Biciklistički događaj ‘Franciscana’ uvezuje franjevačke samostane u BiH

Organizatori su naglasili kako važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana.

Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije organizira biciklistički događaj “Franciscana” koji sudionike vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu, a počinje u četvrtak, 8. rujna, sa startom i ciljem u Širokom Brijegu, izvijestio je portal Radiotelevizije Herceg-Bosne.

Događaj će trajati do nedjelje, 11. rujna, a sudionici bicikliranja obići će franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini s ciljem promocije i razvoja novog kulturno-turističkog i cikloturističkog proizvoda pod imenom “Franciscana”, najavili su organizatori.

“Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12. stoljeća. Pored dušobrižništva, franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine”, poručili su organizatori.

Navode da Franciscana zainteresirane uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Cilj projekta je, kako ističu, razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini, a kroz koju će se na jedinstven način vrednovati kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH.

Smatraju kako će se kroz projekt razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku Hrvata u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturno-turistički proizvod prepoznati i poslovnu priliku.

Organizatori su naglasili kako važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana.

Također napominju kako je prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog te da su se i u brojnim drugim mjestima razvili muzeji u sklopu franjevačkih samostana.

“Franciscana će uvezati franjevačke samostane i muzeje u sklopu tih samostana: Franjevački samostan u Mostaru, Franjevački samostan u Međugorju, Muzej Humac i Galeriju majka u Franjevačkom samostanu u Ljubuškom, Franjevački muzej i galeriju Široki Brijeg, Franjevačku arheološku zbirku sv. Stjepan u Gorici-Sovićima u Grudama, Franjevački muzej ‘U kući oca mojega’ u Posušju, Franjevački muzej u Tomislavgradu ‘Fra Jozo Krizić’ u kojem se čuvaju ostaci prapovijesno slona pronađenog u Tomislavgradu kao i najveća slika Vlahe Buhovca ‘Isus prijatelj malenih’, Franjevački muzej i galeriju Gorica Livno, Etnografski muzej u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit te Franjevačku kuću u Masnoj Luci”, stoji u najavi.

Planirani polazak sudionika je u četvrtak u 9 sati ispred Franjevačkog samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije (Kardinala Alojzija Stepinca 14, Široki Brijeg).

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne