Biskup Bartolomé Buigues Oller: Kako ne bih bio ovdje, ako se okupljate oko Gospodina i Marije

Drugog dana Iberoameričkog kongresa Kraljice Mira u Kostariki, fra Gustavo Jamut je propovijedao o “Duhu Svetom i Djevici Mariji u moderno doba”. Citirajući svetog Ignacija Lojolskog, rekao je kako su u nama tri glasa.

”Onaj koji dolazi od Boga, a to nam Majka Božja spominje u svojim porukama kada nas poziva da svojim porukama zazovemo Duha Svetoga, da molimo srcem. Drugi je glas zloga duha, o kojemu su nam već govorili kad su nam govorili o kušnjama, o potrebi obraćenja. Ali sveti Ignacije kaže da postoji i treći glas, a to može biti blagoslov ili može biti opasno. Ne dolazi izvana, dolazi iz nas samih, iz naših života, iz naše kulturne i vjerske formacije, iz naše povijesti. Ovaj glas, ove misli često će biti u skladu s Božjom voljom, ali u drugim prilikama mogu biti protiv nje. Zato trebamo imati tu prisnost s našom Majkom, Djevicom, s Duhom Svetim”, kazao je fra Gustavo, dodajući kako nam je potreban Marija da nas vodi u ovoj školi molitve.

Večernju svetu misu predvodio je biskup Bartolomé Buigues Oller, biskup Alajuele.

”Kako ne bih bio ovdje ako se okupljate oko Gospodina i oko Marije, dolazite iz svih zemalja i ovdje ste u mojoj biskupiji, pa sam vam se morao pridružiti i dijelit ćemo ono najveće i najljepše, a to je Euharistija”, kazao je biskup Bartolomé Buigues Oller, koji je u svojoj propovijedi govorio o molitvi i prošnji.

”Molitva mora biti izraz našeg odnosa s Gospodinom. Molitva mora dolaziti iz srca i mora biti iskrena, autentična. Bog je ljubav i on nas je stvorio da budemo povezani s njim. Stoga moramo imati to pouzdanje da Bogu kažemo sve što nam je u srcu, sve što nam je potrebno. Naravno, uz spremnost da sve prepustimo u Njegove ruke. Ne možemo tražiti isključivo iz egocentrizma, ne možemo ništa zahtijevati od Boga, ljubav ne zahtjeva, ljubav nas uvijek ostavlja slobodnima. Stoga stavljamo u ruke Gospodinove sve što nas se tiče. Božja je perspektiva puno veća od naše”, kazao ej mons. Oller, kojemu su sudionici Kongresa darovali dvije knjige o Međugorju.

Nakon mise uslijedila su dva svjedočanstva, prvo ono adolescenta Juana Manuela Bermúdeza Murilla i drugo ono fra Astolfa Morena iz Kolumbije, obojica su govorili o snazi zagovora Kraljice Mira.

Dan je završio klanjanjem Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Ovaj drugi dan Kongresa započeo je riječima dobrodošlice i zahvalom Monserrat Hidalgo, koordinatorice za Kostariku. Potom se obratio Luis Miguel Onieva, potpredsjednik Zaklade Centro Medjugorje, rekavši kako svaki put kada dođu u Međugorje župa sv. Jakova postaje župa svakoga od njih.

”Ja sam župljanin župe sv. Jakova Apostola, zamišljam da smo, kao i svi mi koji smo posjetili Međugorje, dio te župe. Poslanje koje ima naša Zaklada je da ova župa raste”, kazao je Onieva, a fra Danko Perutina osvrnuo se na početke ukazanja.

”Sve je počelo 1981. godine kada se Gospa ukazala vidiocima, a taj plamen koji je u tom trenutku upaljen gori do danas, poput gorućeg grma koji gori, ali ne izgara. I to je bilo Međugorje 1981. godine, tako je i danas. Djevica nas zove i čeka i njezin je glas poseban jer je to glas Majke. A oni koji su prepoznali taj glas do sada su u životu dobili nebrojene milosti, jer Djevica Marija nas vodi k Isusu”, kazao je fra Danko.

Ovog drugog dana Kongresa u Kostariki sudionicima su se videoporukom obratili apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

”Gospa nas poziva da budemo s Njom u školi ljubavi. Ne odbijajmo Njezin poziv, nego budimo Njezina djeca. Budimo Isusovi učenici i prenosimo Božju poruku mira cijelom svijetu”, kazao je fra Zvonimir naglašavajući kako se javlja ispred spomenika ubijenim franjevcima iz međugorske župe koji su simbol vjere i ljubavi za druge te i svima nama trebaju biti primjer.

Mons. Cavalli u svojoj katehezi sudionicima Iberoameričkog kongresa u Kostariki, govorio je o Mariji kao uzoru nove evangelizacije.

”Očito je da tijekom godina imamo mnogo uspona i padova u našim životima, ali vjernost je neophodna za naviještanje Evanđelja. Vjera je odgovor na milost. Vjera mora rasti i rasti. Vjera raste ako uđem u svijet Božji, shvatim Isusovo utjelovljenje i s Isusom idem putem kojim moram ići u svom životu”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Fra Danko Perutina govorio je o tome kako pobijediti Golijata. Govorio je o pet kamenova – misi, postu, čitanju Biblije, ispovijedi i molitvi, a potom je za kraj prijepodnevnog dijela programa uslijedila je kateheza o. Inocencija Llamasa koji je govorio o geslu Kongresa: ”Gospodin obećava mir onima koji mu se svim srcem vrate”

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne