Danas i sutra posljednji ispraćaji tragično preminulih mladića i djevojaka kod Posušja

Danima se na središnjem gradskom trgu – Trgu hrvatskih branitelja u Posušju pale svijeće za osmero preminulih mladića i djevojaka. Svijeće za njih pale se i u drugim mjestima diljem BiH i Hrvatske. Oni su život izgubili u mjestu Tribistovu kod Posušja čekajući Novu godinu. Svih osmero preminulo je, pretpostavljaju istražitelji, zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz agregata. Šestero mladih je iz Rakitna, a dvoje iz Posušja.

Župnik u Rakitnu fra Marinko Leko vidno potresen kazao je da njegovih šestero mladih župljana, koji su izgubili život dolaze iz dobrih kršćanskih obitelji koje imaju troje ili četvero, a jedna i šestero djece. Istaknuo je da su ti mladi, koji su maturirali prošle godine, ostali povezani i sa svojom župom i međusobno.

Župnik u Posušju fra Mladen Vukšić tijekom večernjeg euharistijskog slavlja 1. siječnja u župnoj crkvi pozvao je sve na molitvu za te mlade koji su iznenada izgubili život. Kazao je da je među vjernicima vladala neobična tišina i muk zbog smrti četiri djevojke i četvorice mladića. Spomenuo je i da petoro od njih i osobno dobro poznaje jer su dolazili na vjeronauk za mlade koji je on držao u Posušju.

Stjepan Jukić i Mirela Rezo bit će sahranjeni u nedjelju u Posušju na gradskom groblju Martića Križ, dok će preostalih šestero mladića i djevojaka Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković biti sahranjeni u Rakitnu dan kasnije, u ponedjeljak, potvrdio je to fra Marinko Leko, župnik župe Sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu.

-Bilo mi je najvažnije slažu li se da se organizira zajednički sprovod. Služba Božja će biti izvan crkve, radi ovog vremena. Ali i da nije korone, toliko je zanimanje u Hercegovini, pogotovo ovdje bliže u Posušju, da će biti puno naroda. Zbog toga se nije moglo ni pomišljati da misa bude unutra, nego ispred crkve, rekao je fra Marinko, a misu će u ponedjeljak u 12 sati predvoditi mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

Brojni su politički dužnosnici i crkveni velikodostojnici uputili izraze sućuti obiteljima nastradalih.

Izrazi sućuti Hercegovačke franjevačke provincije

Uime Hercegovačke franjevačke provincije provincijal fra Miljenko Šteko uputio je izraze sućuti posuškom župniku fra Mladenu Vukšiću i župniku Rakitna fra Marinku Leki koje prenosimo u cijelosti:

Dragi fra Marinko i fra Mladene!

Strašna je vijest kročila prvim jutrom ovoga Novog 2021. ljeta Gospodnjega. U ranome prijepodnevu 1. siječnja 2021. godine nevjerica i bol preplavili su vaše Rakitno, Posušje, ali i čitavu Hercegovinu. Čitavu ovu zemlju, ali i susjedne. Osmero vaših župljana, u cvijetu svoje mladosti, jednostavno su prestali živjeti. Umrli su zajedno, mirno čekajući Novu godinu. Mač boli rasjekao je mnoga srca njihovih očeva, majki, braće i sestara, najbližih, njihovih prijatelja. Tako iznenada, na tako neobičan način, da je to još jačom boli i tugom slamalo srca i duše.

Budući da nemam prave riječi, misli mi idu do onoga događaja u Betaniji, kada Isus plače za svojim prijateljem. I mi svi, zajedno s vama, plačemo za ovom našom djecom i molimo Boga da ih obdari svjetlom svete vječnosti. Mladići i djevojke Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Marija Pavković, Stipe Pavković, Žana Pavković, Mirela Rezo, Stipe Romić i Mia Soldo otišli su put vječnosti. I zaista teško je pronaći riječi za takvo što, a ako ih i pronađemo samo nam proklize kroz prste poput sitnoga pijeska iz riječnoga korita.

No, dužnost mi je, ljudska i duhovna, misliti, zajedno s vama, o ovome što se dogodilo, koliko god bol pri samoj pomisli razdirala srce i parala svaki djelić duše i razuma. Dužnost mi je zbog tih osam pari mladenačkih očiju, još uvijek obojanih prkosom i zanosom kakav samo mladost nudi. Zbog njihovih vjerničkih srca koja su na rukavu nosili i njima mahali kao najsvetijom zastavom, onako kako to samo mlad čovjek može činiti. Bez rezerve, bez zadrške, bez propitivanja. Dužnost mi je misliti o tome i ne dopustiti da te oči, ti osmijesi, ti snovi u jednoj noći kao rukom odneseni ikada padnu u zaborav. Da ova, ionako krvlju natopljena, zemlja odjekuje i njihovim imenima sve dok sunce izlazi i zalazi na krševitome obzorju naše Hercegovine.

Sve je nas franjevce diljem Hercegovine bolno pogodila ova vijest i nanijela neizmjernu bol. Stojimo s upaljenom svijećom uz vas i molimo vječnoga Boga da vama i obiteljima stradalih umnoži snage da sve ovo izdržite.

Prenesite iskrenu i najdublju sućut svim obiteljima umrlih mladića i djevojaka od svih nas franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije.

I sam osobno, duboko ganut bolju, u ime naše Zajednice palim svijeću sućuti i nade u vječnost.

MIR IM VJEČNI PODARI, SVEMOGUĆI BOŽE!
UTJEHE I SNAGE DAJ NJIHOVIM RODITELJIMA I OBITELJIMA!

U Mostaru, 2. siječnja 2021.
Fra Miljenko Šteko, provincijal

Sućut kardinala Vinka Puljića povodom tragične smrti osmoro mladih

Vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić uputio je izraze sućuti obiteljima osmoro tragično stradalih mladića i djevojaka u mjestu Tribistovo kod Posušja tijekom proslave Nove godine, 1. siječnja. Poruku donosimo u cijelosti:

Osvanula je tužna vijest na prvi dan Nove godine o tragičnoj smrti osam mladih osoba. Tim događajem sam iznimno potresen i potaknut da uputim ožalošćenim obiteljima, kao i cijeloj zajednici vjernika iz kojih stradali potječu, najiskrenije izraze kršćanske sućuti i ljudske blizine.

Duše pokojnih mladih neka Gospodin obasja vječnom svjetlošću i udijeli radosnu vječnost u svojoj božanskoj ljubavi. Svima ožalošćenima želim utjehu vjere koju nam Uskrsli Gospodin darova osiguravši nam uskrsnuće mrtvih i život vječni.

Danas, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi svetkovina Svete Marije Bogorodice, molimo Bogomajku da nas zaštiti od svih tragičnih događanja i neka svojim majčinskim zagovorom prati svaku osobu i svaku obitelj.

Svima želim blagoslovljenu 2021. godinu da je proživimo u slozi, miru i vjernosti Gospodinu!

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik BK BiH

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne