2.9 C
Međugorje
16.01.2121.

Danas i sutra posljednji ispraćaji tragično preminulih mladića i djevojaka kod Posušja

Danima se na središnjem gradskom trgu – Trgu hrvatskih branitelja u Posušju pale svijeće za osmero preminulih mladića i djevojaka. Svijeće za njih pale se i u drugim mjestima diljem BiH i Hrvatske. Oni su život izgubili u mjestu Tribistovu kod Posušja čekajući Novu godinu. Svih osmero preminulo je, pretpostavljaju istražitelji, zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz agregata. Šestero mladih je iz Rakitna, a dvoje iz Posušja.

Župnik u Rakitnu fra Marinko Leko vidno potresen kazao je da njegovih šestero mladih župljana, koji su izgubili život dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji koje imaju troje ili četvero, a jedna i šestero djece. Istaknuo je da su ti mladi, koji su maturirali prošle godine, ostali povezani i sa svojom župom i međusobno.

Župnik u Posušju fra Mladen Vukšić tijekom večernjeg euharistijskog slavlja 1. siječnja u župnoj crkvi pozvao je sve na molitvu za te mlade koji su iznenada izgubili život. Kazao je da je među vjernicima vladala neobična tišina i muk zbog smrti četiri djevojke i četvorice mladića. Spomenuo je i da petoro od njih i osobno dobro poznaje jer su dolazili na vjeronauk za mlade koji je on držao u Posušju.

Stjepan Jukić i Mirela Rezo bit će sahranjeni u nedjelju u Posušju na gradskom groblju Martića Križ, dok će preostalih šestero mladića i djevojaka Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković biti sahranjeni u Rakitnu dan kasnije, u ponedjeljak, potvrdio je to fra Marinko Leko, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu.

-Bilo mi je najvažnije slažu li se da se organizira zajednički sprovod. Služba Božja će biti izvan crkve, radi ovog vremena. Ali i da nije korone, toliko je zanimanje u Hercegovini, pogotovo ovdje bliže u Posušju, da će biti puno naroda. Zbog toga se nije moglo ni pomišljati da misa bude unutra, nego ispred crkve, rekao je fra Marinko, a misu će u ponedjeljak u 12 sati predvoditi mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

Brojni su politički dužnosnici i crkveni velikodostojnici uputili izraze sućuti obiteljima nastradalih.

Izrazi sućuti Hercegovačke franjevačke provincije

Uime Hercegovačke franjevačke provincije provincijal fra Miljenko Šteko uputio je izraze sućuti posuškom župniku fra Mladenu Vukšiću i župniku Rakitna fra Marinku Leki koje prenosimo u cijelosti:

Dragi fra Marinko i fra Mladene!

Strašna je vijest kročila prvim jutrom ovoga Novog 2021. ljeta Gospodnjega. U ranome prijepodnevu 1. siječnja 2021. godine nevjerica i bol preplavili su vaše Rakitno, Posušje, ali i čitavu Hercegovinu. Čitavu ovu zemlju, ali i susjedne. Osmero vaših župljana, u cvijetu svoje mladosti, jednostavno su prestali živjeti. Umrli su zajedno, mirno čekajući Novu godinu. Mač boli rasjekao je mnoga srca njihovih očeva, majki, braće i sestara, najbližih, njihovih prijatelja. Tako iznenada, na tako neobičan način, da je to još jačom boli i tugom slamalo srca i duše.

Budući da nemam prave riječi, misli mi idu do onoga događaja u Betaniji, kada Isus plače za svojim prijateljem. I mi svi, zajedno s vama, plačemo za ovom našom djecom i molimo Boga da ih obdari svjetlom svete vječnosti. Mladići i djevojke Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Marija Pavković, Stipe Pavković, Žana Pavković, Mirela Rezo, Stipe Romić i Mia Soldo otišli su put vječnosti. I zaista teško je pronaći riječi za takvo što, a ako ih i pronađemo samo nam proklize kroz prste poput sitnoga pijeska iz riječnoga korita.

No, dužnost mi je, ljudska i duhovna, misliti, zajedno s vama, o ovome što se dogodilo, koliko god bol pri samoj pomisli razdirala srce i parala svaki djelić duše i razuma. Dužnost mi je zbog tih osam pari mladenačkih očiju, još uvijek obojanih prkosom i zanosom kakav samo mladost nudi. Zbog njihovih vjerničkih srca koja su na rukavu nosili i njima mahali kao najsvetijom zastavom, onako kako to samo mlad čovjek može činiti. Bez rezerve, bez zadrške, bez propitivanja. Dužnost mi je misliti o tome i ne dopustiti da te oči, ti osmijesi, ti snovi u jednoj noći kao rukom odneseni ikada padnu u zaborav. Da ova, ionako krvlju natopljena, zemlja odjekuje i njihovim imenima sve dok sunce izlazi i zalazi na krševitome obzorju naše Hercegovine.

Sve je nas franjevce diljem Hercegovine bolno pogodila ova vijest i nanijela neizmjernu bol. Stojimo s upaljenom svijećom uz vas i molimo vječnoga Boga da vama i obiteljima stradalih umnoži snage da sve ovo izdržite.

Prenesite iskrenu i najdublju sućut svim obiteljima umrlih mladića i djevojaka od svih nas franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije.

I sam osobno, duboko ganut bolju, u ime naše Zajednice palim svijeću sućuti i nade u vječnost.

MIR IM VJEČNI PODARI, SVEMOGUĆI BOŽE!
UTJEHE I SNAGE DAJ NJIHOVIM RODITELJIMA I OBITELJIMA!

U Mostaru, 2. siječnja 2021.
Fra Miljenko Šteko, provincijal

Sućut kardinala Vinka Puljića povodom tragične smrti osmoro mladih

Vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić uputio je izraze sućuti obiteljima osmoro tragično stradalih mladića i djevojaka u mjestu Tribistovo kod Posušja tijekom proslave Nove godine, 1. siječnja. Poruku donosimo u cijelosti:

Osvanula je tužna vijest na prvi dan Nove godine o tragičnoj smrti osam mladih osoba. Tim događajem sam iznimno potresen i potaknut da uputim ožalošćenim obiteljima, kao i cijeloj zajednici vjernika iz kojih stradali potječu, najiskrenije izraze kršćanske sućuti i ljudske blizine.

Duše pokojnih mladih neka Gospodin obasja vječnom svjetlošću i udijeli radosnu vječnost u svojoj božanskoj ljubavi. Svima ožalošćenima želim utjehu vjere koju nam Uskrsli Gospodin darova osiguravši nam uskrsnuće mrtvih i život vječni.

Danas, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi svetkovina Svete Marije Bogorodice, molimo Bogomajku da nas zaštiti od svih tragičnih događanja i neka svojim majčinskim zagovorom prati svaku osobu i svaku obitelj.

Svima želim blagoslovljenu 2021. godinu da je proživimo u slozi, miru i vjernosti Gospodinu!

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik BK BiH

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne

Otkrij svoju moć!

Moć se definira na različite načine. Jezično, tom riječju označava se „raspolaganje snagom, sposobnošću ili sredstvima potrebnim za obavljanje čega“. Ti imaš više različitih...

Priča o dječaku koji nije odustao

Glenn je imao osam godina, kada je u njegovoj školi izbio požar, u kojem je poginuo njegov trinaestogodišnji brat Floyd, a njega su vatrogasci...

Sveti Josip je 333 godine zaštitnik hrvatskog naroda

Sveta Stolica objavila je na svetkovinu Bezgrješnog začeća, 8. prosinca prošle godine, apostolsko pismo pape Frane "Patris corde" (Očinskim srcem) u povodu 150. obljetnice...

Znaš li, Božiću?

Znaš li, maleni Bože, što se sve izdogađalo od zadnjeg 25. prosinca? Rekla bih ti "Ma i ne pitaj". Ali ipak... Znaš li Božiću da vrijeme kao...

Jesu li ti mreže prazne?

Naslov ove kolumne je ''posuđen'', ''kopiran'', ukraden... od jednog izdanja sve popularnije rubrike 'Pozitivna minuta' našega kolumnista fra Josipa Vlašića na njegovom Facebooku, Instagramu,...