Franjevačka ljubav prema BDM kroz tri knjige Informativnog centra Mir Međugorje

U prvoj ovojesenskoj emisiji Tolle lege predstavili smo nova izdanja ICMM. Riječ je o knjigama: Hodočasničke staze, fra Karla Lovrića, zatim o knjizi Obrisi franjevačke mariološke misli, dr. fra Miljenka Šteke i knjizi U školi Kraljice mira fra Marinka Šakote. Zajedničko knjigama je to da su one svaka na svoj način posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Knjiga Hodočasnike staze izdana u povodu 40. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju – uz bogatu ilustraciju fotografijama, kratku povijest hodočašća i povijest Gospinih ukazanja – predstavlja marijanska svetišta u svijetu.

Knjiga je podijeljena na marijanska svetišta i prošteništa u svijetu i marijanska svetišta i prošteništa u Hrvata. Dio radova iz ove knjige već objavljivan u Glasniku mira, za ”ovu knjigu koja je nastala iz ljubavi prema Gospi”, autor u predgovoru piše kako ”ima nakanu približiti čitatelje Gospi i preko Gospe Isusu i Njegovoj Crkvi”.

Jedan od razloga pisanja ove knjige je i to što ”ljudi rado čitaju o Gospinim ukazanjima po svijetu”.

”Ne samo o ukazanjima u Lurdu, Fatime, Guadalupe, bez obzira je li Crkva ta ukazanja priznala ili nije . petnaestak ih je priznala, a drugih dvjestotinjak je još uvijek na čekanju”, napisao je fra Karlo Lovrić u predgovoru.

Knjiga Obrisi franjevačke mariološke misli, autora dr. fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije sastavljena je od tekstova koji su prvotno objavljeni u Glasniku mira od 2010. do 2012. godine te su bili vođeni nakanom da se kako je autor u popratnoj riječi ove knjige napisao ”u kratkim crtama izloži razvoj franjevačke marijanske duhovnosti i mariološke teologije”.

”Kršćani se mole Mariji kao zagovornici još od trećeg stoljeća. Stara molitva zagovora, poznata kao Sub tuum presidium, zaziva je na sljedeći način: ”Pod obranu se tvoju utječemo, Sveta Bogorodice, ne odbij nam molbe u potrebama našim, nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi, Djevice slavna i blagoslovljena…” Mariju se odavno časti u katoličkoj umjetnosti i pobožnosti, veliča u liturgiji Crkve te priznaje u nauku. Katolička je crkva nezamisliva bez Marijina kipa. I povijest je Franjevačkog reda nezamisliva bez štovanja Marije, Majke Isusove, kao što to svjedoče stranice ove knjige”, napisao je u pogovoru za knjigu Obrisi franjevačke mariološke misli prof. dr. fra Anđelko Domazet.

Treća knjiga izišla nedavno u izdanju Informativnog centra Mir Međugorje je knjiga međugorskog župnika fra Marinka Šakote U školi Kraljice mira za koju je sam autor kazao da je nastajala godinama.

”Plod je to ponajprije vlastitog osluškivanja glasa Kraljice mira, naše nebeske Majke, a potom izgovorene riječi pri vođenju više desetaka obnova u postu i molitvi, brojnih kateheza i raznih prigodnih susreta s hodočasnicima u Međugorju i po svijetu”, napisao je u uvodu fra Marinko Šakota naglašavajući kako se nada da će ”hodočasnicima pomoći u osobnom rastu i sazrijevanju”, ali bi volio i ”da dođe u ruke onih koji još uvijek nisu upoznali ovu školu kako bi im bila poticaj u odluci da prihvate ruku Majke i Učiteljice te postanu širitelji Radosne vijesti i mira po svijeta”

”Duboko sam uvjeren da će svaki dobronamjeran čitatelj koji u ruke uzme fra Marinkovu knjigu doživjeti pravu opijenost Gospinom duhovnošću koja je plod njezine škole, koje se ne treba bojati, već odvažno u nju stupiti. Knjiga je pisana jednostavno i praktično da doista može poslužiti kao udžbenik u toj školi, ali i kao primjerice vrlo prikladno gradivo za duhovne vježbe ili osobno duhovno štivo”, napisao je u recenziji knjige U školi Kraljice mira fra Ivan Dugandžić.

Ove tri knjige u emisiji Tolle lege predstavio je direktor Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović. Urednica i voditeljica emisije je Vedrana Vidović, a emisija je dostupna i na našem youtube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne