posvećene upravo mladima, u kojoj je papa Franjo ustvrdio: „Trebamo stvarati više prostora na kojima će odzvanjati glas mladih“. Taj je zahtjev još 2019. godine prihvatio Dikasterij za laike, obitelj i život, koji je osnovao međunarodno tijelo za zastupanje mladih u svrhu potpore njihova sudjelovanja i suodgovornosti u partikularnim Crkvama. Upravo je u suradnji s dikasterijem ostvaren video s Papinom molitvenom nakanom za svibanj. Videoporuka, koju je u utorak 3. svibnja objavila Papina svjetska molitvena mreža, prva je u triptihu molitvenih nakana u kojima će, u lipnju, protagonisti biti obitelj, a u srpnju starije osobe.

Marijin primjer

U videosnimci, prevedenoj na 23 jezika, medijski pokrivenoj u 114 zemalja, Papa upućuje na Gospu kao primjer i vodič za nove generacije. Kada mislim na model s kojim se vi, mladi, možete poistovjetiti, uvijek mi na pamet dođe naša Majka Marija. Njezina hrabrost, njezina sposobnost slušanja i njezina predanost u služenju, rekao je papa Franjo.

Riskirati

Marija je bila hrabra i odlučna kada je Gospodinu rekla ‘da’. U tom je trenutku za nju to bio rizik. Vi, mladi, koji želite izgraditi nešto novo, bolji svijet, slijedite njezin primjer, riskirajte, potiče Papa dok videosnimka prikazuje djevojčicu koja crta lice Majke Božje. Nemojte zaboraviti da, kako biste slijedili Mariju, trebate razlučiti i otkriti što Isus želi od vas, a ne ono što vi mislite da možete učiniti, istaknuo je Papa.

Razgovarajte s bakom i djedom

U tom razlučivanju mnogo pomaže slušanje riječi djedova i baka. U riječima bake i djeda pronaći ćete mudrost koja će vas odvesti dalje od trenutačnih problema. Stavit će vaše brige u širu perspektivu, rekao je papa Franjo te ponovno potaknuo na međugeneracijski savez koji je temeljan za cijelo društvo. Na kraju videa moli za to da mladići i djevojke, pozvani na život u punini, otkriju stil slušanja, dubinu razlučivanja, hrabrost vjere i predanost služenju, te da to mogu učiniti gledajući Djevicu Mariju.

Veza sa Svjetskim danom mladih u Lisabonu

Pozivanje na Majku Božju povezuje Papinu molitvenu nakanu sa sljedećim Svjetskim danom mladeži koji će se slaviti 2023. godine u Lisabonu, a čija će tema biti upravo marijanska, preuzeta iz Lukina Evanđelja: „Marija usta i pohiti“ (Lk 1,39). Cijeli put priprave za taj događaj poziv je mladima da ustanu i pomognu svijetu da to učini, istaknuo je otac João Chagas, voditelj Ureda za mlade Dikasterija za laike, obitelj i život. U svojoj posljednjoj poruci upućenoj mladima, Sveti Otac ih je pozvao: pomozimo jedni drugima zajedno ustati, te ćemo u ovom teškom povijesnom trenutku postati proroci novih vremena, puni nade! Neka nas Blažena Djevica Marija zagovara, rekao je otac João podsjećajući na Papine riječi.

Starije osobe u pomoći mladima

Po mišljenju o. Frédérica Fornosa S.J., međunarodnoga ravnatelja Papine svjetske molitvene mreže, papinskoga djela koje ima sekciju mladih (Euharistijski pokret mladih), s molitvenom nakanom za ovaj mjesec, u kontekstu sinodalnog procesa, papa Franjo želi istaknuti važnost formiranja mladih u razlučivanju. „Kako pomoći mladima, slijedeći Marijin stil, slušati, razlučivati, kako bi prepoznali Gospodinov poziv i služili današnjem svijetu? Tu svakako dolazi do izražaja uloga starijih osoba, koje im mogu pomoći u toj zadaći“.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne