Neće biti odgode u Federaciji BiH: Vlada HNŽ-a potvrdila da nastava počinje 7. rujna

Na sastanku predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Zavoda za školstvo, Pedagoškog zavoda, aktive ravnatelja osnovnih i srednjih škola i sindikata uposlenih u prosvjeti potvrđeno je da će nastava u HNŽ-u početi 7. rujna u učionicama i školskim klupama.

-Iako je online nastava postigla određene uspjehe, omogućivši uspješan završetak prošle školske godine, ništa ne može zamijeniti živu riječ i susret učitelja i nastavnika s njihovim učenicima u učionici – kazao je tom prigodom predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Dodao je kako su svi sudionici u obrazovanju rade na osiguranju uvjeta za normalan način školovanja djece, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

-U suradnji s osnivačima škola – gradovima i općinama, od kojih očekujem snažan angažman na ovom pitanju, osigurat ćemo potrebna dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske i ostalu opremu koja je nužna za preveniranje obolijevanja učenika i prosvjetnih djelatnika – poručio je Herceg.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović detaljnije je govorio o konkretnim aktivnostima koje svaka obrazovna institucija mora kontinuirano provoditi kako bi se mogućnost pojave i širenja koronavirusne infekcije svela na najmanju moguću mjeru.

Naglasio je kako su škole već dobile preporuke i epidemiološke mjere koje je priredio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Podsjetio je kako Ministarstvo održava niz sastanaka na kojima se razgovara o specifičnostima koje pojedine škole imaju i o preprekama s kojima se susreću u implementiranju epidemioloških mjera. Također, istaknuo je kako će se u narednih nekoliko dana razmotriti još neke pojedinosti vezane za početak školske godine o čemu će javnost biti bliže upoznata početkom sljedećeg tjedna.

Jedna od tema sastanka bio je način prijevoza učenika u škole o čemu je više govorio ministar županijski prometa i veza Stjepan Krasić. On je kazao da će Vlada HNŽ-a ispuniti sve financijske obveze prema jedinicama lokalne samouprave za prijevoz učenika.

Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti pratiti epidemiološku situaciju na terenu, te biti pripravni na brzu reakciju ukoliko dođe do nekih izvanrednih situacija, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

U Sarajevskoj županiji, Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji nova školska godina počet će 1. rujna, kako je i planirano, a u ostalim županijama sedam dana kasnije, odlučeno je u petak u Konjicu na sastanku Kriznog stožera Federacije BiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i županijskih ministarstava obrazovanja.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne