Papa prihvatio odreknuće od službe mons. Hočevara i imenovao mons. Németa novim beogradskim nadbiskupom

Sveti otac Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog upravljanja Beogradskom nadbiskupijom mons. Stanislava Hočevara, SDB, i novim nadbiskupom imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa dr. sc. Ladislava Németa, SVD, objavljeno je u podne 5. studenoga 2022., na spomendan svetih Srijemskih mučenika, u Nadbiskupskoj rezidenciji u Beogradu.

Molitvom Anđeoskog pozdravljenja, na kojoj su se okupili svećenici Beogradske i Zrenjaninske biskupije počela je svečanost objave proglasa Svetoga Oca kojim je novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije imenovao mons. dr. sc. Németa. Imenovanje pape Franje, u ime Apostolske nuncijature u Republici Srbiji, pročitao je otpravnik poslova mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion.

Na povjerenju i ljubavi svetoga oca Franje, posebnom pažnjom, zahvalio je novoimenovani nadbiskup Német. Napose je zahvalio Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i pol godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta Stolica ne odluči drugačije

„Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Pritom će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu, možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da“, istaknuo je.

Dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru također je zahvalio za dvadeset dvije godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji. „Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako mnogo si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije. Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno s crkvenim ljudima i ljudima javnog života“, istaknuo je mons. Német.

Pozdravio je i sve svećenike i laike Beogradske nadbiskupije s kojima će, kako je rekao, nastojati „usko surađivati i pokušati širiti evangelizaciju na ovim područjima“ Srbije. Sve je pozvao na ustoličenje koje će biti 10. prosinca 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Riječi zahvale za dar biskupskog služenja uputio je dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit mons. Hočevar. „Dok veličam Boga za Njegovu dobrotu, izričem iskrenu zahvalnost rimskim biskupima – Petrovim nasljednicima, osobito papi Franji za njegov proročki duh i pomno čitanje znakova vremena, moleći ujedno Duha Svetoga, da bi svi Njegovi suradnici i sav biskupski zbor bio s Njime jednoga duha i jednoga srca.“

Ujedno je zahvalio i svim dosadašnjim suradnicima, čitavomu prezbiteriju Beogradske nadbiskupije, Bogu posvećenim osobama i vjernicima zamolivši za oproštenje svih propusta, nedosljednosti i nemoći. Istaknuo je kako je za njega samoga je uvijek bio pravi užitak naći se među vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije.

„Svuda su me primali pažljivije nego zaslužih i uvijek me nadahnjivali svojom originalnošću.“ Napose je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, kao i ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, za otvorenost i suradnju u protekle dvadeset dvije godine njegova biskupskog služenja.

„Beogradske ulice i putovi Srbije pokazali su mi dublju prožetost Istoka i Zapada nego što si možemo mi ljudi zamisliti. Zato i dalje ‚sanjam‘ da će Gospodin i iz naših kamenova probuđivati ‚sinove svjetla‘, da će Balkan napraviti balkonom Europe i da će s naših brda i dolina poteći rijeke pomirenje i zajedništva“, istaknuo je mons. Hočevar.

Rekao je da je svjestan da mu Bog upravo zato sada daje novo vrijeme tišine, molitve, refleksije i služenja. Novoimenovanom nadbiskupu mons. Németu čestitao je na novoj službi poželjevši mu dobrodošlicu i obećavši mu svoju molitvenu i bratsku potporu.

Svetu misu u Međugorju slavio nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar

U ime svećenika Beogradske nadbiskupije novoimenovanoga nadbiskupa mons. Németa pozdravio je don Aleksandar Kovačević. Poželio je da upravo u gradu mostova kao nadpastir bude graditelj mostova između Istoka i Zapada, među svim ljudima.

„Prihvaćajući taj zasigurno nimalo lak izazov, uključuje to ponajprije suočavanje s pastoralnim izazovima ove nadbiskupije po mnogočemu specifične: površinom velike, no brojem svećenika i vjernika skromne. Ali ta brojčana skromnost omogućava osobnije i prisnije, gotovo obiteljsko zajedništvo i neposredniji kontakt, kako sa svećenicima tako i s vjernicima“, istaknuo je don Kovačević.

Naglasio je da su i svećenici i vjernici Beogradske nadbiskupije potrebni upravo očinskog ohrabrenja i podrške u ovakvim, kako je rekao, gotovo „misijskim“ uvjetima pastoralnog pristupa i rada. „I tu od vas očekujemo mnogo, što vam s vašim, između ostalog, i misionarskim iskustvom neće biti ni teško ni strano.“

„Želim Vam da uvijek gradite mostove, kako među nama unutar nadbiskupije, tako i s cijelim episkopatom u Republici Srbiji koji je potreban zajedništva i povezanosti na dobro ovog malog stada koje vam je zajednički povjereno. Gradite mostove i s drugom kršćanskom braćom, osobito većinskom pravoslavnom, da zajedničkim naporima i iskrenim bratstvom pokazujemo svijetu jedno Kristovo lice, lice jedne Crkve, jedne milosrdne Ljubavi. Gradite mostove i prema civilnom društvu i vlastima, izgrađujući odnose povjerenja i suradnje, svjesni da se na Vas kao predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali sada i kao Beogradskog nadbiskupa i metropolita, gleda izvana kao na predstavnika cjelokupne Katoličke Crkve u Srbiji“, istaknuo je don Kovačević.

Čestitao je novoimenovanom nadbiskupu, rekavši da upravo on sve to i objedinjuje i to kao prvi Beogradski nadbiskup koji je rođen na području današnje Republike Srbije, u Bačkoj, u Subotičkoj biskupiji te kao dosadašnji pastir Banata, Zrenjaninske biskupije, a odsad i kao beogradski nadbiskupom i metropolit.

U ime svih svećenika i vjernika Beogradske nadbiskupije iskreno je čestitao i izrazio srdačnu dobrodošlicu mons. Németu dodavši da mu u gradnji svih tih mostova, jer, mnogo je to posla i gradnje, obećavaju njihovu molitvu, pomoć i suradnju. Dosadašnjem nadbiskupu mons. Hočevaru zahvalio je za dvadeset i dvije godine revne i očinske pastirske službe. „U njemu smo uvijek gledali ne samo nadređenoga, nego i oca i brata“, dodao je.

Mons. Német šesti je nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina njezina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Hočevar s današnjim danom postaje apostolski upravitelj Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog nadbiskupa. Mons. Német također je postao apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije do imenovanja novog biskupa.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne