FOTO: Svečano proslavljen Dan Osnovne škole Bijakovići

Danas je svetom misom u 10 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, te prigodnim programom u 11 sati u školskim prostorijama, svečano obilježen Dan Osnovne škole Bijakovići. Svetu misu predslavio je međugorski župni vikar fra Ivan Hrkać, koji je ujedno i vjeroučitelj u Osnovnoj školi Bijakovići. On se u svojoj propovijedi spomenuo mučenika kojih se danas i idućih dana prisjećamo, a koji su život svoj položili za Isusa, navevši primjere kao što su sv. Pavao Miki i drugovi, blaženi Alojzije Stepinac, te 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca…, ali se dotaknuo i današnje školske proslave.

„Danas je Dan škole i danas je ovdje ovo prilika da zahvalimo Gospodinu za cijelu tu našu povijest ovdje u ovom kraju kroz 121 godinu, na svim onim koji su prošli kroz tu školu, koji su je održavali, na svim vašim precima, bakama, djedovima i roditeljima. Ali sada je Dan škole na vama. Kakva je škola? Škola je ogledalo vas, kakvi ste vi – takva nam je i škola. Kakvi smo mi nastavnici, profesori i djelatnici – takva nam je škola. Kakva je naša vjera to će se vidjeti u našoj školi i u našem društvu. Na poticaj da stvarno krenemo za Kristom, da slušamo Božju riječ kao što smo je i danas čuli gdje se kaže da je Isus prošao kroz sela, gradove i zaseoke, te da su pred njega iznosili sve bolesne, tako i mi svoje grijehe možemo uvijek ostaviti u ispovjedaonici da dođemo do Isusa, da nas Isus ozdravi svojom božanskom riječju i da budemo pravi njegovi učenici”, kazao je fra Ivan Hrkać između ostaloga. Nakon svete mise proslava se nastavila prigodnim programom u školskim prostorijama, a na početku se svima prisutnima obratio Ivan Ostojić, ravnatelj Osnovne škole Bijakovići.

„Svim sadašnjim i bivšim učenicima, kao i djelatnicima naše škole želio bih čestitati današnji dan – 121. rođendan naše škole. Želio bih pozdraviti sve prisutne na današnjoj priredbi, predstavnike osnivača, načelnika Općine, predsjednika Općinskog vijeća, predstavnike Zavoda za školstvo, predstavnike Udruge „Susret” i rehabilitacijskog centra „Sveti Josip”, kao i druge nam drage goste. Čast nam je i zadovoljstvo što ste s nama na proslavi 121. rođendana naše škole. Želio bih na poseban način istaknuti sve naše učenike, kao i djelatnike bez kojih škola kao građevina ne bi imala smisla. Ponosni smo na brojne generacije učitelja i učenika koje je ova ustanova iznjedrila i koji su svima nama na ponos. Kao što je svima vidljivo, posljednjih godina dosta se radilo i radi na poboljšanju uvjeta za rad i obrazovanje naših učenika. Naša školska zgrada odjenula je novo ruho, uređena je fasada, krovište, aktivno radimo na dograđenom dijelu i na školskoj dvorani, a ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo potporu naših mjesnih zajednica, osnivača, općinskog vijeća, kao i većih instanca vlasti. Zahvalni smo i na do sada ukazanoj pomoći, te vjerujemo da će dosadašnja suradnja se nastaviti, a sve za dobrobit naših učenika, kako bi što skorije počeli s korištenjem novih učionica i dvorane, te napokon imali primjerene uvjete za rad”, kazao je ravnatelj Ivan Ostojić, te nakon toga uz prigodni dar uputio čestitku djelatnicima Janji Ćavar, nastavnici biologije i kemije, te Jadranku Prskalu, nastavniku povijesti i zemljopisa, koji su otišli u zasluženu mirovinu. Program se nakon toga nastavio prigodnim pjesmama, plesovima i recitacijama učenika Osnovne škole Bijakovići.

Narodna osnovna škola u Međugorju i Bijakovićima otvorena je 1902./1903. školske godine kao druga po redu Osnovna škola u Brotnju, a započela je s radom 4. veljače 1902. godine. U ovu školu pored djece iz Bijakovića i Međugorja upisivali su se djeca i iz Vionice, Šurmanaca, Služnja, Miletine, Zvirovića i Dobrog Sela, a starost učenika kretala se od 7 do 16 godina. Prvi učitelj u školi bio je Grgur Stanić iz Rakitna, a prvo upisano dijete je bio učenik Franjo Jerković (Nikolin) kojemu je bilo 8 godina. Današnja zgrada Osnovne škole Bijakovići dovršena je 1979. godine i od tada se nadograđivala nekoliko puta jer je to zahtijevao sve veći broj učenika. Danas škola broji 480 učenika podijeljenih u 23 odjela, te 53 djelatnika, a u školi djeluju brojne sekcije kao što su dramsko-literarna, novinarska, likovna, ritmička i kreativna sekcija, zatim sekcija Crvenog Križa, domaćinstvo i školski zbor.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne