U sklopu manifestacije ‘Lange Nacht der Kirchen’ fra Zvonimir Pavičić održao koncert u Švicarskoj

U osam švicarskih kantona 28. svibnja 2021. godine održana je manifestacija Lange Nacht der Kirchen. Događaj je osmišljen kao svojevrsna „otvorena vrata“ svima onima koje zanima Crkva i glazbena umjetnost koja je u njoj tako duboko ukorijenjena. Ove godine prvi put se toj manifestaciji pridružio i kanton Zürich. U Župu St. Anton – Maria Krönung pozvan je franjevac Hercegovačke franjevačke provincije fra Zvonimir Pavičić kako bi tu večer ponudio koncert duhovne glazbe.

Susret u crkvi Maria Krönung započeo je klanjanjem u 18:15. Zatim je slavljenja euharistija u 19:30 koju je predslavio fra Christoph Maria Hörtner uz fra Zvonimirovu koncelebraciju te službu đakona fra Maximiliana Bluma.

Koncert duhovne glazbe započeo je u 20:45, a bio je podijeljen u tri ciklusa između kojih je bila petnaestominutna stanka. Prvi ciklus koncerta donosio je stare gregorijanske napjeve koje je uz pratnju klavira te a cappella otpjevao fra Zvonimir. Napjevi su pratili liturgijsku godinu: Rorate caeli de super, Magnificat, Salve Regina, Ave maris stella, Attende Domine, Parce Domine, Audi benigne Conditor, Cum facis eleemosynam, Veni Creator Spiritus te Victime Paschali.

U drugom ciklusu bila je predstavljena modernija duhovna glazba. Tako je fra Zvonimir otpjevao: Here I am Lord, I watch the sunrise, Jesus Christ you are my life, Follow me, a orguljaš Andrea Scarpa i čelistica Anna Taddeo odsvirali su u duetu klavir-violončelo skladbu Spiegel im Spiegel (Pärt) nakon čega je Scarpa na orguljama odsvirao skladbu Choral Varié, sur le théme du „Veni Crestor“ Op.4 (Duruflé).

Treći ciklus duhovno-glazbene večeri bio je obojen franjevačkom duhovnošću i osobom sv. Franje Asiškoga. U njemu su pjevali franjevci fra Christoph Maria Hörtner i fra Maximilian Blum te fra Zvonimir Pavičić. Dvojica Švicaraca otpjevali su: Der Spielmann, Höchster allmächtiger i Psaume, a fra Zvonimir je večer završio pjesmama Dolce è sentire, Look at the world i molitvom sv. Franje Asiškoga Make me a channel of your peace.

Čitav koncert odvijao se u crkvi koju su osvjetljavale svijeće dajući tako ugodan i smirujući ambijent za jednu ovakvu večer. Posjetitelji su bili oduševljeni izvedenim sadržajem te su u stankama između ciklusa rado razgovarali s glazbenicima koji su nastupali. Moramo još spomenuti kako su ovaj događaj uvelike posjetili i članovi Hrvatske katoličke misije u Zürichu, osobito mladi koji su se već prijašnjih godina upoznali s fra Zvonimirom te su ga svojim dolaskom željeli podržati u njegovu glazbenom djelovanju.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne