Kardinal Puljić izrazio solidarnost, Crkva u BiH prikuplja priloge za područja pogođena potresom

Nakon što je razorni potres 29. prosinca nanio velike štete na području Petrinje, Siska, Gline i Zagreba te okolnih mjesta bh. biskupi odlučili su, osim izraza solidarnosti, i konkretnom akcijom pomoći pogođena područja. Tako će se u svim župnim crkvama pod nedjeljnim sv. misama prikupljati samo jedna milostinja koja će u cijelosti preko nad/biskupijskih ekonomata, u dogovoru s Hrvatskom biskupskom konferencijom, biti proslijeđena najpotrebitijima. 

Iz Vrhbosanskoj nadbiskupije pozvali su župnike da animiraju vjernike na sudjelovanje u ovoj akciji.

”Vi ovih dana učinite sve što je potrebno da obavijestite svoje župne zajednice kako bi svi koji žele, ali zbog još uvijek nepovoljne epidemiološke situacije ne mogu sudjelovati na misi, poslali svoje priloge”, stoji u dopisu župnicima kojega su potpisali vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te kancelar preč. Mladen Kalfić.

Kardinal Puljić, predsjednik BK-a BiH uputio je i izraze solidarnosti i blizine sisačkom biskupu Vladi Košiću i zagrebačkom nadbiskupu  kardinalu Josipu Bozaniću povodom snažnih potresa koji su pogodili Hrvatsku, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija.

U dva odvojena pisma kardinal Puljić im je uz izraze podrške iskazao i puno razumijevanje budući da je i sam proživio nekoliko potresa te iz njih nosi bolna iskustva.

”Zato posebnim bratskim osjećajima najprije izražavam kršćansku sućut obiteljima poginulih, a vjerničku solidarnost s Vama osobno, pastirom te mjesne Crkve, kao i sa cijelom napaćenom Crkvom koju predvodite, a koja prolazi teška iskušenja”, poručio je među ostalim vrhbosanski nadbiskup svome kolegi u Sisku, mons. Košiću, uz poruku: ”Ovim želim iskreno zajamčiti blizinu i solidarnost u iskušenjima koje proživljavate. S vama smo molitvom, ali i bratskom blizinom, koliko mognemo biti potpora u liječenju nastalih rana.”

U poruci kardinalu Bozaniću, osim izraza zajedništva, poželio je duhovnu i materijalnu obnovu u Novoj godini.

”U toj blizini i zajedništvu molimo svjetlo i snagu milosti Božje za svaku osobu, posebno za one koji se teško nose s ovim iskušenjima. Neka nas ovo božićno otajstvo koje slavimo ojača u stvarnosti Božje blizini pa da s Bogom hrabro zakoračimo u novo ljeto koje je nova šansa duhovne i materijalne obnove”, poručio je vrhbosanski nadbiskup.

Na kraju je i biskupu Košiću i kardinalu Bozaniću  iskazao solidarnost u ime cijele Katoličke Crkve u BiH koja ima veliko iskustvo trpljenja i nošenja s različitim izazovima.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne