13.4 C
Međugorje
04.06.2323.

U Mostaru održana akademija povodom godišnjica rođenja i smrti fra Didaka Buntića

U povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića, Hercegovačka franjevačka provincija u srijedu, 22. lipnja, je organizirala Akademiju Fra Didak Buntić. Provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeša je pozdravljajući nazočne istaknuo kako ih je fra Didak Buntić, dobročinitelj i velikan, ne samo braće ove provincije nego i puka, odveć zadužio da bi ga zaboravili. O liku i djelu fra Didak govorio je pak fra Iko Skoko podsjetivši kako je riječ o najslavnijem hercegovačkom franjevcu koji je ostavio dubok trag za svoga života.

”U godinama gladi i Prvog svjetskog rata fra Didak Buntić spasio je oko sedamnaest tisuća hercegovačke djece od smrti odvodeći ih s ovog krša u plodorodnu Slavoniju. Također, fra Didak Buntić je ostavio veliki trag i u opismenjavanju ljudi s područja Hercegovine”, istaknuo je fra Iko Skoko, piše Bljesak.info.

Navodeći kako je fra Didak Buntić nadišao granice i vremena i prostora, ne samo u Hercegovini već i izvan nje, fra Iko je istaknuo kako Akademija upravo ima za cilj dati poticaj da se čine dobra djela.

”Akademija se upravo održava kako bi svima nama dala poticaj da, nadahnjujući na liku i djelu, na radu i osobnosti ovog čovjeka, fra Didaka, činimo dobra djela”, kazao je fra Iko Skoko.

Fra Didak Buntić bio je provincijal, ravnatelj gimnazije i podigao je širokobriješku crkvu. Rođen je na Paoči, župa Gradnići, 9. listopada 1871. godine. Preminuo je 3. veljače 1922. godine u Čitluku. Njegovi zemni ostaci preneseni su iz Čitluka u Mostar 22. lipnja 1938., a iz Mostara u širokobriješku baziliku 9. listopada 1938. godine.

Povjerenstvo za obilježavanje dvije fra Didakove obljetnice, odnosno njegovi članovi – fra Nikola Rosančić, fra Miro Šego, fra Ivan Marić ml. i fra Iko Skoko, je ranije, na sastanku održanom prošle godine u Čitluku, predložilo da se organizira ‘Godina fra Didaka Buntića’ počevši od 9. listopada prošle godine do 9. listopada ove godine, a u povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti. Obilježavanje je do sada održano u Čitluku i Gradićima u veljači 2021. godine, dok će na Širokom Brijegu biti organizirano 9. listopada 2022. godine. Ovom prigodom predstavljena je i poštanska marka HP Mostar “100. obljetnica smrti fra Didaka Buntića”.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne