Himna 5. Antunovskog hoda mladih u Zagrebu djelo Ljubušaka Mislava Ramljaka

Bliži se blagdan sv. Ante Padovanskog, svetca cijeloga svijeta. Riječ je o jednom od najomiljenijih svetaca u čitavoj Katoličkoj Crkvi. A u povodu svečeva blagdana Centar za duhovna zvanja OFMConv. koji vodi franjevac Stjepan Brčina, Župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu i Župa sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima, te Evangelizacijska zajednica “Sveti Duh” organiziraju Antunovski hod mladih. Ove godine, jubilarni 5. Antunovski hod mladih, održat će se u subotu 10. lipnja od svetišta sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim selima do istoimene bazilike na Svetom Duhu u Zagrebu. Prema najavama očekuje se više tisuća mladih iz cijele Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja koji će svjedočili vjeru ulicama Zagreba. Ovaj 16 kilometara dug hod redovito prate osmjesi, pjesma, ples i molitva, a jubilarni 5. Antunovski hod obilježit će jedna posebnost, naime u križ koji će hodočasnici nositi bit će ugrađene relikvije sv. Antuna. Dodat ćemo kako će ovogodišnji hod mladih obilježiti i još jedna novost, a to je himna susreta naziva ”Sv. Antune” koju je napisao, uglazbio i otpjevao Ljubušak Mislav Ramljak. On je bio gostom emisije o popularnoj duhovnoj glazbi ”Popsacro Val”, koju uređuje i vodi Dragan Soldo.

Mislav je govoreći o glazbi kazao kako ga je oduvijek privlačila duhovna glazba. Kaže kako bi ga kada bi čuo u tišini lagane instrumentale, violine, to automatski posjećalo na Međugorje, na predivne pjesme o Gospi i Duhu Svetom. ”Tako sam još od srednje škole želio naučiti svirati i pjevat. Mislim, ne samo duhovnu glazbu nego i ostalu. Na kraju sam sve žanove i probao. Već dugi niz godina nastupam. Ali da vam iskreno kažem, kad sve nastupe ovoga svijeta stavite na jedno mjesto, oni trenuci kada svirate i pjevate za vrijeme klanjanja, mislim naročito ako iznesete neku svoju osobnu autorsku pjesmu pred Isusa, to je vrhunac koji glazbenik može doživiti. Tu nema nekakvih nazovimo ovacija, nema hvaljenja, nema isticanja, a iznutra je neopisiva sreća. Duhovna glazba je stvarno nešto posebno!”, kaže nam Mislav.

Govoreći pak o nastanku himne ”Sv. Antune” ističe kako je Božja providnost spojila njega i fra Stjepana Brčinu, koji predvodi Antunovski hod mladih. ”Fra Stjepan Brčina je kod nas u Ljubuškom na Humcu vodio duhovnu obnovu, gdje sam ja animirao klanjanje.  Upoznao nas je naš zajednički prijatelj Josip Jelinić i hvala mu na tome. Odmah nakon upoznavanja i razgovora na Stjepanov prijedlog napisao sam tekst i glazbu, koji je fra Stjepan hvala Bogu prihvatio i evo suradnja je lagano krenula i dovela do konačnog rezultata. Zanimljivo je što je fra Stjepan u meni prepoznao onoga koji bi mogao to da uradi bez da ma je ikada u životu ranije vidio. To mi je samo dokaz da u njemu djeluje snaga Duha Svetog i hvala mu što je imao povjerenja u mene. A druga zanimljivost je ta da sam trebao pisati o sv. Anti, a znamo da je u nas tu u Ljubuškom na Humcu Župa sv. Ante Padovanskog. Tako da smo povezali svetišta i Bogu hvala na ishodu suradnje”, istaknuo je Mislav.

Dodaje kako su mu u stvaranju pjesme pomogli suradnici. ”Prije svega, pisanje teksta i glazbe je trajalo kratko, ali bilo je baš s osjećajem i vjerom. To mi je najbitnije! A srećeom imao sam tu fra Stjepana koji je uvijek spreman raditi i čovjeku stvarno ništa nije teško. Tako da mi je bio na raspolaganju za bilo kako sugestiju, prijedlog u podne u ponoć. Kad sam završio tekst i glazbu, onda sam se obratio svomu dugogodišnjem prijatelju iz Ljubuškog. To je mladih producent Matej Brkić. S njim sam već ranije radio na svojoj prvoj autorskoj pjesmi. Matej je stvarno objeručke prihvatio prijedlog i dao se na posao. On je odradio i aranžman i produkciju, miks, mastering i programiranje. Odsvirao je gitare i bas, te pjevao kao pretreći vokal. Stvarno, stvarno puno toga! Što se tiče klavijatura Josip Bošnjak je to radio. On je također vrhunski glazbenik isto iz Ljubuškog. A što se tiče pratećih vokala, osim mene i Mateja, tu su pjevala dva stvarno predivna glasa – Ana Raspudić i Petra Šušak.”, kazao je naš sugovornik.

Dodajmo kako je za pjesmu uređen i video spot za kojeg je zaslužan Tomislav Dunđer, a također su sudjelovali Gabriel Fabić, Tomislav Bagarić i Gino Spajić.

Mislav pun oduševljenja kaže kako ne može dočekati dan održavanja Antunovskog hoda za mlade kada će himna ”Sv. Antune” biti službeno i predstavljena na ovome susretu. A o planovima za budućnost kaže kako ne misli stati na ovoj pjesmi, te ima želju da ako Bog da jednog objavi album duhovnih pjesama.

Dragan Soldo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne