Neotuđeni u tuđini – Nova knjiga Sanje Vulić

Još jedno vrijedno ostvarenje prof. dr. sc. Sanje Vulić , sabrano u korice nove knjige, ugledalo je svjetlo dana.

Knjigu je pod naslovom „Neotuđeni u tuđini. Iz književnosti Hrvata u manjinskim zajednicama“ objavio Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a predstavljena je 7. studenog na Interliberu.

Bio je to povod za gostovanje profesorice Vulić u emisiji Miris zavičaja 19.studenog.

Kako je gošća emisije tom prilikom otkrila, lijepi i znakoviti naslov knjige smislila je njezina kćer, a knjiga je rezultat višedesetljetnog bavljenja manjinskim zajednicama, ovoga puta s odmakom od jezikoslovlja i s naglaskom na sama književna djela.

„Znatan dio književnih djela je zapostavljen ili je ostao u sjeni, namjera mi je bila ispraviti tu nepravdu“, kaže prof. dr. Vulić.

Ovoga puta najviše se usredotočila na autore u Mađarskoj obuhvaćajući razdoblje od kraja 19.stoljeća do početka 21. stoljeća.

Između ostaloga dotaknula se i tabu tema u manjinskoj književnosti. Jedna se tiče Hrvata u Santovu, u mađarskom dijelu Bačke , gdje je dio hrvatskog naroda u tom selu na prevaru preveden na pravoslavlje. A druga je tema Domovinskog rata u manjinskoj književnosti.

Čitatelji knjige u posebnim će poglavljima doznati o autorima progonjenima zbog svoga hrvatstva, o onima koji su pisali o izrazito hrvatskim temama ili koji se pak dotiču teme Domovinskog rata, kao što su Mišo Jelić, Josip Gujaš Đuretin, Grga Andrin, Vladimir Bošnjak….

Prof. dr. sc. Sanja Vulić redovita je profesorica na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica je projekta „Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori”, voditeljica Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore (koja se održava na otoku Krku) te voditeljica Zimske škole hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike hrvatskoga jezika izvan Hrvatske (koja se održava u Mađarskoj). Suradnica na znanstvenim projektima, autorica ili suautorica desetaka knjiga, više stotina znanstvenih, stručnih i popularnih radova.

Dobitnica je Nagrade Fakulteta hrvatskih studija i Nagrade Grada Zagreba te Nagrade za životno djelo što nosi ime Balinta Vujkova, koja joj je uručena u Subotici.

Neumorno istražuje i piše te je još puno djela u pripremi.

A o knjizi „Neotuđeni u tuđini. Iz književnosti Hrvata u manjinskim zajednicama“ poslušajte u emiisji Miris zavičaja na našem YouTube kanalu.

Milka Rozić

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne