U Međugorju održana javna tribina ‘Zaustavimo zlostavljanje djece u digitalnom i prirodnom okruženju’

U Međugorju je održana javna tribina pod nazivom „Zaustavimo zlostavljanje djece u digitalnom i prirodnom okruženju“. Ova tribina je zajednički projekt kojega su pokrenuli i podržali Vijeća roditelja i ravnatelja osnovnih škola s područja općine Čitluk: Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk, Osnovne škole Čerin i Osnovne škole Bijakovići. Program je vodila Sanja Pehar, a na tribini su svoja predavanja imali mag. psihologije Jelena Marijanović koja je govorila o vršnjačkom nasilju među djecom u virtualnom i stvarnom okruženju, te o posljedicama toga nasilja, dok je inspektor Saša Petrović iz Federalne uprave policije govorio o opasnostima za djecu koja se događaju preko interneta, posebno naglašavajući problem pedofilije.

„Ono što je činjenica i što možemo vidjeti sami da je vršnjačko nasilje važna problematika, jer je sve prisutna, tu je oko nas i može se dogoditi svakome. Posljedice su ogromne, a utječu i na dijete koje je žrtva, ali i na onoga koji vrši nasilje, ali i na promatrače. Ovo nasilje je sve brojnije među djecom. Sve to ukazuje na ozbiljnost situacije i društvu se šalje poruka da zaista treba djelovati s ciljem njegovog što ranijeg otkrivanja i sprječavanja. Nasilje je kompleksan problem i postoji oduvijek. Međutim, svojim oblicima, intenzitetom i okrutnošću kakav se danas događa mislim da je doživjelo izvjesne promjene, stoga su i posljedice zaista velike. Donedavno se većina istraživača bazirala na fizičko nasilje koje je jako štetno, međutim danas većina zlostavljajućih ponašanja nisu otvorenog tipa, nego prikriveno psihičko ratovanje koje se može pojaviti u obliku ismijavanja u društvu, odbacivanja iz društva, psihičkog zastrašivanja i slično”, kazala je Jelena dodajući kako obično dječje zadirkivanje postaje problem kada ono pređe u ismijavanje i kada se druga osoba stavlja u neugodan položaj, kada se identitet te osobe ugrozi i tada to više nije nevino zadirkivanje nego prelazi u oblik zlostavljajućeg ponašanja jer žrtva trpi.

„Ismijavanja u društvu evociraju različite emocije straha, srama i tjeskobe. Djeca se osjećaju bezvrijedno, tužno, ljuto, sebe vide kao loše, nižeg su samopoštovanja i ne mogu se nositi sami s problemima. Međutim, događa se to da su često sami u problemima upravo iz razloga što se iz srama i straha ne povjeravaju dovoljno i tada nastupaju krize kao što su depresija, anksioznost i tjeskoba, a nije rijedak slučaj da dođe do suicidnih misli i djela. Svi smo kao društvo u cjelini odgovorni reagirati, jer djeca kroz svoj razred prolaze kroz različite faze u kojem traže i upoznaju sebe, a onda i svoju okolinu. Tako na njihovo ponašanje utječu obitelj, vršnjaci i okolina, a dominantnu ulogu treba preuzeti obitelj, Crkva, prijatelji, uzorni vršnjaci… U današnje vrijeme zbog tempa i brzine života događa se to da mnogi roditelji ne sudjeluju aktivno u odgoju svoje djece, niti s djecom provode kvalitetno vrijeme. Nažalost, mnoga djeca prepuštena su okolini ili medijima, a moderno društvo se danas ne može pohvaliti visokim moralnim vrijednostima. Nude se različiti sadržaji, a djeca sve to vide i prate i sve to može dovesti do neprimjerenih ponašanja”, kazala je Jelena naglašavajući i da svaka škola treba svoje preventivne programe dosljedno i kontinuirano provoditi zajedno s roditeljima i širom lokalnom zajednicom. Dodala je i da su veliki problem i društvene mreže kojima su djeca izložena bez nadzora roditelja.

Inspektor Saša Petrović govorio je o brojnim opasnostima za djecu koja bez nadzora roditelja koriste internet, a jedan od najvećih problema koji im vreba je pedofilija. Kako kaže, roditelji s djecom moraju puno razgovarati, o bilo čemu, a najviše nastradaju djeca koja nemaju sugovornika u obitelji pa traže sugovornika na internetu, a s djetetom je na internetu lako manipulirati. Nakon što su Jelena Marijanović i Saša Petrović završili svoja predavanja, odgovarali su na brojna pitanja koja su im okupljeni postavljali, a publika je ovu važnu tribinu na kraju nagradila dugotrajnim pljeskom.

Osim u Međugorju, predavanje je održano i u Konferencijskoj dvorani hotela „Brotnjo“ u Čitluku, a bilo je prilagođeno učenicima predmetne nastave od VI. do IX. razreda.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne