Nogometaši svjedočili vjeru u Boga na otvorenom susretu Frame Međugorje

Frama Međugorje svakoga petka održava svoje redovne sastanke, no ovoga su tjedna bili odlučili da to bude jedna posebna večer, odnosno da bude otvoreni susret Frame Međugorje na kojem bi se govorilo o jednoj zanimljivoj temi s još zanimljivijim gostima. Naime, sinoć u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju s početkom u 19:30 sati održan je otvoreni susret Frame Međugorje na temu ”Vjera i nogomet”, a gosti su bili nogometni menadžer Kristijan Lopac, te nogometaši Josip Ćorluka i Damir Zlomislić iz HŠK Zrinjski Mostar i vratar Luka Kukić iz HŠK Posušje. Vjera i nogomet, vjera u nogomet, vjera u nogometu, nogomet u vjeri… neke su to od tema o kojima se sinoć pričalo. Ova „nogometna večer” započela je molitvom, te duhovnom pjesmom koju su otpjevali mladi iz Frame Međugorje. Na početku je sve prisutne pozdravio duhovni asistent Frame Međugorje fra Ivan Hrkać zahvalivši se svima koji su došli u velikom broju, uz nadu da će im sinoćnja svjedočanstva pomoći u njihovom duhovnom rastu.

Prvi je svoje svjedočanstvo mladima kazao Kristijan Lopac. On je u svom snažnom svjedočanstvu govorio o dijelu života u kojemu je bio živio bez Boga, jer su mu tada na prvom mjestu bili novac i nemoralan život. Odrastao je u Berlinu, a u svom ranijem poslu je već kao mladić zarađivao milijune, trošio novac na auta, brodove, skupocjene satove, nekretnine… poslije toga je postao i nogometni menadžer, no sve se okrenulo kada je jednoga dana ostao bez oca. Tada se okrenuo vjeri, napravio životnu ispovijed, krenuo na svakodnevnu svetu misu, počeo moliti i postiti… korak po korak Bog mu je liječio njegovo ranjeno srce, otvorio mu slijepe duhovne oči, slao mu u život ljude u kojima je prepoznavao Božji rukopis za spas njegova života, a veliku ulogu u tome je imalo i Međugorje, kao i sveti Franjo. U Međugorju se i oženio i to na blagdan Imena Marijina, a danas mu je život nezamisliv bez svete mise, ispovijedi i svakodnevne molitve krunice koju moli tri puta dnevno.

„Bog je prisutan u našem životu, samo nekada smo slijepi, ne možemo prepoznati Božje znakove. Iako nisam nakon svega htio imati veze s nogometom, Bog mi je pokazao da se moram vratiti i baš biti sol i svjetlo u tom svijetu, jer u tom svijetu nogometa ima svega i svačega. Bog me pozvao da i dalje radim s nogometašima, ali da budem tu među njima svjetlo i sol. Danas imam nogometnu agenciju, ali prvo bitno od svega je Gospodin! Bog ima plan za svakoga od nas i baš u sportskom svijetu je Bog prisutan”, kazao je Kristijan između ostaloga.

Nakon Kristijana svoje svjedočanstvo je kazao Josip Ćorluka koji je govorio da je bio tradicionalan vjernik i da je išao na nedjeljnu svetu misu, ali da je to bilo to što se tiče njega i vjere. Kada je počeo dobivati svoju prvu plaću kao nogometaš krenuo je u izlaske i tu su počeli njegovi grijesi, kao što su alkohol, blud, društvo koje psuje… Trenutak obraćenja se dogodio kada je bio na dnu grijeha i nije znao kako dalje jer je tražio sreću u izlascima. Sve do jedne ispovijedi koja se dogodila baš u Međugorju gdje je susreo Milosrdnog Oca koji ga je dočekao raširenih ruku i pokazao mu svoju ljubav i od toga dana ima veliku glad za Bogom. Krenuo je slušati propovijedi svećenika i razna svjedočanstva po YouTubeu, te krenuo s molitvom i svakodnevnom svetom misom. Napustio je društvo s kojim je izlazio te je shvatio da je, kako kaže, disco hram sotonin i da mlada osoba nema tu što tražiti, jer su tu pjesme u kojima se slave alkohol, blud, psovka i sotona, a osobe su u tim prostorima oskudno odjevene… Zavapio je Bogu da mu daruje nove ljude, pa su tako u njegov život počeli ulaziti osobe s kojima je u vjeri mogao samo rasti. Danas zajedno sa svojom suprugom, koju je izmolio od sv. Josipa, te djetetom živi miran i blagoslovljen život zahvaljujući se Bogu na svakoj milosti.

Svoja svjedočanstva o tome kako ih je Bog spasio od kocke, kako im je dao snagu za prestanak straha, kako im je darovao novi život i kako danas nogomet i život gledaju drugim – duhovnim očima kazali su okupljenima Damir Zlomislić i Luka Kukić. I danas im je nogomet jedna velika ljubav koju su zavoljeli još od malih nogu, no ipak sada je Bog na prvom mjestu, a kada je Bog na prvom mjestu – sve je ostalo na svome mjestu.

Nakon završetka svjedočanstava nogometaša, Framaši i župljani imali su priliku napisati na papiriće svoja brojna pitanja za goste, te je fra Ivan Hrkać čitao ta pitanja, a četvorica gostiju su na njih rado odgovarala. Poslije toga odigrana je i jedna mini tombola u kojoj su bile dvije vrijedne nagrade, jedna je bila dres HŠK Zrinjskog iz Mostara, a druga dres HŠK Posušja, a naravno oba dresa su bila potpisana od svih igrača spomenutih nogometnih klubova. Na kraju programa svi zajedno su izmolili molitvu, te večer završili još jednom duhovnom pjesmom u nadi da će ovakvi otvoreni susreti Frame Međugorje postati  tradicija.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne