Slavljena prva misa u potpuno obnovljenoj franjevačkoj crkvi u Mostaru

U potpuno obnovljenoj franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru u subotu 3. lipnja slavljena je misa zahvalnicom za sve dobročinitelje, objavljeno je na portalu Goranci online.

Na misi se fra Svetozar Kraljević prisjetio svih dobročinitelja koji su dali svoj prilog za obnovu u Domovinskom ratu potpuno porušene franjevačke crkve.

Tom prilikom izrazio je zahvalnost blagopokojnom fra Ivanu Ševi i svim pokojnim fratrima koji su djelovali u samostanu.

U ožujku 2021. godine završena je apsida u čijem središnjem djelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Šeola, Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Radovima od sredine svibnja do početka lipnja 2023. dovršeni su preostali mozaici. U mozaiku od 80 cm, po dvanaest učitelja Crkve, svetaca i mučenika, počevši od svetog Bazilija, preko svetog Grgura i svetog Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji su u mozaiku vinove loze. Ispod mozaika postavljen je Križni put rađen u bronci.

Lijepu i poviješću bremenitu staru crkvu uništila je mržnja srpskih postrojbi, koje su je granatama zapalile u Domovinskome ratu (u noći 9. svibnja 1992.): od crkve su ostali samo nagorjeli zidovi i kip Djevice Marije. Uskoro je međutim na mjestu stare crkve podignuta nova, monumenatalna i jedna je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi, s najvišim zvonikom na ovim prostorima (107m).

Unutrašnjost franjevačke crkve ima neprocjenjivu duhovnu vrijednost.

Posveta franjevačke crkve bit će u srijedu, 28. lipnja, na uočnicu svetkovine svetih Petra i Pavla. (ika)

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne