Dobar učitelj stvara dobru generaciju

Danas, 5. listopada obilježavamo svjetski Dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1996. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ovaj današnji dan je možda jedan od rijetkih kroz godinu kada imamo mogućnost učiteljima, osobito u ovim posljednjim mjesecima u kojima smo shvatili koliko zapravo vrijede, reći hvala!

Među raznim citatima o učiteljima onaj o tome kako dobro obrazovanje može promijeniti bilo koga, a dobar učitelj može promijeniti sve mi je posebno drag.

Prije 30 godina, moj prvi dan osnovne škole mi je pokazao da za katedrom stoji žena koja će imati poseban utjecaj na mene, moje obrazovanje, i na moj život.

30 godina poslije ta žena je i dalje prisutna u mom životu, ne više kao učiteljica razredne nastave, nego kao učiteljica života, nepresušna riznica savjeta i najtopliji glas s one strane slušalice.

Djeca stvaraju posebne veze sa svojim učiteljima, ako im druga strana to dopusti.

Vrijeme korone je mene kao roditelja, a vjerujem i mnoge od vas osvijestilo o težini stalnog i produktivnog rada s djecom u polju obrazovanja. Ponekad izgubite i autoritet, i živce i volju. I shvatite koliko se zapravo s njima radi na dnevnoj bazi iza zatvorenih vrata učionice.

Učitelji su oni koji prepoznaju kod djece problem ako postoji, talent ako ga ima, razvijaju kreativnost ako primjete zraku iste.

Učitelji su ti koji znaju kada treba pomoći, i kada malo „pogurati“ dijete, te kako djetetu usaditi vjeru u samoga sebe i njegov rad.

Imaju veliki utjecaj na društvo, jer kažu da inžinjeri grade mostove, umjetnici stvaraju slike, znanstvenici prave svemirske rakete, a učitelji stvaraju sve njih.

Dobar učitelj, dobar obrazovni djelatnik i dobar odgojitelj stvaraju dobre generacije djece, jer je potrebno veliko srce kako bi se oblikovali mali umovi.

Na današnji dan je važno shvatiti da je rad učitelja i nastavnika jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav mora i cijeniti.

A Vama dragi učitelji ja kao majka kažem hvala, na Vašem trudu da od naše djece izvučete ono najbolje što mogu dati.

Znam da ponekad nije lagano, ali onaj osmijeh koji Vam poklone nakon dobre ocjene na testu neka Vam bude nagrada.

Neka se Vaš trud vidi na svakoj novog generaciji koju ispratite iz svojih učionica, koje ste naučili i čitati i pisati, i kojima ste svojim primjerom pokazali kako biti čovjek.

A Vama uzor neka bude najveći među učiteljima. Neka Vam Njegova ljubav prema najmanjima bude vodilja, Njegove metode kojima nije dijelio dobre od loših uzor, Njegovo strpljenje nek Vam bude poticaj, i Njegove riječi inspiracija.

Dajte najbolje od sebe, djeca zaslužuju najbolje!

Ankica Ostojić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne