Drugi dan konferencije: IT zajednica iz Međugorja

Završen je drugi dan Prve katoličke IT konferencije u Međugorju. Kao i svakog dana program je započeo molitvom, nakon koje su uslijedila zanimljiva predavanja stvarajući mostove između tehnologije i duhovnosti.

Stiepan Auerlian Kovač sudionicima se obratio video vezom iz SAD-a, a govorio je o temi Istina o cyber prostoru i informacijskim tehnologijama, naglašavajući važnost njihove odgovorne uporabe u suvremenom društvu.

Emotivna svjedočanstva dvojice bivših ovisnika o tehnologiji potakla su sudionike na dublje razmišljanje o ravnoteži između virtualnog i stvarnog svijeta. Koliko je ova ovisnost aktualna u svijetu pokazala su i brojna pitanja sudionika gostima konferencije.

IT konferencija nastala je kao odgovor na Papin poziv za korištenje tehnologije u širenju evangelizacije, naglašavajući potrebu prilagodbe poslanja Crkve suvremenim sredstvima. Na tom tragu grupa hodočasnika iz Španjolske razvila je aplikaciju koja odgovara na potrebe svih međugorskih hodočasnika ali i pokazuje kako tehnologija može biti sredstvo za duhovnu povezanost.

Danas se sudionicima na konferenciji obratio i ravnatelj Informativnog Centra MIR Međugorje, Vedran Vidović, koji je predstavio rad ove organizacije ali i izrazio želju za stvaranjem IT Community-a iz Međugorja. O toj ideji raspravljalo se u popodnevnom dijelu programa. Radionica o stvaranju IT zajednice postala je mjesto razmjene ideja i iskustava, potičući nas na jače povezivanje unutar ove dinamične skupine entuzijasta i stručnjaka.

Nakon molitvenog programa, na kojem su sudjelovali sudionici konferencije, uslijedila je zajednička večera, a potom u ugodnom ambijentu dvorane sv.Ivana Pavla II. nastavljalo se raspravljati o temi Umjetna inteligencija: početak ili kraj. O budućnosti umjetne inteligencije panelisti dr. Davora Pavuna, dr. Tomislav Volarić i dr. Goran Kujundžić potaknuli su nas na promišljanje o tome kako tehnologija može oblikovati našu budućnost, postavljajući važno pitanje o suživotu tehnologije i ljudskosti.

Program konferencije nastavlja se sutra molitvom u 8 sati, na Brdu ukazanja.

Tekst: Dijana Vranić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne