35 svećenika iz Latinske Amerike na hodočašću u Međugorju

Na svetkovinu Uzvišenja svetog Križa u Međugorje je hodočastilo 35 svećenika iz Latinske Amerike, odnosno iz Meksika, Nikaragve, Portorika i Kolumbije. Oni će u Međugorju boraviti do utorka, a potom će u Franjevačkom samostanu na Badiji imati duhovnu obnovu.

”Od svećenika uvijek zahtijevamo puno, ali nikada ne mislimo da i oni trebaju vremena za sebe. Trebaju doći kao hodočasnici, a ne kao pastoralna pratnja skupini hodočasnika, a također imati vremena živjeti hodočašće kao ljudi, kao svećenici te imati svoj osobni susret s Kristom i Djevicom”, kazali su organizatori ovoga hodočašća.

”Prinesimo ovu krunicu Gospodinu da pronađe načine za širenje Gospinih poruka u Latinskoj Americi. Svećenici su poput baklji, moraju paliti oganj Duha Svetoga gdje god idu, ali sve moraju činiti s velikom poniznošću. Recimo ponovno Gospodinu da se želimo vratiti svojoj prvoj ljubavi, a to je Bog”, kazao im je fra Danko Perutina mostarski župnik i gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostara, koji je s njima prvoga dana hodočašća molio krunicu na Podbrdu, a bogati program u Hercegovini uključuje obilazak župe Međugorje i molitvenih mjesta uz pratnju vodiča, susret s međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem, susret s provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozom Grbešem, posjet samostanu i crkvi na Širokom Brijegu te molitva na grobovima i ubijenih franjevaca, a danas su posjetili i Informativni centar Mir Međugorje. U pratnji ravnatelja Vedrana Vidovića obišli su prostorije, blagoslovili djelatnike, a posebno ih je zanimalo kako se molitveni program uspije prevesti na tolike jezike i odakle se to radi o čemu su također informirani.

Susreli su se i s apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, nadbiskupom Aldom Cavallijem koji je govoreći o svećeničkoj službi podsjetio na svetog Arškog župnika, zaštitnika svećenika i uzora svećeništva. Mons Cavalli izrazio je dobrodošlicu prema svojoj braći svećenicima te je odgovarao na sva pitanja i nedoumice koje su imali svećenici iz latinske Amerike, od kojih je većina prvi put došla u Međugorje..

Velimir Begić

Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne