Humanitarni stolnoteniski turnir: I ‘kamen’ iz Mostara za obnovu zagrebačke katedrale

Humanitanri stolnoteniski turnir „Za Stepinčevu katedralu“ jučer i danas održava se u mostarskom studentskom domu Dompes. Pobjednik prvog dana je Toni Vranić, a već jutros turnir je nastavljen od deset sati. Fra Iko Skoko osvrnuo na ovaj turnir, odnosno kazao nam je kako je dobio ideju za oragnizaciju ovoga turnira pomoći zagrebačkoj katedrali, budući da je do sada pomoć uglavnom išla obrnutim smjerom – iz Zagreba za Hercegovinu.

”Vlada Republike Hrvatske pomaže Hrvate u BiH na različite načine, osobito kroz one projekte, što je jako značajno, ali ja sam mišljenja kako svatko može pomoći pa da i mi možemo pomoći Zagrebu. I prošle godine nešto smo uplatili, ali sada je više simbolično i odlučili smo kroz Dompes raditi humanitarne akcije. Katedrala je ‘Srce hrvatskog naroda’, a onda i ‘Srce Crkve u Hrvata’. Nakon Uskrsa hodočastio sam u Krašić, gdje sam slavio i svetu misu, a tamo se također obnavlja župna kuća. Posjetio sam potom zagrebačku katedralu, odnosno radove na obnovi i iz toga hodočašća kada sam sve to vidio potekla je i ova akcija. Htjeli smo nešto što prije organizirati, a datum turnira je na rođendan blaženog Alojzija Stepinca. To je kap u velikom slapu, ali htjeli smo da se razvija… Da se svi mi kao narod okupimo za obnovu katedrale, s markom, kunom, dolarom… Da to ne bude samo obnova kamene katedrale, nego i obnova našega duha i zajedništva oko katedrale i blaženog Stepinca, tako da ova akcija više ima simbloličan značaj nego što će ona nešto pomoći, ali svakako ponos je i na jedan ugrađen kamen u obnovu naše katedrale”, kazao nam je fra Iko naglašavajući kako je svijet unatoč svemu solidaran, i da postoji duh solidarnosti, što se posebno vidjelo u ovom zadnjem potresu.

Na ovaj stolnotensiki turnir odazvalo se 150 igračica i igrača, unatoč pandemiji pa se turnir morao igrati dva dana, umjesto samo subote (na rođendan blaženog Alojzija Stepinca), kako je prvotno bilo planirano.

”Nismo baš očekivali 150 ljudi. I time sam prezadovoljan, a Dompes je i napravljen za ovakve akcije. Sedam tisuća darovatelja sebe je ugradilo u Dompes, a bit će ih još dok ga potpuno završimo. Na nama je da ga razvijamo, da bude samoodržuiv i da pomaže drugima u cijlom svijetu kroz slične akcije”, kazao nam je fra Iko, a u Dompesu su danas 52 studenta, a još kroz pučku kuhinju svakodnevno dostavljaju dvadesetak obroka najugroženijima.

Cijeli razgovor s fra Ikom Skokom, voditeljem Dompesa – kuće kruha i duha, koji uključuje studentski dom, pučku kuhinju i centar za dijalog poslušajte u audiozapisu, a kako je sve to izgledalo jučer pogledajte kroz fotografije koje smo zabilježili.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne