12.4 C
Međugorje
10.12.2222.

XIV. simpozij ‘Stopama pobijenih’ u nedjelju u Širokom Brijegu

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu u nedjelju, 23. listopada 2022., bit će održan simpozij pod nazivom »Stopama pobijenih«. Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, izvijestili su iz Vicepostulature.

Program će započeti sv. misom u 11 koju će predvoditi don Davor Klečina, župnik župe u Drvaru kojoj pripada i filijala u Bosanskom Petrovcu, te upravitelj župa u Bosanskom Grahovu, Ključu i »ubijenoj« župi Krnjeuša. Nakon sv. mise u Izložbenom prostoru Franjevačkog muzeja i galerije bit će održana predavanja.

Povjesničar dr. Hrvoje Mandić govorit će o »Doprinosu hercegovačkih franjevaca razvoju odgoja i obrazovanja – konviktu za vanjske učenike na Brigu«. Profesor na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dr. Ivo Čolak govorit će na temu »Sustavno uništavanje kulturnog identiteta na Širokom Brijegu za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća«. »Procvat, propast i obnova Katoličke Crkve na području današnje jugozapadne Bosne«, tema je župnika don Davora Klečine.

Dosadašnji tijek simpozija i održane radove moguće je pronaći na stranicama portala Vicepostulature pobijeni.info. Ubrzo će tu biti stavljeni i ovi najnoviji radovi.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne