Ana Lukenda: ‘Sve što sam zamislila, ostvarila sam’

”Ana je pravi prijatelj, onaj koji će životom stati na tvoju stranu kad nisi tu i kad o tebi loše pričaju, mada zna da si kriv…ali isto tako kada ostanete jedan na jedan – u facu će ti reći sve što te ide!” Ovim riječima je Anu opisao njen prijatelj Ivan, no Ana, osim što je dobar prijatelj, ona je i vrhunski grafički dizajner, fotograf, vlasnica je brenda Moa Baggeek, suosnivačica brenda Wish sofa, te članica kreativnog tima AS holdinga. U njenom tijelu malene djevojčice živi uporna, neustrašiva, ambiciozna, vrijedna, organizirana i sposobna žena koja najviše voli raditi na projektima u kojima će se ispreplesti sva njena znanja.

Nakon završenog studija Grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odlazi raditi u Libiju na projektima koje je osobno Gaddafi odobravao. Kaže da joj je to životno razdoblje bilo genijalno, što zbog projekata na kojima je radila, što zbog ljudi i klime koja joj je savršeno odgovarala. Zbog ratnog stanja u Libiji vraća se u Sarajevo za koje kaže da ima dušu i specifičnosti koje ni jedan drugo grad nema.

Iako u Sarajevu živi i radi, rođena je Ljubušanka i često se vraća svome gradu, ali ne krije da joj je svijet samo jedna igraonica i da joj se ponudi dobra prilika, bez razmišljanja bi se preselila negdje drugdje. Za sebe kaže da ćemo ju rijetko vidjeti u cipelama s petom i haljinama, no ipak se ogradila riječima- Nikad ne reci nikad! Iako većinom nosi crnu, crvenu, sivu i bijelu, jako voli boje i prenosi ih na svoj dizajn.

Ne voli prazan hod, pa i slobodno vrijeme voli koristiti na kreativan način. Uživa dok radi i smatra da talent bez rada ništa ne znači, no rad bez talenta uvelike može doprinijeti. Složile smo se da je imala sreću pa se kod nje oboje ”poklopilo”.

Svoja znanja i talente je utkala i u naš radijski dizajn prigodom Mladifesta 2015. koji je već godinama prepoznatljiv i krasi naše majice i rokovnike. Za nju klijent nije uvijek u pravu, te radije odustaje od projekta nego da radi nešto što se kosi tehničkim uvjetima.

Ana je svoja i za nju je sve igra, kao i sam život. Naučila je kroz život na prepreke gledati kao na neki vid škole, koji joj je u tom trenutku bio potreban, a ne kao osobni poraz. Za kraj nam je rekla da je ostvarila sve što je zamislila, te kako za nju nema nerealnih želja…samo je pitanje koliko smo se spremni potruditi da ih ostvarimo i na koji način.

Cijeli razgovor poslušajte na našem YouTube kanalu.

Antonija Bubalo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne