17.4 C
Međugorje
01.12.2323.

Transitus sv. Franje u franjevačkoj crkvi u Mostaru i blagoslov poprsja Alojzija Stepinca

Danas slavimo svetkovinu svetoga Franje Asiškoga, utemeljitelja franjevačkog reda, a sinoć je, na uočnicu današnje svetkovine, u prepunoj franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru, proslavljen obred preminuća svetoga Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda. Prigodnu homiliju uputio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Jozo Grbeš, a nakon obreda preminuća u klaustru franjevačkog samostana blagoslovljeno je poprsje bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Franjevce, časne sestre, postulante, trećare, framaše i vjerni puk na početku svoje homilije fra Jozo Grbeš podsjetio je kako Franjina smrt govori o njegovom vjerovanju.

”Već je od toga dana, 3. listopada 1926. godine, prošlo punih sedam stoljeća i 97 godina. Franjo je tražio svoje braće da ga iz dvora asiškoga biskupa prenesu po Porcijunkulu,  njegovu Gospu od Anđela u kojoj su se sastajali, molili pjevali psalme… Došao je čas da sv. Franjo prijeđe u vječnost. I kako piče njegov suvremenik, htio je da dušu preda Bogu ondje gdje je najprije potpuno spoznao put istine”, kazao je fra Jozo dodajući da mi vjerujemo da bismo vidjeli, a kada vidimo onda imamo život.

Blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik govornika istine, pomoćnik svima onima koji traže, štite i govore istinu. Ako tražite istinu i ako vam je život težak zbog nje, molite se njemu.

fra Jozo Grbeš,
Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

”U čovjeku se može nastaniti jesen ili zima i može ne vidjeti ništa. Stoga je dobro imati dobre učitelje. Cijeli život imati učitelja. Za nas je Franjo učitelji i otac čije riječi su odraz jednog susreta, bijaše svjestan svoje malenosti pred veličanstvenom poniznosti svoga Spasitelja.

Ti, a ne ja, bijaše njegova molitva. Ti si svet, jedini Gospodin Bog koji čudesa činiš. Ti si jak, Ti si velik, Ti si svevišnji. Ti si svemogući, Ti Oče sveti, Kralju neba i zemlje. Ti si trojstveni, jedan Gospodin Bog nad bogovima. Ti si dobro, sve dobro, najviše dobro. Ti si Gospodin Bog, živi i istiniti. Ti si sve. Franjino ja uronjeno je u ono Božje ti. Molitva pročišćena od svake egocentričnosti. Ovo je molitva obraćenja, molitva čistog gledanja Boga licem u licem”, kazao je provincijal fra Jozo Grbeš te u nastavku svoje homilije naglasio kako je blagoslovljen onaj koji doista voli i ne traži biti voljen, te nastavio: ”Blagoslovljen je onaj koji se boji i ne želi se bojati. Blagoslovljen je onaj koji služi i ne želi biti služen. Blagoslovljen je onaj tko se dobro brine za druge i ne želi brinuti se samo za sebe.”

”Sveti Franjo je jako dobro razumio riječ Kristovu. Tko god bude nastojao sačuvati svoj život izgubit će ga, a tko ga izgubi sačuvat će ga”, kazao je fra Jozo i na kraju svoje propovijedi pojasnio kako je sveti Franjo, kada je susreo Krista, znao da je susreo Istinu.

”U njemu je našao sve, i svoj put, i svoj život, i svoju patnju, i svoj smisao, i svoju vječnost… Franjo je svojim životom pokazao kako netko tko je blizak Bogu postaje moćan jer govori istinu. On tada može pobijediti zlo koje ništi svijet. On je znao da je to istina, toliko je znao da je dao cijeli svoj život. Ako prihvatimo njega i njegov put i večeras, i mi ćemo tada moći tiho šaputati gospodinu: Ti, a ne ja. I kada toliko puta u životu ponovimo: Ti, a ne ja, susrest ćemo Ga u licem u licem. Ja vjerujem ako ga ne susretnemo, nemamo ni pravo o njemu govoriti”,m kazao je fra Jozo Grbeš, koji je nakon obreda preminuća serafskog oca Franje, u klaustru Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, u pratnji gvardijana fra Danke Perutine i fratara samostana, časnih sestara, postulanata, trećara, framaša te vjernoga puka svečano blagoslovio poprsje bl. Alojzija kardinala Stepinca.

Poprsje blaženog Stepinca u klaustru Franjevačkog samostana u Mostaru

Poprsje je postavljeno povodom 25. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Stepnica, i 85. godišnjice njegove posjete Mostaru, kada se 24. lipnja 1938. susreo s fratrima u ovom istom klaustru franjevačkog samostana. Obitelj pokojnog hrvatskog kipara Ante Starčevića ovo porsje dariovala je He4rcegovačkoj franjevačkoj provinciji.

”Sveti ljudi uvijek govore istinu!”, riječi su upisane na ovom poprsju, a blagoslivljajući ga fra Jozo Grbeš je kazao kako hrvatski narod ima toliko mučenika i toliko svjedoka istine, a time ima i budućnost.

”Stoga, dragi prijatelji, ne bojmo se. Slijedimo njih, slijedimo istinu, živimo ljubav, a onda će budućnost i vječnost biti naša. Svaki svetac je zaštitnik, patron neke vrijednosti, kreposti, mjesta ili profesije.

Usudio bih se večeras reći da je blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik govornika istine, pomoćnik svima onima koji traže, štite i govore istinu.

Ako tražite istinu i ako vam je život težak zbog nje, molite se njemu.

Po njemu Bog svijetli u srca tame na putu do istine. Ja vjerujem da upravo zbog toga blaženi čovjek postaje ne samo zagovornik istine Hrvata, nego svakog čovjeka koji traži i voli istinu. Njegovo ime tek dolazi, jer njegovo život jest istina. Sada i uvijeke”, kazao je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne