Proslavljena zaštitnica mostarske katedrale i zaključen Sinodalni hod u hercegovačkim biskupijama

Mostarska katedrala, majka svih crkava u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, proslavila je nebesku zaštitnicu – Blaženu Djevicu Mariju Majku Crkve na Duhovski ponedjeljak, 6. lipnja svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Koncelebrirali su generalni vikar mons. Nikola Menalo, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ante Luburić, biskupijski kancelar don Stipe Gale, katedralni župnik don Josipo Galić, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Miro Šego, kao i brojni drugi svećenici.

Tom je misom ujedno zaključen Sinodalni hod u hercegovačkim biskupijama, koji je započeo 30. listopada 2021., a čiji je cilj bio, kao i u cijeloj Katoličkoj Crkvi, međusobno se više povezati te iznaći i načine i ljude preko kojih bi vjernici mogli iznijeti svoja mišljenja, pronaći načine rada i planiranja kroz zajedništvo, sudjelovanje i poslanje svih, a sve na dobrobit Crkve i katoličke vjere.

Govoreći o katedralnoj svetkovini Marije Majke Crkve, relativno mladom blagdanu u povijesti Crkve, čiji korijeni sežu u vrijeme Drugoga vatikanskoga sabora, biskup Palić istaknuo je da se ovoga dana, nakon svetkovine Duhova ili Pedesetnice, kada je rođena Crkva, s pravom zaustavljamo pred Blaženom Djevicom Marijom, majkom Onoga koji je Crkvu stvorio, svjesni pritom Njezine uloge u otajstvu Božjega utjelovljenja i u otajstvu spasenja.

Na misi je pjevao Katedralni zbor Marija pod ravnanjem mo. don Dragana Filipovića i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

Za ovogodišnju su se svetkovinu svoje nebeske zaštitnice župljani katedralne župe pripravljali trodnevnicom, u sklopu koje su misna slavlja predvodili don Gordan Božić, župnik Domanovića, fra Valentin Vukoja, župnik Posuškoga Graca, kao i župnik župe Potoci – Bijelo polje don Rajko Marković, dok je istodobno na svetkovinu Duhova, po ustaljenoj tradiciji, u mostarskoj katedrali ovogodišnjim kandidatima podijeljen sakrament potvrde.

Nakon svečane večernje mise u Gospinoj katedrali i čašćenja Majke Crkve, program je nastavljen u velikoj katedralnoj dvorani. Sve je sudionike na početku pozdravio biskup Palić, a potom je generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Nikola Menalo održao izlaganje o provedenu Sinodalnom hodu u dvjema hercegovačkim biskupijama, objavljeno je na mrežnoj stranici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne