Komemoracija ramskih žrtava i znanstveni skup ‘Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću’

Ove godine komemoracija  ramskih žrtava održat će se u subotu 2. i nedjelju 3. listopada. U subotu u 10 sati održat će se znanstveni skup Rama u Drugom svjetskom ratu i poraću, te predstavljanje nedavno objavljenog Zbornika radova ovog znanstvenog skupa.

Ovaj znanstveni skup  okupio je tri institucije: Hrvatski institut za povijest, Zagreb; Filozofski  fakultet Sveučilišta u Mostaru; Franjevački samostan Rama-Šćit, te 10 predavača  kako bi izvan okova svih ideologija fašizma, komunizma i njegove lokalne inačice antifašizma približili interpretacije Drugog svjetskog rata  i poraća istini. To bi mogao biti najizvrsniji doprinos ovog znanstvenog skupa duševnoj i društvenoj higijeni cjelokupnog društva.

U nedjelju 3. listopada 2021., za sve žrtve svih ratova u 11 sati slavit će se Sveta misa, koju predvodi fra Andrija Jozić, gvardijan. Na koncu Mise održat će meditacija i opijelo pod Ramskim križem.

Gostujući u našem programu, ramski gvardijan fra Andrija Jozić govorio je o ramskim žrtvama.

“Ramu je 1942. god. zavila u crno. 8 i 9 listopada 1942. god. oko 1000 Hrvata i Bošnjaka ubijeno je za dva dana. Četnici iz istočne Hercegovine i Crne Gore su se spustili u Ramu. Prva komemoracija bila je 1990. god. Tada su prvi put pročitana imena poginulih”, kazao je ramski gvardijan te dodao da je žrtava bilo i kasnijih godina: “Godine 1945. i 1946. puno je Ramljaka ubijeno na Križnome putu, kako onih suđenih tako i nesuđenih. U Domovinskome ratu 163 Ramljaka su položili svoje živote na oltar domovine”, kazao je fra Andrija Jozić.

Predstavljajući sudionike i teme znanstvenog skupa, ramski gvardijan fra Andrija Jozić, naglasio je kako će ovaj zbornik radova biti nezaobilazna polazišna točka za proučavanje četničkih i partizanskih zločina u Rami za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća o čemu se do sada nije dovoljno pisalo i proučavalo.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne