Prvi stanovnik Dompesa Ljuban Bilandžija preporučuje ga svim studentima: Dompes je odredio moju budućnost

Dobra djela čine život ljepšim ne samo onima koji nešto dobiju, nego i darivateljima. Tako je i studentima koji su korisnici studenskoga doma Dompes u Mostaru ali i njihovim obiteljima. Za taj posebni studenski dom treba zahvaliti franjevcima Hercegovačke franjevačke provincije, prije svega pokretaču tog projekta fra Iki Skoki. Posebnu zahvalnost osjećaju studenti korisnici doma ali i njihove obitelji.

Jedan od korisnika doma, odnosno prvi student koji je ušao i boravio u Dompes u je Ljuban Bilandžija, magistar prava, danas zaposlenik agencije za kulturnu i povijesnu baštinu grada Jajca.

”Godine 2017. završio sam Opću gimnaziju u jajcu i došao studirati pravo u Mostar. Kao, tada aktivni član Frame, dobio sam prijedlog tadašnjeg župnika iz Jajca i voditelja Dompesa fra Ike Skoke za useljenjem u taj dom, što sam i prihvatio, jer sam i ranije bio upoznat s pričom oko Dompesa, kućom kruha i duha”, kazao nam je Bilandžija o svojim počecima u Dompesu u kojem je tada bilo tek nekoliko studenata, a ima i pučku kuhinju, centar za dijalog, a svemu je tome dat jedna kako kaže ”katolički, franjevački pečat”.

”Kako su socioekonomski uvjeti zasigurno jedan od čimbenika koji determiniraju život i budućnost mladog čovjeka pa tako i mene, u smislu odabira puta, studija… Dompes je sigurno iznimno važan i bio je važan i odredio je u nekom obliku moju budućnost i uspješnost, kao i svih tih studenata koji su dolazili u Dompes i koji su bili jedna od ranjivijih socijalnih kategorija, a tu su djeca koje dolaze iz obitelj slabijeg imovinskog stanja kojima Dompes u velikoj mjeri pomaže, a pomagao je u velikoj mjeri i meni te dao neki smjer i putanju kojom trebam ići i kojom sam išao”, kazao nam je Bilandžija ističući prednosti boravka u Dompesu u odnesu na privatni smještaj jer je tu upoznao brojne studente iz BiH, ali i Europe koju su dolazili kroz Erasmus razmjenu i s kojima je i danas su kontaktu, naglašavajući kako je Dompes za te studente bila i kuća formacije, a posebno ističe i blizinu franjevačke crkve sv. Paetra i Pavla u Mostaru, gdje je nastavio ići na Framu i misu pa je svakodnevno mogao nastaviti svoj život na način kakav je bio i prije studija.

Ljuban Bilandžija govorio je i o životu u Jajcu, iseljavanju mladih iz BiH i njihovom povratku, ističući kako je sretan jer se vratio u rodni kraj te se nada da će tu i ostati. S njim ej razgovarala Višnja Spajić, a cijeli razgovor poslušajte u audiozapisu u kojem je pozvao sve studente da razmisle o dolasku u Dompes za koji je rekao da će ga zbog svega što je pružio njemu i njegovim kolegama pamtiti samo po dobrom.

Moderno uređen studentski dom Dompes projekt je hercegovačkih franjevaca. Prima studente iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Europe koji studiraju u Mostaru. Pučka kuhinja funkcionira na principu dostave hrane potrebitima. Osim studentima, Dompes nudi smještaj i za profesore i druge goste koji posjećuju Mostar. Iznajmljivanjem soba i organiziranjem objeda za različite grupe nastoje učiniti ovaj projekt samoodrživim.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne