Program posvete samostanske crkve i svetkovine sv. Petra i Pavla u Mostaru

Trodnevnica proslave posvete samostanske crkve i svetkovine sv. Petra i Pavla u Mostaru počinje u ponedjeljak u 16 sati i 30 minuta molitvom, a potom će gvardijan i župnik fra Danko Perutina protumačiti mozaike i freske u crkvi sv. Petra i Pavla. Krunica počinje u 17 sati i 30 minuta, kada je i mogućnost za svetu ispovijed, a u 18 sati slijedi pobožnost sv. Petru i Pavlu i sveta misa koju će predslaviti fra Danko Perutina. Nakon mise je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Drugog dana trodnevnice, u utorak, program počinje u 17 sati i 30 minuta molitvom krunice, uz mogućnost za svetu ispovijed. U 18 sati je pobožnost sv. Petru i Pavlu te sveta misa koju će predslaviti fra Miro Šego, vikar Hercegovačke franjevačke provincije, a nakon mise je molitva za zdravlje duše i tijela.

I u srijedu na uočnicu program počinje krunicom u 17 sati i 30 minuta, pobožnost sv. Petru i Pavlu je u 18 sati, a potom svetu misu, uz posvetu crkve i posvetu novog oltara, predvodi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Nakon mise je blagoslov djece, a na misi pjevaju: Zbor sv. Cecilije Mostar, Zbor sv. Ante Humac i Zbor Krista Kralja Čitluk.

U četvrtak 29. lipnja na svetkovinu sv. Petra i Pavla krunica se također moli od 17 sati i 30 minuta, a u 18 sati je pobožnost sv. Petru i Pavlu. Potom slijedi sveta misa koju će predslaviti fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a nakon mise je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Gostujući u programu našega radija i najavljujući program trodnevnice i same proslave, župnik i gvardijan župe i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, fra Danko Perutina kazao je više o obredu posvete crkve.

“U srijedu, na uočnicu je velika radost, veliko slavlje za sve nas, prije svega franjevce, naše župljane te sve vjernike grada Mostara i Hercegovine jer će pod misom u 18 sati biskup Petar Palić posvetiti samostansku crkvu sv. Petra i Pavla. U rimskoj liturgiji svake godine se slavi posveta Lateranske bazilike, koja je glava i majka svih crkava. U svakoj se biskupiji slavi blagdan posvete katedrale, dok svaka crkva slavi blagdan svoje posvete. To je svetkovina zajednice vjernika Božjeg naroda koji su u crkvi radi okupljanja. To je živi hram”, kazao je fra Danko koji je opisao i kako izgleda sama posveta.

”Poslije propovijedi nastupa obred posvete crkve, potpisivanje povelje, potom molitva litanija, posvetna molitva, mazanje oltara, zatim mazanje četiri manja križa koja se nalaze na četiri mjesta u crkvi, potom se oni mažu krizmanim uljem i nakon toga je paljenje tamjana na pet mjesta oltara. U molitvi koja se moli: ‘U ovoj kući koju si nam dao ti izgrađuješ na svoju slavu živi hram a to smo mi’, sabrano je sve, mi blagoslivljamo crkvu, a isto tako i sav narod, koji je živa Crkva, u toj crkvi stabilnoj od kamena”, kazao je fra Danko Perutina, župnik i gvardijan župe i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne