Don Filip Kucelin na Širokom Brijegu: Drugi narodi bili su pošteđeni ovakvih kušnji jer ih ne bi podnijeli

I ove godine se današnji dan 7. veljače obilježava kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk« te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«. A od 1. veljače do danas održavaju se na Širokom Brijegu »10. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca« u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Od utorka 4. veljače održana je i trodnevnica. Svaku večer od 17 i 30 molila se krunica, a u 18 sati slavljena je sveta misa. Sinoć je svetu misu predslavio don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva »Don Eugen Šutrin i drugovi«.

Danas 7. veljače prisjećamo se teškog gubitka za Hercegovačku franjevačku provinciju. Naime, komunisti su u II. svjetskom ratu i poraću ubili 66 hercegovačkih franjevaca. Prvi je ubijen u svibnju 1942, drugi u listopadu 1944., a svi ostali pobijeni su od siječnja do kolovoza 1945. Ubojstvo fratara na Širokom brijegu koje se dogodilo prije točno 75 godina  posebno je odjeknulo. Tu su partizani ubili, polili benzinom, spalili, ubacili u protuzrakoplovno sklonište u vrtu samostana, i zatrpali 12 franjevaca:  Fra Marka Barbarića, Fra Stanka Kraljevića, Fra Ivu Sliškovića, Fra Krstu Kraljevića, Fra Arkanđela Nuića, Fra Dobroslava Šimovića, Fra Tadiju Kožula, Fra Borislava Pandžića, Fra Žarka Leventića.  Te tri redovnika, gimnazijalca: Fra Viktora Kosira, Fra Stjepana Majića, Fra Ludovika Radoša.

Za vrijeme trodnevnice se svaku večer u 17 i 30 molila krunica, a u 18 sati slavljena je sveta misa. Prvoga dana sv. misu je predvodio i na njoj propovijedao don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, sutradan don Ilija Jakovljević, vicepostulator postupka mučeništva bl. Miroslava Bulešića, a sinoć don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva »Don Eugen Šutrin i drugovi«, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkog samostana. Svi predvoditelji misnih slavlja su istaknuli da nas godišnji spomen na pobijene franjevce poziva na zahvalu Bogu za njihovu žrtvu. Don Filip Kucelin se u propovijedi sinoć prisjetio 7.veljače 1945.:

''Svjedoče nam ovi brojevi o tome kako su naše obitelji bile brojne, kako je bilo mnoštvo pozvanih, ali i odazvanih, kako je narodu bila potrebna duhovna snaga, kako je narod dobro znao kamo treba poći da se duhovno napuni, da sve one patnje i teškoće vremena podnese, a Bog da blagoslovi'', kazao  je predvoditelj misnog slavlja don Filip naglašavajući kako su ''Crkva i samostan na Širokom Brijegu bili su i ostali središte duhovnog života ne samo širokobriješkog kraja''.

''Na ovo sveto brdo uspinjao se i sakupljao narod – a sakuplja se i danas – i u radosti i u žalosti: da Boga slavi, da za djecu Bogu zahvaljuje, da ih njemu prikazuje i krštava, da grijehe ispovijeda, da euharistiju slavi, da svjedoči stvaranju novih obitelji, da duše svojih pokojnika Bogu preporuči. Ovo sveto brdo i ova crkva ispunjena je radostima i žalostima naroda koji je znao da samo s Bogom može ovdje opstati i da samo s Bogom može graditi bolju budućnost. A onda se toga 7. veljače 1945. netko usudio bombu baciti na Božje prebivalište. Ne jednu, nego mnogo njih. Netko se usudio čizmom kročiti na ovo sveto tlo gdje su moji – tvoji – pretci Boga slavili, radovali se i tugovali. Netko se usudio dirati, i ne samo dirati, nego i uništavati ono što je nama sveto. … Tada je 30-ak fratara bilo u samostanu na Širokom Brijegu, 66 ih je poubijano tih mučnih dana, 66 od Boga pozvanih ljudi, 66 od Boga posvećenih ljudi, 66 narodu poslanih, 66 života. Svjedoče nam ovi brojevi o tome kako su naše obitelji bile brojne, kako je bilo mnoštvo pozvanih, ali i odazvanih, kako je narodu bila potrebna duhovna snaga, kako je narod dobro znao kamo treba poći da se duhovno napuni, da sve one patnje i teškoće vremena podnese, a Bog da blagoslovi. Možemo se kao ljudi pitati: zašto je to njih zapalo, zašto su baš oni postali žrtve barbarskog krvavog pira na ovom svetom mjestu? Zato što su bili snažne vjere i jer su bili s Bogom. Duboko sam uvjeren u to. Uvjeren sam da su druga mjesta, druge države i drugi narodi bili pošteđeni ovakvih kušnji jednostavno zato jer ne bi bili u stanju podnijeti sličnu kušnju. Naša pobijena braća jesu – bili su u stanju i podnijeli su mučeništvo. Poškropili su svojom krvlju ovu zemlju kako bi zalili naše sjeme vjere, kako bi nas zagovarali pred Božjim licem, kako bi i nama, koji smo ovdje i 75 godina nakon njihova ubojstva, bili Grad na gori'', kazao je don Filip.

Danas program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne