Redovite poštanske marke HP Mostar ‘Međugorje 2024.’

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovito izdanje poštanskih maraka s motivom Međugorja, hercegovačkog mjesta koje je 1981. godine došlo žižu cijeloga svijeta. Šestero djece, danas odraslih ljudi, svjedočilo je da im se na brdu Crnica ukazala Gospa.

”Prekrasna mlada žena koju su vidjeli predstavila im se imenom Kraljice Mira i od prvih ukazanja sve do danas njene poruke pozivaju na mir i pomirenje, mir s Bogom i mir među ljudima. U prvim godinama ukazanja Gospine poruke mira su, možda, zvučale čudno. Desetak godina kasnije mir na ovim prostorima pretvorio se u rat. Danas, svjedoci smo da su poruke o miru sve aktualnije. Svijet je zahvatio val mržnje i ratova, val tragedija. Sa svih strana svijeta u Međugorje dolaze ljudi da se u sakramentu ispovijedi izmire sa sobom, s Bogom i s ljudima oko sebe. Tri su posebna mjesta hodočasničkog okupljanja u Međugorju. Brdo ukazanja gdje su vidioci prvih dana vidjeli Gospu. Križevac, brdo iznad Međugorja na kojem su stanovnici sela Međugorje 1934. godine na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti podigli betonski križ. Župna crkva posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu i zaštitniku hodočasnika”, navode u objašnjenju iz HP Mostar.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, nominalna vrijednost 1,50 KM, prvi dan izdanja 15. ožujka 2024. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne