HPD Brotnjo – Planinarstvo je traganje za duhovnim

U ljepoti prirode shvatite da ste vi višak, ali jednako tako od prirode dobijete odgovor da vi tu stvarno i jedino pripadate

Martin Ivanković,
predsjednik HPD-a ‘Brotnjo’ Međugorje

‘’Planinarstvo je kako i svaka druga aktivnost traganje čovjeka za nutarnjim i duhovnim. U toj ljepoti prirode shvatite da ste vi višak toga svega, ali jednako tako od prirode dobijete odgovor da vi tu stvarno i jedino pripadate. Jednostavno se divite tom krajoliku, tom bespuću Božje ljepote, tako da čovijek može ostati samo zapanjen i gledati. Koliko god idemo planinariti u skupinama, čovjek ima potrebu da se odvoji, da bude sam. Nekada prođe cijelo planinarenje ne popričaš s nikim, a opet s druge strane ako imaš potrebu pričati, imaš se kome obratiti, tako da mogu reći da planinarenje koliko god je kolektivno, toliko je i individualno. I svima bih preporučio da daju prirodi da ih obuzme i da im govori i da će to promjeniti njihov živote na pozitivno’’, kazao je Martin Ivanković, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva ‘’Brotnjo’’ koje svoje sjedište ima u Bijakovićima u župi Međugorje.

Gostujući u programu Radiopostaje Mir Međugorje kazao je kako je HPD ‚‘Brotnjo‘‘ mlado Društvo.

‘’U listopadu prošle godine javila se inicijativa nekoliko pojedinaca da pokrenemo planinarsko Društvo. I sam sam već duži niz godina aktivni planinar, a od kad sam se vratio iz Zagreba sa studija natrag u Hercegovinu, ta zaljubljenost u aktivnosti na otvorenom i planinarenje je nešto što ne obuzelo. Planinarenje je bila zaljubljenost na prvu, a ta ljubav se nastavila i traje i dan danas’’, nastavio je Martin Ivanković, te dodao, ‘’od početka nismo odmah išli u osnivanje Društva, nego smo pustili da to bude jedna od sekcija Broćanske udruge mladih (BRUM), budući da je dosta članova koji su sad članovi HPD-a ‘’Brotnjo’’ bilo uključeno u rad BRUM-a’’.

Ističe kako je na početku odaziv ljudi bio izniman, javilo im se preko 100 osoba. Ivanković naglašava da su do danas ostvarili nekoliko projekata. ‚‘Odlazili smo na planine, izlete, slušali različita predavanja, družili se i Bogu hvala sve ide jednim dobrim putem’’, kaže Martin. Dodaoje kako je Društvo osim po postojanju, mlado i po godina članova, pa kaže kako je najveći broj članova mlađi od 30 godina, a voljeli bi da se Društvo obogatio i članovima u zrelijim godina, kako bi se na najbolji način spojili iskusto i mladost na rast i razvoj Društva.

U suradnji s Broćanskom udrugom mladih i HGSS-om Čitluk, HPD ‘’Brotnjo’’ organizira Prvu planinarsku školu u svojim prostorijama na adresi Kraljice Mira 3a, u Bijakovićima u župi Međugorje. Planinarska škola bit će podijeljena u dvije cjeline, teorijski i praktični dio. Kroz pohađanje planinarske škole polaznici će stjeći znanja o kretanju i boravku u planini, opasnostima u planini, drugim granama planinarstva, te se upoznaju sa tehničkom opremom i prvom pomoći. Cijena Planinarske škole iznosi 50 KM, a u cijenu je uključena i godišnja članarina u Društvu, dok je za postojeće članove cijena 20 KM. Prvo predavanje i početak škole je u četvrtak 24. ožujka 2022. u 19 sati. Za prijavu u Planinarsku školu potrebno je popuniti prijavni obrazac koji je dostupan OVDJE.

Martin Ivanković, predsjednik HPD-a ‚‘Brotnjo‘‘ ističe kako im nije cilj samo planinariti nego konkretno kroz rad Društva dati i svoj doprinos zajednici u kojoj žive. Jedan od planova je uređenje planinarske staze uz brdo Crnicu. Planinarska staza, koja bi ima početak kod zgrade u kojoj djeluje Društvo u Bijakovićima, a prostirala bi se do vrha Gradina koji se nalazi na Crnici, odnosno poznatijem kako brdo Ukazanja. ‚‘Iznenadili biste se koliko ima hoda, gotovo dva sata, od polazišta do vrha. Članovi pripremaju tu stazu, ponajprije za Paninarsku školu, a onda za sve zainteresirane koji vole ili žele planinariti. Na stazi će biti postavljenje informativne table s podacima, klupe za druženje i mjesta za odmor. Nadam se da će to biti pokretač da takvih staza bude još više u našem okruženju‘‘, kazao je Martin Ivanković. Za više informacija, možete se javiti na elektroničku adresu HPD-a ‚‘Brotnjo‘‘ hpdbrotnjo@nullgmail.com.

Tekst: Dragan Soldo
Foto: HPD ‘Brotnjo‘

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne